MČR RCEK Nová Paka

Kategorie: RCEK Zveřejněno: neděle 13. září 2015 16:52 Napsal Petr Semerák

Jak psal Milan v minulém článku, měl by něco o soutěži sepsat její vítěz. Od letošního mistra se toho asi nedočkáme, tak se o to pokusím já. Ale popořadě. 

Předpověď počasí na sobotu nebyla kdovíjak optimistická, poměrně silný vítr, zima - teploty max. 15 st. (holt už jsme si na ty vedra trochu zvykli a jsme zmlsaní) a oblačno až zataženo. Realita sobotního rána byla naštěstí v Pace o dost optimističtější (což rozhodně nebývá pravidlem, spíše naopak) – skoro jasno, slunce, sice zima (8 st.), ale vítr zas tak silný nebyl. Na ranní zahájení se sjelo celkem 18 soutěžících, tedy drtivá většina těch, kdo tuto kategorii létají. Po rozlosování (létalo se 6 kol po 3 rundách, bez finále) začala soutěž v 9.15 prvními lety. Přes sílící vítr (ve výsledkovce je uvedeno 5 m/s, ale řekl bych, že foukalo víc) dosahovala řada pilotů plných časů, motorovalo se ale poměrně vysoko – nikdo nechtěl riskovat v nejistém počasí zbytečné ztráty.

S přibývajícími koly však přibývalo i škrtacích letů, nedokázal se jim vyhnout prakticky nikdo včetně největších favoritů. Ale o to byla soutěž zajímavější. Nebylo výjimkou, že po motorovém letu model ve stoupáku vylezl do 350 m, aby byl následně během pár minut ve výšce 40 m a zachraňoval se nad lesem. Tam byl vzduch také dost zrádný a leckdo byl nucen v prudkém klesáku nouzově zapnout motor, jinak by skončil v korunách vzrostlých smrků – proto ty nuly ve výsledkovce.

S přibývajícími koly se ze startovního pole vyčleňovala stále se tenčící skupina kandidátů na titul (piloti s pouze jedním škrtacím letem). Po 5. kole zbyli takoví piloti už jen dva – Michal Jirásko a Jirka Mühl, oba členové místního LMK. V šestém kole je los svedl do společného, předposledního letu celé soutěže, takže bylo jasné, že kdo z nich získá tisícovku, získá i titul. Pokud by zaváhali, v pozadí čekali v záloze ještě další piloti neztrácející naději. Jirka však nezaváhal, získal čtvrtou tisícovku v řadě a tím i mistrovský titul. Jeho výkon je hodnotnější o fakt, že po motorovém letu dosahoval bezpečně nejmenších výšek ze všech účastníků – má tradiční čínský pohon a baterky staré řadu let. Káčka také létá už jen jaksi okrajově, véčka jsou mu bližší. Holt kdo umí, ten umí. Na druhém místě skončil žák Štěpán Horák, který létal celý den skvěle, podával vyrovnané výkony a jako jediný účastník neměl vyloženě škrtací let. Třetí místo obsadil jeden z favoritů na titul – Láďa Jirásko. Kdyby zlepšil přistání, mohl pomýšlet na druhé či dokonce i na první místo.

O úrovni pilotů svědčí fakt, že během celé soutěže přes poměrně silný vítr a zákeřný les nedošlo k jediné havárii modelu. Jedinou výjimkou byl Láďa Bednář, jehož Ambrosia v posledním letu kroužila v bublině po větru tak dlouho, až Láďa zjistil, že ji svojí Aurorou neřídí… Přesto, že jsme po soutěži vyrazili na pátrací akci, model se našel až druhý den. Skončil na jabloni poblíž hřiště ve Staré Pace, sice poškozený ale nikoli fatálně.

Při vyhlašování výsledků obdržel každý soutěžící památeční tričko s motivem soutěže a tašku praktických a užitečných předmětů od sponzorů. Medailisté pak navíc medaile, poháry, věcné ceny - první a druhý získali dárkové koše, které věnoval a přišel osobně předat starosta Staré Paky, pan Josef Dlabola. Závěrem se sluší poděkovat všem organizátorům, kteří se podíleli na bezchybném chodu soutěže, paní kantýnské a samozřejmě všem sponzorům akce – firmám a institucím Lohmann & Rauscher Nová Paka, Dřevosklad - Petr Řeháček Nová Paka, Sklep Art Nová Paka a Obecní úřad Stará Paka.

Výsledky a Fotky

Zobrazeno: 5683

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám