Valašská občas-termika

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: neděle 20. květen 2012 9:15 Napsal admin

vsetin19_5Dne 19.5. 2012 se konala další soutěž pořádaná klubem LMK Vsetín. Jako vždy to bylo velmi vypečené, překvapivé a náročné.

Předpověď počasí slibovala doslova ideální podmínky pro soutěž RCEK a to bezvětří, slunečno a teploučko. 26 soutěžících se sjíždělo od ranních hodin na letistě v Janové a v devět hodin ráno se mohlo začít. Létalo se v pěti skupinách a kdo čekal, že to budou klasické nudné desetiminutové lety byl na omylu. Každý, kdo totiž někdy ve Vsetíně byl, tak ví, že kluci tam termiku vypínají a zapínají jak je napadne :-D. Běžně se stávalo, že čtyři soutěžící krásně přistáli do pole ve třetí minutě a jeden někde bokem zůstal "trčet" až do desáté. Kdyby to bylo jednou, tak budiž, ale tato situace se opakovala de facto v každé skupině až do posledního kola. Pořadí tak bylo opravdu zamíchané, jak to jen šlo. Bohužel bylo na soutěži i pár "smrťáků" a to konkrétně Pavel Kovařík po ztrátě modelu bohužel zakrtkoval až po křídla do pole. Dalším nešťastníkem byl polanecký Libor Kristián, který zlomil ve vzduchu po střemhlavém letu svého 2,5 metrového Daidala. Poté hledal trosky zhruba hodinu v nedalekém lesíku, kde zbytky  visely na stromě. Technicky vše bylo ok, až na staré MP3 soubory, na kterých chybělo 8:30 a hlavně 9:45 což způsobilo především v prvním kole docela paseku na přistání. Ve finále to bylo podobné, ale všichni to nějak zmákli a tak bylo nakonec vše v pořádku. čti dále ... 

... Po pěti základních kolech se po seškrtání pořadí pořádně promíchalo a nakonec postupovali do finále Kurečka, Barč, Vaňura, Z.Malčík, Odehnal, Krátký. Všichni zvolili jistotu v podobě stratosféry a 40 vteřin motoru jen Aleš Krátký odvážně risk 10 vteřin a zamířil k dvěma kroužícím ptákům, kteří ihned po jeho příletu mávli křídly a odletěli :)  "Naplácal" tedy pouhých 10 minut. Ostatních pět pilotů vydrželo až do 15té minuty, kdy se z výšky vyřítily modely a dosedly všechny ve stejný moment. Rozhodovala teda délka motoru, a i poté zůstali na shodných bodech Vaňura a Z. Malčík. No a vzhledem k tomu, že v základě byl o jeden jediný bod lepší právě L. Vaňura tak byl tedy nakonec první, druhý Z.Malčík a třetí R. Barč. Gratulace všem vítězům, ale i zúčastněným za statečnost a snad nejsou ugrilování jako já :-D

Jinak co se týče techniky, zaznamenal jsem nárust Magiců, ale také nějaké nové prototypy Daidalů, které si také nevedly špatně.

 

Fotografie LMK Polanka ZDE a Pavla Kováře ZDE. Výsledky pak TADY

Aleš Krátký

Zobrazeno: 5445

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám