Dobré RES rady pořadatelům od pořadatelů

Kategorie: RES Zveřejněno: pátek 28. srpen 2020 8:27 Napsal Ladislav Bušek

Jak soutěžní praxe ukázala, RESky nejsou jen kategorií pro vstup začátečníků a mládeže do soutěží, ale také pro vstup nekušených pořadatelů do světa složitějších soutěží. Proto jsem se rozhodl posbírat rady a poznámky od různých autorů, které se ke mně dostaly a zaznamenat si je pro případ, že by se vyskytl nějaký problém. Možná, že se budou hodit i vám.

Co se týče SORGu:
– rozlosování dělat až na místě těsně před soutěží, protože přemisťování, přidávání a ubírání soutěžících je problematické. Po rozlosování vždy pečlivě zkontrolovat, zda jsou v každém kole nalosováni všichní závodníci. Pokud je něco špatně, rozlosování je třeba zopakovat a to třeba i několikrát až je výsledek správný. (A to byla právě moje chyba, že jsem si nevšiml chyby v rozlosování. Pak mi ve 3. a 4.kole chyběl nalosovaný vždy jeden závodník a musel jsem to přepočítávat ručně.)

je potřeba předem počítat s přemisťováním závodníků a s opravnými lety. Tzn. je potřeba si mezi závodníky vložit minimálně 2 bezejmenné navíc, aby bylo místo pro přesouvání. Může se stát, že opravný let bude nárokován až v poslední sadě letů kola a tak je potřeba, aby software uměl přidat skupinu do probíhajího kola. To SORG neumí a tak je potřeba opět sáhnout po bezejmenných a přidat jednu celou skupinu bezejmenných jako rezervu.

– Neumí odečítat. Vše co je psáno přes 6 minut nebere v potaz. Zkoušel jsem různé kombinace a chová se furt stejně. Je třeba už zapsat odečtený čas, pak to funguje.

SORG jsem konzultoval i s autorem Alešem Krátkým. Problémy výše uvedené by měly být opraveny v nejnovější verzi programu. Zároveň jsem se ptal, zda jsou někde shrnuty dobré rady k používání. Nejsou a podle Aleše by SORG v současné verzi neměl mít žádná úskalí.

– SORG s využitím online přihlášek na Stoupáku:
Nova soutěž – vytvořit z internetu – vybrat kategorii RES – kliknout Načíst soutěže. Objeví se seznam RES soutěží. Vyberete tu svou a kliknete Vytvoř soutěž. Poté vás to hodí na seznam soutěží ve vašem SORGu a z toho zvolíte jméno soutěže a volbu Načíst soutěž. A je to.

Zkušenosti pro další pořadatele, chcete-li dodržet týmové nelétání SORGU. Jednotlivým týmům přidělte shodný kmitočet z pásma 35MHz a nikdy nepoletí tým proti sobě, my jsme letěli v HB čtyři společně, což nám sice nevadilo, ale pořadatel nezajistil nikoho, kdo by došel pro padáčky.

Překontrolujte si vždy pro jistotu nastavení soutěže !

Poznámky k organizaci soutěže:
dle pravidel jsme vytýčili čáru max. napnutí gumicuku a seznámili soutěžící že je nepřekročilná, tzn. ten kdo model vypouští se jí může max. dotýkat patou. Síla natažení byla měřena, stesky některých, že je to málo ignorovat! Je třeba si uvědomit, že toto omezení šetří pořadatelům ne nejlevnější gumy. Soutěž je přece naprosto fér, podmínky mají všichni stejné. Dosažená výška závisí hlavně na seřízení a kvalitě modelu, na pilotáži. Doporučuju všem poradatelům dodržovat.

Startovní čára je 150m od upevňovacího bodu gumicuku, kontrolní měření pak musí ukázat min 27,5 a max 40N. Přičemž guma v průběhu soutěže měkne ( natahováním, teplem …) ale to už nikdo nemůže brát v potaz, všichni to mají stejné.

Jak daleko mají být gumicuky vedle sebe? U F3J létáme standardně rozestupy 15m, na MARATONU jsme létali 10m a je to na hraně. Asi optimum bude těch 15m a pomocník, který dojde pro padáček. Dobrá byla i zkušenost s kolíky na padáky (bidlo pro dravce), vždy bylo vidět i od startéra jaká je situace s gumicuky.

Body za finále
Pokud se finále létá, tak to smysl má, mělo by se do žebříčku nějak promítnout. Bonus 3b je z procent, tedy proti základu 100, ne z 1000. Pokud se přepočítá na tisíc, tak vítěz základu i finále nebude mít 1003b, ale 1030b!

Zobrazeno: 1107

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám