RCE100 - Do třetice všeho dobrého

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 18:13 Napsal admin


rce100praslaviceTak se podařilo uspořádat další "testovací" soutěž RCE100. Tentokráte se toho ujali kluci z Mariánského údolí a na letišti v Přáslavicích mohla započat další napínavá bitva s výškovými metry :)

Mno, celý týden Moravu grilovalo slunce neuvěřitelným způsobem, a tak se s blížícím termínem začal nejeden soutěžící obávat o své zdraví, ale protože počasí je naprosto nevypočítatelné, začali jsme se místo spálenin obávat spíše povodní a krutých bouřek. Když jsme ráno vyjížděli z Karviné, tak tady hřmělo a nevypadalo to dobře. Za hodinu jsme byli v Olomouci a tam už krásně svítilo slunce. Po ranní přeháňce jsme hodili obavy za hlavu a těšili se na pěkné termické souboje. Celkem se nás sešlo 17, což je velmi pěkný počet na kategorii, která neexistuje :-D

K samotným letům snad jen to, že tolik opakovaček jsem ještě neviděl... Přeletů nad 200 metru se bojí všichni jako čerti kříže a to se mi líbí! I když víte, že nedolítáte více než 7 minut, tak si prostě nepřidáte, neboť to nemá smysl. Má to opravdu svoje kouzlo, a myslím si, že testovací soutěže, které jsme provedli dokázaly, že ...

... pravidla pro připravované RCE100 jsou opravdu životaschopné, v terénu odzkoušené (nikoli sepsané u stolu) a snad i mezi lidmi velmi oblíbené. Sice mám takový zvláštní pocit z bojkotu střední a západní části naší republiky. I když tam létají F5J, což je defacto úplně to samé jako RCE100, jen ty jsou více lidové. No, ale zpět k letům. Termiky bylo opravdu dost, ale bohužel taky docela foukalo a tak se muselo s termikou chodit dost po větru a to dělá prostě problémy. Tak byly běžné lety od tří do sedmi minut. K vidění byly i dva speciály pro RCE100 a to  2,5 Daidalos, který už na pár akcích byl, a nový ZEN (V2), se kterým se prolétaval R. Barč, defacto podruhé v životě, a tak to byla závodní premiéra. Oba stroje létaly poměrně dobře, a hlavně jde vidět, že s větší hmotností letadlo získá při točení a mírném větru pěknou dynamiku a pomalu se začínají blížit k stylu létání v F5J (samozřejmně na menší vzdálenosti) ALE posun tu je. Uvidíme, kam se posunou letadla a jejich váha. Já si osobně myslím, že váha kolem 680-700 gramů bude ideál pro letadlo o max. rozpětí. Zen (pokud vím) váží 680?? a Daidal je víceméně dovažitelný balastem (byl tak vymyšlen) na stejnou váhu (bez něj má 600gr).

Klasicky je třeba zmínit, jak diametrálně odlišný styl létání to je! S RCEK je to nesrovnatelné. Nejenom, že se opravdu ukáže, kdo je pán pilot, ale i to, že je třeba umět volit vhodnou strategii a hlavně už nerozhodují jednotlivé body, ale spíše desítky, né-li stovky. Pro postup do finále stačilo mít ztrátu 506 bodů!!! Jen tak mimochodem: nikdy nevzdávejte let, ale vyždímejte MAXIMUM co to jde, protože nevíte výšku soupeřů a hlavně v takové opakovací soutěži nevíte, kdo už letí znova, kdo né atd. Já jsem Ňouma a doplatil jsem na to, že jsem si kolikrát říkal, že už nebudu natahovat a raději přistanu a ejhle ... po základních kolech mi chybělo 20 bodů na postup :( Mno lepší byli: 1. Odehnal 2. Malčík. R., 3. Prašivka, 4. Malčík P., 5. Slezák, 6. Zemančík.

Do finále jsem se dostal jako časoměřič (alespoň něco) a byla to zajímavá podívaná, neboť okolo třetí-čtvrté minuty začali postupně čtyři piloti opakovat, i když si teda myslím že si moc nepomohli... Frantovi jsem napovídal co jsem mohl, a nakonec tam naplácal 7:50. Na finále solidní čas, že? No nakonec v tom byl s těmi opakovačkami takový zmatek, že ani nevím kdo vydržel, kdo opakovat a jak to dopadlo.

Po chvilce bylo jasno a nejlepší dva borci jako jediní neopakovali a zajistili si tak první dvě příčky, přičemž rozhodla pouze výška. Odehnal F. měl 7:50 / 50 / 188m a Prašivka M. měl sice o 5 sec. kratší čas, ale byl o 13 metrů níže a tak si vylítal luxusním výkonem první místo. Druhý tedy byl Odehnal F., třetí a nejlepší z opakovačů byl Malčík P. následováni Slezákem, Zemančíkem a R. Malčíkem.

Soutěž to byla luxusní, počasí víceméně povedené (až na ten větřík) a výkony skvělé. Kategorie je snad tedy životaschopná a uvidíme jak se k tomu postaví na SMČR a taky ve zbytku republiky (kluci, nedělejte barikády a ukažte, že tam máte taky pořádé piloty :-D )

Výsledky ZDE

Fotky Malčateam ZDE

Info LMK Polanka ZDE

Zobrazeno: 5940

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám