13. Samba Cup 2024

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 18. červen 2024 18:11 Napsal Václav Jeništa

Na prodloužený soutěžní víkend se od pátku 24. do neděle 26. května 2024 do modelářského kempu sjelo 128 pilotů ze všech koutů Evropy. Nepřízní vojensko-politické situace letos nepřijeli soutěžící z Ukrajiny, a snad poprvé ve startovním seznamu chyběli Italové…

Samba Cup byl vyhlášen na 6-8 kol základní části a 3 finálová kola. Ředitelem letošního ročníku Samba Cupu byl Vlastimil Vostřel. Pořadatelé, stejně jako v předchozích ročnících, zajistili ve spolupráci s obcí Sebranice velký stan, ve kterém bylo pro všechny zájemce zajištěno stravování. Na travnaté ploše bylo vyměřeno 16 startovišť, pro každé byl zajištěn časoměřič. Letová plocha i kemp byly kompletně ozvučeny. Jako startér jsem měl kvůli rozsahu plochy vyvýšené pracoviště na traktorové vlečce a na protilehlé straně letové plochy pomocníka pro hlídání předčasných startů a přistání po pracovním čase.

Online kasino Mostbet nabízí štědré uvítací bonusy pro všechny hráče, včetně bonusů k prvnímu vkladu a roztočení zdarma, což vám umožní začít hrát s prostředky navíc a zvýšit své šance na výhru.

Číst dál: 13. Samba Cup 2024





SAMBA Cup 2023 – Eurotour, Worldcup F5J

Kategorie: F5J Zveřejněno: středa 21. červen 2023 10:44 Napsal Václav Jeništa

Nejprestižnější soutěž elektroletů kategorie F5J v České republice měla v kalendáři letos rezervovaný termín 26.-28. 5. 2023. Soutěže se zúčastnilo 120 soutěžících z 15 krajin celého světa. Největší zastoupení měli domácí modeláři, ale kromě sousedů z Rakouska, Německa, Polska a Slovenska na soutěž dorazily početné evropské výpravy z Itálie, Švýcarska, Nizozemska, Francie, Norska, Švédska, Turecka a Ukrajiny. Seznam soutěžících však doplňovala jména i z tak vzdálených lokalit jako USA, nebo Brazílie… Vzhledem k tomuto rozsahu měla soutěž, vypsaná v základní části na 9 kol po 8 skupinách na 15 startovištích, začátek již v pátek 26. 5. krátce po obědě. Soutěž se konala ve vyzkoušené lokalitě motokrosového areálu Horní Újezd – Cikov.

Do příprav a organizace soutěže se zapojily kompletní rodiny sourozenců Vlasty a Jardy Vostřelových a Jany Štěrbové z firmy SAMBA model. Organizátoři již ve středu instalovali v prostorách kempu rozsáhlé ozvučení a především doplnili vybavení kempu o rozlehlý stan se stoly, sedačkami a především domácím bistrem. Ve stanu našli útočiště nejen soutěžící při stravování a večerním posezení, ale i výpočetní středisko, ve kterém se o zpracování výsledků starala již tradičně celá rodina Lžíčařů. V kempu se sociálním zařízením s teplou vodou a přípojkami elektrické energie našla většina soutěžních výprav útočiště již ve čtvrtek. Hodně soutěžících, především ze vzdálenějších lokalit, totiž spojilo své hobby s rodinnou dovolenou.

Číst dál: SAMBA Cup 2023 – Eurotour, Worldcup F5J





MČR F5J 2022 - letiště aeroklubu Letka, Jehnědí

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 6. září 2022 18:47 Napsal Aleš Krátký

Vrcholná soutěž, svátek elektroletu i všemi piloty očekávané společné polétání uspořádali členové LMK Česká Třebová o víkendu 6.‑7. 8. 2022. Každá soutěž má momenty, na které se bude vzpomínat, a k těm důležitým na letošním mistrovství patřilo:

…poprvé soutěž proběhla bez aktivního zapojení dlouholetého předsedy LMK Česká Třebová Lojzíka Hrabáčka, který na nás už pouze dával pozor z modelářského nebe,

…snad poprvé vůbec MČR F5J proběhlo bez účasti kohokoliv z klanu Malčíků ve finále,

…určitě poprvé se nepodařilo výsledky soutěže, přes všechno nasazení celého týmu rodiny Lžičařových ve výpočetní středisku, spočítat pomocí programu SORG.

Letiště aeroklubu Letka Jehnědí není v modelářském světě neznámé. Kromě termických větroňů (F3J) a elektroletů (F5J) zde své soutěže pořádají už i příznivci kategorie F3G. Letos byl letový prostor na straně k obci Jehnědí omezen cca 2,5 m vysokým porostem kukuřice, který mírně omezoval možnosti startu. Ostatní benefity však zůstaly zachovány: blízký kemp s přípojkami elektřiny, klubovna se sociálním zařízením i hangár – nejen pro letadla, ale i pro posezení u skvěle na místě připravených jídel, nebo pro nástup, když se venku čerti žení.

Číst dál: MČR F5J 2022 - letiště aeroklubu Letka, Jehnědí





Samba Cup F5J 2022

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 28. červen 2022 6:27 Napsal Aleš Krátký

Pršelo, foukalo, zima byla…, ale celoevropská elita F5J si udělala na soutěži nedaleko Sebranic perfektní zábavu!

Na jedenáctý Samba Cup se pořadatelé a soutěžící (mnozí i s rodinami) sjeli do vyzkoušeného motokrosového areálu v Cikově u Horního Újezda. Pořadatelské duo bratrů Jardy a Vlasty Vostřelů ze Sambamodel vybudovalo ve spolupráci s obcí Sebranice rozsáhlé kryté zázemí v „hangárovém“ párty stanu. Sem se vešlo kromě bufetu, který měly v permanenci manželky obou hlavních organizátorů, i výpočetní středisko. O to se postarala stále se rozrůstající rodina Lžíčařova. A protože bylo potřeba zaopatřit i malé děti (když cestujete přes půl Evropy na soutěž, vezmete už s sebou do karavanu i celou rodinu), našla ve stanu útočiště i mezinárodní mateřská školka.

Číst dál: Samba Cup F5J 2022





10. Samba Cup – F5J Eurotour, World cup

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 3. říjen 2021 17:28 Napsal Aleš Krátký

Letošní pohled do kalendáře soutěží F5J nebyl povzbudivý. Uspořádat soutěž vyžadovalo od organizátorů dobrou předvídavost především s ohledem na poněkud nekonzistentně vyhlašovaná protiepidemická opatření. Sázka na začátek září však hlavním organizátorům Jardovi a Vlastovi Vostřelovým z rodinné firmy Samba model vyšla na 100 %! Desátý ročník mezinárodního Samba Cupu nemohl být lepším vyvrcholením soutěžní sezóny F5J. Už jen pohled na skladbu účastníků, kdy cestu na soutěž do země v srdci Evropy zvolila nejen klasická skupina blízkých sousedů (Slováci, Němci, Rakušané, Poláci), ale i modeláři z krajů vzdálenějších (Norsko, Řecko, Izrael, Nizozemsko, či Ukrajina…), poskytl jasné poselství nejen o chuti všech „ticholeteckých bláznů“ si společně zalétat, ale také o vysoké pořadatelské kvalitě soutěže. Přihlášení piloti dobře věděli, že podmínky kempu, stravy, organizace soutěže i vlastní prostor pro létání jsou natolik kvalitní, že se jim i dlouhá cesta Evropou do malebného kraje nedaleko od vesničky Sebranice vyplatí. Lokalitou pro soutěž byl opět zvolen motokrosový areál, jehož technické zázemí (WC, sprchy, voda, elektrické přípojky) pomohlo vybudovat pohodlný kemp pro všechny účastníky. Prostorný pořadatelský stan, který svou výměrou odpovídá hangáru pro uskladnění malé letky ultralightů, poskytl nejen zázemí pro nonstop občerstvení (které bylo v permanenci manželek obou hlavních organizátorů), ale i pro výpočetní středisko (to měly na starost ženy rodiny Lžičařů), společné stravování, večerní tombolu i noční posezení.

Číst dál: 10. Samba Cup – F5J Eurotour, World cup





Mistrovství ČR elektrovětroňů kategorie F5J

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 29. srpen 2021 8:33 Napsal Aleš Krátký

Mistrovství uspořádal LMK Česká Třebová o víkendu 7. – 8. srpna 2021 v modeláři oblíbené destinaci Sázava u Lanškrouna. Letové podmínky jsou zde výborné, stejně jako zázemí pro kempování – jen nesmí moc pršet. Travnatá louka kempu je totiž ochrannou bariérou přiléhajícího fotbalového stadionu před zaplavením vodu z přívalových dešťů. Bohužel před mistrovstvím pršelo celkem vydatně a noční srážky v průběhu soutěže situaci ještě dále „vylepšily“. Letový koridor i přistávací body byly sice suché, ale některá místa kempu připomínala rýžová pole (gumáky opravdu nutné) a s odtažením uvízlých karavanů (i s traktorovou sekačkou předsedy klubu Lojzy Hrabáčka) někdy prostě pomohly silnější tažné stroje…

O „nažhavenosti“ všech účastníků svědčilo například i to, že již v pátek kolem třetí odpoledne, byla většina zakempována na místě a nebe nad Sázavou připomínalo modelářský letecký den. I o důstojnou „výzdobu“ kempu bylo postaráno poté, co Jirka Duchaň neodhadl vzdálenost topolů za cestou, a jemně umístil svého Prestige ve výšce 20 m do větví stromu jako poutač.

Číst dál: Mistrovství ČR elektrovětroňů kategorie F5J





Ostravská podzimní F5J – devět statečných

Kategorie: F5J Zveřejněno: středa 7. říjen 2020 8:49 Napsal Aleš Krátký

Po celé, myslím si velice zajímavé sezóně, ovlivněné bacilem, přichází čas se v rámci soutěží sejít letos naposledy.

Co se týká počasí, tak musím říct, že tentokrát nepršelo (jako většinou na našich závodech). Předpověď celý týden slibovala oteplení a pěkný víkend, což vyšlo bezezbytku. Co ale slibovala také, byl silný vítr. A ten tedy vyšel také přesně podle předpovědi.

Přípravy začínají cca týden předem, zajistit ceny, poháry, občerstvení, a vše potřebné.

Přihlášky jsou otevřeny včas. Původně přihlášených je 27 včetně jednoho juniora. Čím víc se termín blížil, a předpověď se potvrzovala, piloti se začali omlouvat. Nakonec zůstalo 22.

Číst dál: Ostravská podzimní F5J – devět statečných





Mistrovství ČR v kategorii F5J

Kategorie: F5J Zveřejněno: pondělí 28. září 2020 18:38 Napsal Václav Jeništa

Jehnědí! Malá obec na Orlickoústecku. Malá parta milovníků UL létání s malým letištěm, ale s velkým srdcem… Pro všechny piloty, kteří se aktivně věnovali větroňům kategorií RC V2 a F3J, byl víkend 12. ‑ 13. září připomínkou starých časů. Pro čistokrevné elektroletce pak seznámením s novým letištěm s perfektním zázemím. LMK Česká Třebová na letišti aeroklubu Letka Jehnědí v minulosti často pořádal soutěže termických větroňů. V době navijáků a kladek však byla poměrně úzká místní ULL plocha využitelná pro modelářské soutěže pouze tehdy, když byla na přilehlých polích vysázena vojtěška, nebo krmná směska, do které šlo vlekací silony natáhnout. V případě elektroletů toto omezení pro start modelů odpadá a letiště má celoroční potenciál. Piloti mohli ocenit zázemí kempu s elektrickou přípojkou, klubovnu se sociálním zařízením se sprchami a teplou vodou, a před nepřízní počasí krytý prostor hangáru se stoly. Samostatnou kapitolou byla na místě čerstvě uvařená jídla, podávaná na porcelánových talířích s nerezovými příbory a k tomu čepované pivo / limo.

Číst dál: Mistrovství ČR v kategorii F5J





Samba cup – 22. 8. 23. 8. 2020

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 1. září 2020 8:50 Napsal Aleš Krátký

Podruhé v historii jako soutěž elektroletů kategorie F5J, poprvé jako součást seriálu Eurotour a letos na novém letišti …

I když se webovky Samba model skrývají za doménou www.f3j.com a nabízí komplexní nabídku modelů větroňů kategorií F3J, F3B i F3F, jsou hlavním směrem současného vývoje jednoznačně elektrolety F5J. Svědčí o tom i to, že doposud všechny modely PIKE z výrobního programu firmy vznikaly nejprve jako větroně, které byly teprve následně modifikovány do podoby elektroletu. Poslední z řady - PIKE Prestige 2pk, však již byl navržen a vyroben jako čistokrevný elektrolet.

Číst dál: Samba cup – 22. 8. 23. 8. 2020





F5J Plzeň - Komorní polétání :)

Kategorie: F5J Zveřejněno: pondělí 20. červenec 2020 19:22 Napsal Aleš Krátký

Teprve v loňském roce nám docvaklo, že po reorganizaci parkování postačí naše letišťátko pro malé soutěže elektrovětroňů, včetně F5J. Tak jsme do toho šli. V souladu s „velikostí“ plochy a naše lokace na okraji republiky, kde se tradičně nezávodí, jsme omezili maximální počet účastníku na 24. Maximálně tedy 4x6.

Předpověď na sobotu byla dost bezútěšná. Voda voda voda. Po poledni se ale mělo otevřít okno bez deště a věřili jsme, že alespoň pár kol stihneme.

Když jsme se ráno sešli, opravdu drobně pršelo. Přepokládali jsme, že na ranním brífingu se rozpustíme a dáme další sraz na jedenáctou.

Po prezentaci se ukázalo, že slabší kusy to vzdaly a z původních 19 nás zůstalo jen 14. To nám udělalo trochu čáru přes rozpočet, protože v některých skupinách zbyli jen 2 piloti a to je proti pravidlům. Takže všechno losování, tisk rozpisů pro každého atd bylo nanic. Museli jsme nalosovat znovu. Tabulka se skupinami byla jen jedna, ručně napsaná, na stole ve stanu. Kupodivu to zase tak nevadilo. Ale – škoda práce, zbytečné komplikace. Včasné nebo jakékoliv odhlášení by každému pořadateli pomohlo.

Číst dál: F5J Plzeň - Komorní polétání :)





Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám