file MČR diskuse

Více
26. dub 2014 13:56 - 26. dub 2014 14:01 #12306 od Aleš Krátký
MČR diskuse vytvořil uživatel Aleš Krátký
Vazeni kolegove,
Dne 24.5. bude Klem rozhodovat o MCR pro rok 2015.
Protože vsechna nase rozhodnuti se musí prijimat hlasovanim, prosim o vyplneni tabulky a zaslani zpet.
Celou tabulku zpracuji, poslu Klem a clenum komise na vedomi.
Tabulku vyplne A-N-Z (Ano – Ne – Zdrzuji se)
Z Klem dosly navrhy na nasledujici MCR:
RCEJ, RCEK, RCEN, RCEO

K tomu jsem doplnil F5J, protože v roce 2015 uz bude kategorie splnovat prislusne podminky. Muzeme zkusit pridat i RCEV, ale spravne by ještě nemelo projit.
Také bych byl rad, kdyby treneri uz zacali uvazovat o poradatelich a pokud mozno zapsali do tabulky navrhy. Opravdu není zbytecne brzo.

Trenery také prosim, aby poradatele MCR uvedomili o potrebne kvalifikaci rozhodcich na mistrovskych soutezich.
Poslední termin pro nase hlasovani je 9. Kvetna. To proto, aby treneri měli cas kontaktovat poradatele.
S pozdravem

IH.




J.Nezhyba
Sezona ještě pořádně nezačala a už chceš nahlásit předběžné pořadatele na MČR? To považuji za utopii.Prakticky 10 let jsem pracoval s trenéry národních elektrokategorií a vím,že najít solidního pořadatele na MČR je problém.Pořadatelé se většinou hlásí v září-tedy v hodině dvanácté.Třeba se zadaří-ale jsem pesimista. JN
T.Hrubý
Ahoj Ivane, mám s reakcí trochu problém z toho důvodu, že letos je značná část elektrokategorií v jistém přerodu a reálný stav se projeví až během sezóny. Reálně bych viděl srpen jako termín, kdy bude jasno.

V tuto chvíli si troufám odpovědět jen u dvou kategorií - F5J ANO, RCEO ZDRŽEL (nemám dostatečný přehled a asi se na tom nic nezmění).

U zbylých kategorií asi takto:
RCEV - tady dost zásadně nesouhlasím s názorem J. Nezhyby. Jsem přesvědčen, že bychom se měli pokusit zabránit stavu, který svého času nastal v RCEK, kdy se z formálních důvodů nemohlo pořádat MČR v době, kdy RCEK byla naprosto mimo jakoukoli diskusi dominující národní kategorií a na MČR došlo paradoxně až v době, kdy sice RCEK pořád byla významná kategorie, ale přiznejme si, že už za vrcholem. Očekávaná změna pravidel podle mě není argumentem, protože jde vesměs o změny (upřesnění) formulací a v žádném případě nehrozí změna principu kategorie. Ovšem před rozhodnutím o tom, zda zkusit MČR prosadit i přes jistý rozpor s běžnými zásadami SMČR bych přeci jen rád vyčkal, zda se opravdu naplní odhad, že se RCEV stane nejrozšířenější národní kategorií - jsme zase cca u srpna, v té době bude jasno.

RCEJ - opět bych počkal, kolik se letos objeví soutěžících. Pokud by to vypadalo jako loni, tak je za mne odpověď NE, ale nevylučoval bych ani jisté překvapení.

RCEN je na tom do jisté míry podobně, nicméně přeci jen znatelně lépe. Zde se kloním k ANO, ale opět bych to raději napsal až v okamžiku, kdy bude patrné, že se počet zájemců drží minimálně na úrovni roku 2013.

RCEK by si v tuto chvíli podle stavu z roku 2013 zasluhovala jasné ANO, ale je dost těžké odhadnout, jak velký bude pokles zájmu v souvislosti s novými kategoriemi, Opět bych raději před jasnou odpovědí znal reálný trend z této sezóny, předběžně odhaduji, že to na ANO vyjde, ale jistý si nejsem.

Ahoj Tomáš Hrubý
M.Faltičko
Dobrý den,

posílám svoje hodnocení k jednotlivým kategoriím


RCEJ = Zdržuji se hlasování


RCEK = ANO - předpokládám stále ještě relativně dost účastníků


RCEN = ANO


RCEO = ANO (samozřejmě, v dohledné době si promluvím s možnými pořadateli, ale konkrétní návrh nečekám dřív než v srpnu)

F5J = ANO (světová kategorie, proč by neměla mít mistra ČR)


RCEV = NE (U kategorie, která není oficiální, se MČR dělat nedá. Co je schůdné, a již letos je v kalendáři, je něco jako přebor Čech, Moravy a Slezska. Nepodporuji zbytečně uspěchané "zoficiálnění" jakékoli kategorie)

M.Faltičko
Pánové, když už tady debatujeme o všem možném, což se takhle nezmínit o nových změnách, které proběhly ve FAI a jsou platné od 1.1.2015. Na jednání se začaly značně rozcházet kategorie F3 a F5. Pro nás je důležité F5.


Nejzásadnější věc je ta, že byla uzákoněna telemetrie a různé stabilizační systémy pomáhající při řízení letu (u F5). Důvody jsou jasné - technologický pokrok, navíc těžce by se kontrolovala nepřítomnost gyra v případě zákazu. V případě telemetrie - od 1.1.2015 nebude existovat na trhu jediné prodávané rádio bez telemetrie (je to zjednodušeně jakýsi důsledek nové normy ETSI). Tak proč zakazovat telemetrii, když je to integrovaná funkce všech moderních rádií.

Další důvod, proč zavést telemetrii je ten, že by to trochu zjednodušilo vyčítání výchozí výšky u RCEV (F5J?) - výškoměr může být uvnitř modelu a stačí se po letu podívat na vysílač a jen to zapsat. Altis i MVario2 telemetrii podporují, takže v tomto problém nevidím.


Stabilizační systémy:

Jako negativní věc této volby vidím to, že se kompletně změní filozofie řízení modelů. Objeví se úplně nové modely s lepšími vlastnostmi, které by třeba byly za normálních okolností neřiditelné. Již to nebude přímé propojení člověka a stroje. Jenže už nyní jsou stabilizační systémy integrované v přijímačích a kontrola, jestli to má člověk zapnuté, je velmi obtížná.


Dotazník (neformální a pouze informativní):
1) Povolit přenos telemetrie během letu?

a) Ano, kompletně i s variem a hlasovými výstupy

b) Ano, s tím, že by byl zakázán hlasový výstup a zvuková indikace stoupání a klesání

c) NE (+důvod?)


2) V případě povolení telemetrie

a) Povolit pro všechny národní elektrokategorie

b) Povolit experimentálně jen pro některé národní elektrokategorie


3) Povolit stabilizační systémy pro národní kategorie podle FAI?

a) Ano

b) Ne


Co si o tom myslíte?
I.Hořejší
Pracuji na nejake zprave ze zasedani. Je to delsi nez jsem si myslel.


Abychom měli z ceho vychazet, upresnim:

U F5 jsou povoleny stabilizacni systemy ale nadale není povolena jina telemetrie, nez prenos napeti a sily signalu.

Zmeny u telemetrie se v budoucnu nepredpokladaji.



Podle meho nazoru jde o novinku, která je srovnatelna se zavedenim dalkoveho rizeni. Snad se zavedou nove kategorie – tim by se patrne podvody omezily. Ale to jen moje domnenka.



I.
M.Faltičko
Toto je pravda jen pro F5J, viz info od Steva Neue:

www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2149273

Nové kategorie - je to možné. No ale už máme třeba F5B či F5D, kam se většinou promítají technologické novinky tak, aby tyto kategorie byly jako technologická špička...
T.Hrubý
Jak píše Martin - ono je to ve smyslu “v F5 je povoleno vše, co není pak zakázáno v pravidlech konkrétní kategorie”. Proto v F5J telemetrie povolena není, tam v pravidlech zákaz je, jinde to ale může být jinak.
Osobně si myslím, že se to nutně na stole objeví brzy znovu, jestli to ale povede k obecnému povolení anebo spíš vzniku nové kategorie je otázka. Za sebe si myslím, že v národních kategoriích by to klidně rok počkalo, tohle zas tak kritické není (použití varia se tak snadno nepřehlédne, takže není spěch).

Ad stabilizace - většina z vás ví, že létám s coptery atd., takže si s tím dost vyhraju. Můj názor je, že se to moc dramatizuje a dopady se nadsazují, klasická stabilizace u termických kategorií zase tolik výkonnosti nepřidá. Osobně bych to klidně v národních kategoriích povolil s nějakým upřesněním ve smyslu, že není přípustný naprogramovaný let, může se použít skutečně pouze stabilizační funkce ve smyslu “interní zpětné vazby”. Povolením v této podobě se vyloučí riziko různých “keců a drbů” a v praxi nejspíš zjistíme, že vlastně nepozorujeme změnu vůbec žádnou…

Ahoj TH
J.Nezhyba
:-)Jsem pro povolení telemetrie -dříve nebo později k tomu dojde.Létal jsem sportovně 35 roků-většinou bezmotorově.Nedovedu si představit,že by v kluzáku nebyl variometr-výškoměr-rychloměr-zatáčkoměr.V současné době se používají special.computery,které vyhodnocují další informace pro rychlostní přelety.A přeci i občas člověk musel sedat do pole-byť měl k dispozici řadu údajů o letu a počasí.
V modelařině pamatuji-začátky RC.....tehdejší vysílač vážil kolem 3 kg a byl vybaven elektronkami 3L31 a byl to 2 kanál=S+V.No a když nyní vidím,co dovedou nynější soupravy,tak považuji tyhle debaty za ztrácení času a mlácení prázdné slámy.Pokrok nelze zastavit!.
Je jasné ,že dojde zřejmě k útlumu ,případně vymření některých národních elektrokategorií,evoluční vývoj bude pokračovat..Nakonec i RCEV je vlastně nahrážka F5J....je to kategorie chudých modelářů,kteří nemají na to,aby si pořídili orchideje F5J za 25-30.OOO kč....stačí si spočítat náklady na konečné vybavení RCEV a F5J a je jasné,že v našich zemích bude mít ještě hodně dlouhou dobu prim RCEV.
V národních kategoriích bych povolil telemetrický přenos ,ale bez zvukového údaje-čili by vše bylo na displeji.Pilot by měl o nějaký pohyb navíc...:-D po soutěži by asi musel na masáž šíjového svalstva.:-D

P.Lokvenc
Přeji hezký den.
Souhlasím s vypsáním MČR pro všechny uvedené kategorie, kromě RCEV. Je to v souladu s mým již dříve vysloveným názorem, že samotné vypsání soutěže pro danou kategorii ještě nemusí znamenat její uskutečnění, pokud o ní nebude zájem, ale v případě zájmu nevidím důvod pro diskriminaci kterékoliv kategorie schválené Sportovním řádem ČR.
Co se mého zamítnutí MČR v kategorii RCEV týče, není to projevem odporu proti této kategorii, ale nejdříve by se musela změnit příslušná část Sportovního řádu ČR. Současné znění by umožnilo uspořádání mistrovství až v roce 2017. Souhlasím s přítelem Hrubým, že je to zbytečně dlouho. Vyzývám tímto všechny trenéry, aby na podzim neopomněli příslušnou změnu pravidel navrhnout. Jinak aktuálně platí:

“1.5.8. Pravidla nové kategorie budou vždy zařazena jako předběžná. O změnu na oficiální pravidla může požádat šéftrenér, do jehož působnosti příslušná kategorie spadá, za těchto předpokladů:
1.5.8.1. V posledních dvou letech nedošlo ke změně charakteristik modelů a zásadních rysů soutěžních pravidel (počet letů, způsob hodnocení atp.).
1.5.8.2. Podle předběžných pravidel se během tří posledních roků uskutečnilo každoročně nejméně pět soutěží, uspořádaných v nejméně třech krajích, na nichž bylo hodnoceno vždy aspoň pět soutěžících s výsledkem lepším než nula (nutno doložit výsledkovými listinami). “

Pro předběžné uvedení pořadatelských klubu je, myslím, ještě hodně brzy. Pro RCEN se pokusím znovu oslovit modeláře z Týnce nad Sázavou. Nebude to ale do 9. května, ale mnohem později, pokud se k pořadatelství nepřihlásí někdo jiný.

S pozdravem
Petr Lokvenc.

I.Hořejší
Zdar pratele,

Meli bychom se dohodnout, kde se budeme bavit. Info od Steva ma puvod v informaci od Emila, kterou jsem od neho take dostal a povesil na Stoupak do nasi sekce pred 10 dny i s prekladem. Jestli jsem to prelozil spatne, prosim o opravu.

Vic by se mi libilo kdybychom debatovali na soukromem foru na Stoupaku, ktere pro nas zalozil Ales. Jednotliva temata tam jsou oddelene a snadno se da sledovat stopa.

Napiste prosim, prizusobime se vetsine.

Ivan


konec korespondence

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?
Poslední změna: 26. dub 2014 14:01 uživatelem Aleš Krátký.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
26. dub 2014 14:02 #12307 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma MČR diskuse
Já si dovolím poznámku k době schvalování.
Čekat 3 (defacto 4 roky!!) než bude kategorie oficiální, to se může stát , že bude dávno po ní. Proč to trvá tak dlouho ? jeden rok se létá bez oficiálních pravidel, druhý rok se létá s prozatímními pravidly a třetí rok (2015) může mít MČR a být oficiální.

Nevidím v tom problém a čekat na 2017 ? to už tady možná ani nebudu ...

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. kvě 2014 09:43 #12462 od Ivan Horejsi
Odpověděl Ivan Horejsi pro téma MČR diskuse
Zdravim,

V příloze je hlasovani o MCR. V této podob jsem to uz podal.
Nepozadoval bych zaradit RCEV ano kdyby MCR proslo, opravdu musíme respektovat pravidla.
Jiste je ovšem mozna interni dohoda o oznaceni nektere verejne souteze jako MCR. Nesmi to ovšem nikde oficialne figurovat.

I.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. kvě 2014 11:05 #12463 od Aleš Krátký
Odpověděl Aleš Krátký pro téma MČR diskuse

Ivan Horejsi napsal: je ovšem mozna interni dohoda o oznaceni nektere verejne souteze jako MCR. Nesmi to ovšem nikde oficialne figurovat.


To znamená co konkrétně ? :)

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. kvě 2014 11:20 #12465 od Ivan Horejsi
Odpověděl Ivan Horejsi pro téma MČR diskuse
Muzes o jedne soutezi rict, třeba na Stroupaku, ze je něco jako MRC. Nesmi to byt v kalendari, nesmí to byt na pozvánce, vitez nebude mistr CR.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. kvě 2014 16:12 - 14. kvě 2014 16:13 #12466 od Radek Novotny
Odpověděl Radek Novotny pro téma MČR diskuse
Dovedu si v Chomutově na 2015 představit dvoudenní soutěž RCEV nahlášenou do svazového kalendáře jako běžnou soutěž, a navíc by měla ryze soukromý statut Mistrovství zemí Koruny české... Dotaci svazu bychom oželeli, a namísto toho bych našel v případě potřeby hodného sponzora... A plaketa s tímto názvem by byla možná i cenná modelářská raritka... :)
Poslední změna: 14. kvě 2014 16:13 uživatelem Radek Novotny.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. kvě 2014 08:48 #12467 od Ivan Horejsi
Odpověděl Ivan Horejsi pro téma MČR diskuse
A Markrabstvi Moravského ... cetl jsem ted o Prmyslu Otakarovi :-)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. kvě 2014 10:12 #12469 od Radek Novotny
Odpověděl Radek Novotny pro téma MČR diskuse
Ale já to myslel vážně, akci RCEV 2015 klidně můžeme udělat i u nás, a dáme tomu nějaký smysluplný název...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. kvě 2014 15:09 #12472 od Jiří Veselovský
Odpověděl Jiří Veselovský pro téma MČR diskuse
Nechci se opakovat, ale v tomhle smyslu už proběhlo Mistrovství Čech a Moravy někdy v roce 2006 (nebo 2007?), když se čekalo na uznání pravidel pro plechovky. Bylo to v Hořicích a účast byla skvělá. Název tehdy nikomu nevadil a bylo to tak myslím i v Kalendáři akcí. :)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.421 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám