- Obdržená poděkování 0
Motor XPower F2919/10 praktické zkušenosti
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
Já ho mám osazený v F5J 3,8 m, letová váha 1580g, baterie Gens Tattu 3S 1300 mAh 75C/150C a jsem před záletem. Řeším, jakou na něj dát vrtuli v kombinaci s uvedenou baterií, abych ho neodrovnal hned napoprvé.
Problém je v tom, že 65 A regulátor spolu s vrtulí Aeronaut CAM Carbon 10x6 mě v logu ukazuje 63A, tedy zatím v ruce, běh motoru asi 10s.
V eCalcu se dozvím , že s uvedenou vrtulí a přibližně stejně výkonnou baterií (65C/100C) bych měl mít na max.výkon 52A a že překračuji limity motoru 38A- 400W o nějakých 100W, tedy 509W, takže to zhruba koresponduje s tím mým logem, a navíc bych tam tuto vrtuli asi neměl dát vzhledem k zatížení motoru.
Na stránkách Topmodel.fr , kde tento motor doporučují do podobného F5J, mají uvedené toto měření:
• XPower F2919/10
• Prop: AERONAUT CAM CARBON 10x6" +RFM carbon spinner 32mm
• Controller: XPower XSreg40
• Battery pack: Hot-LiPS VHD 1300 3S1P
• RPM: 11900
• Current drain: 34A
• Static thrust: 1.5kg
dokonce s vrtulí 11x6 udávají spotřebu tohoto motoru jen 37A.
viz. www.topmodel.fr/en/product_detail.php?id=22648&qty=1
A teď, kde je pravda, baterie Hot Lips VHD jsou ještě výkonější než ty moje (mají 95C/150C), kapacita je stejná a uvedená spotřeba je poloviční.
Co si o tom myslíte, není možné, že ty moje údaje z logu regulátoru jsou tak vysoké, protože trup držím v ruce a vlastně tím ten motor zatěžuju ? Jsem z toho nějaký bezradný.
Prosím o Váš názor k výše uvedenému, resp.o doporučení rozměru vhodné vrtule.
Děkuji Honza
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
- Obdržená poděkování 0
tak jsem to F5J dnes úspěšně zalétl, nakonec jsem na první let použil tu vrtuli Aeronaut 10x6 , tak jen upřesnění ke skutečné spotřebě motoru za letu.
Motor XPower F2919/10 si s touto vrtulí a baterií TATTU 1300 mAh 75C/150C vzal max.proud 54 A na plný plyn, plný plyn dán až asi 3s po odhozu za letu (údaj z logu regulátoru YGE65LVT přikládám).
Takže údaje ze stránek Topmodel.fr jsou pro tento motor nějaké zkreslené, to jen aby to někoho nepletlo jako mně. Naproti tomu údaje z eCalc se jeví docela přesné, eCalc uvádí 52 A s baterií 1600mAh 65C.
Přikládám foto mého nového stroje před záletem a též foto našeho domovského letiště.
Zdraví Honza
- Ivan Horejsi
- VIP EXPERT
Letam s nim uz asi rok. Vrtule RF 10X6 s tramkem 36mm.
V tomto provedeni budeme mit koncem cervence, zatim mame jeden vzorek.
Pomohlo by predstavit se celym jmenem, jak je tady zvykem.
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
- Obdržená poděkování 0
tak to se omlouvám, to jsem netušil, moje celé jméno je Jan Kadeřábek, ale nic Vám neřekne, já nejsem soutěžní typ, spíš si poletuju s kamarády pro radost.
K tomu motoru, myslíte, že by mělo smysl dávat na něj 11x6 ? Podle eCalcu bych už značně přelézal možnosti regulátoru a motoru, nebo se to neřeší, když se jedná o 20 - 30s chodu motoru?
Zdraví Jan.K
- Ivan Horejsi
- VIP EXPERT
V prvni rade bych vymenil plastovou vrtuli za uhlikovou. Jde o zniceni eroplanu.
Proud s vrtuli AE byl asi 35A, s uhlikovou RF 30A. Obe 10X6.
Motor jsem testoval v zime, byla opravdu zima. Do 5st. C. S novou baterii 1000-3S jsem se dostal na vysku az 310 metru/30 sekund, takze jsem dal neexperimentoval.
Dost zalezi na prumeru vrtule, takze roztec pinu ma urcite vliv. Mam 38mm.
Nevim zatim, jestli je motor opravdu uplne stejny. Odpovida prumer rotoru 29mm, stator je pak 23mm. To je o 1 mm vic, nez je bezne. Delka magnetu - mame 20, Vy asi 19.
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
- Obdržená poděkování 0
Já mám trámek 36 mm , kužel 32/5/8. Co mně zaráží, je ta Vaše malá spotřeba - 35A ? Já mám s trámkem 36mm a vrtulí AE 10x6 54 A, tak co může udělat rozdíl o 19 A ? Ano, mám novou a poměrně silnou baterii, ale že by to dalo rozdíl 19 A ? Znovu se vracím k těm údajům od Topmodel.fr a nakonec i ze stránek pana Valenty, kde u tohoto motoru uvádějí 35-37A, a vím, že Valentovic tam provozují s tímto motorem Spin 44 A, což by taky odpovídalo.
Setkal jste se někdy s tím , že by se dva stejné motory až tak od sebe lišily ?
- Ivan Horejsi
- VIP EXPERT
Nas ma KV1350, ten Vas 1480. V tom je ten rozdil.
Zkuste alespon osahat, jestli se moc nehreje. Ale vetsi vrtuli bych radeji nezkousel a kdyz, tak s nejvetsi opatrnosti. Asi by to nic neprineslo.
Mne zase prekvapil rozdil mezi vrtulemi AE a RF.
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
- Obdržená poděkování 0
- Alois Hrabáček
- Expert
- Obdržená poděkování 9
- Jan Kadeřábek
- Autor tématu
- Začátečník
- Obdržená poděkování 0
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
- Zimní liga F5J 2024/25 (7 Příspěvky)
- Zimní liga je 23.11.2024 zrušena.
- v Letecké kategorie / F5J
- od Zdeněk
- Včera 20:52
-
- Kluby / individuální členstvi SMČR 2017 (116 Příspěvky)
- Jistě sám dobře víš, že s pojištěním je to trochu složitější, pojistná smlouva SMČR...
- v Vážná témata / Důležité
- od Pavel Svoboda
- 17. lis 2024 13:18
-
- Soutěže 2025 (9 Příspěvky)
- LMK Hořice - zatím nepotvrzené termíny: 19.4.2025 RCEV 8.5.2025 F5L 14.-15.6.2025 F5J...
- v Vážná témata / Důležité
- od Petr Dušek
- 30. říj 2024 19:22
-
- Podzimní RCEP Náměšť nad Oslavou, 27.10. 2024 (4 Příspěvky)
- Po zralé úvaze jsme se kvůli malému zájmu rozhodli naši soutěž zrušit. Bylo by víc...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2024
- od Pavel Hloušek
- 25. říj 2024 08:55
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.