file Ovládání motoru a brzd u elektry

Více
21. říj 2009 20:55 #539 od Jiří Veselovský
Vzhledem k tomu, že se toto téma téměř pravidelně opakuje na různých diskusních fórech, tak ho otevřu i tady. Přivedla mě k němu zmínka ve vláknu Autonomy, z které lze poznat, že úplně jasno není.
Zároveň slibuji, že se nebudu vyjadřovat vulgárně (viz hnusná mezera), protože někteří to prostě neskousli. :lol: Dobře a jdeme na to.
Nebudu nikomu říkat, jaké má mít rozvržení ovládacích prvků na vysílači, ale zmíním se o vyzkoušených a hlavně používaných praktikách.

Začneme u ovládání motoru a bude to krátké. Hned úvodem napíšu, že podle mne neexistuje jediný rozumný důvod, aby bylo ovládání motoru na kniplu. Jedině pokud létáte akrobaty, popř. makety a nebo pokud používáte letové fáze. To jsou výjimky, kde toto uspořádání je na místě. V případě všech soutěžních elektrik je režim motoru "0%" nebo"100%", nic mezi!. Z toho jasně plyne, že ovládání motoru lze zajistit jednoduše přepínačem 0% - 100%, ti ohleduplnější pak 0% - 50% - 100%. Pochopitelně, že na tento přepínač "pověsíme" i motorové stopky, což dnes umí kdejaký Tx (Hitec může mít problém, pak doporučuji SW pana Palíka). Doporučuji přepínač umístit tak daleko na vysílači, abychom na něj dosáhli bez puštění kniplu (platí i pro palcové Tx). Nejkritičtější fáze letu jsou většinou ve velkých výškách s problematickým řízením modelu, natož ještě pouštět knipl. Kdo by to chtěl mít úplně po ruce, tak použije přepínač v kniplu.

Tak a jdeme na brzdy. Tím, že jsme si uvolnili "motorový" knipl, máme ideální příležitost pro naprosto plynulé, lehce dosažitelné a přirozené ovládání brzd. Brzdy budeme říkat křidélkům vyklopeným jen nahoru, brzdicímu štítu většinou uprostřed křídla vyklápěnému nahoru, samostatným klapkám, a klasice - butterfly, což jsou klapky dolů a křidélka mírně nahoru. Samozřejmě, že existují i další způsoby pro zbrzdění modelu, ale v soutěžní praxi se používají jen tyto.
Ještě je potřeba se zmínit, proč vlastně potřebujeme brzdit. U soutěžáků je to většinou potřeba rychlého a nedestruktivního sestupu z termické oblasti (brzdy ven a éro se nesmí rozjíždět, musí klesat nějakou ustálenou rychlostí) a následně se v daném čase strefit na přistávací bod, což je bez brzd téměř vyloučené. Záměrně píši téměř, protože existují piloti, kteří tohle dovedou i s V - dvojkou se dvěma servy, ale to nebude oblast našeho zájmu.

Pro jakou variantu brzd se rozhodnete je už vaše volba, já bych se chtěl zmínit o ovládání brzd. Vrátím se k "motorovému" kniplu. To je jediné spolehlivé ovládání, které je po ruce (v ruce), nemusíte nikde šmátrat po vysílači a hledat, kde je příslušný "tahák", nebo nedej bože přepínač brzd (omlouvám se těm, kteří to zvládnou). Opět připomenu soutěžní praxi. Nejvíc s brzdama čudlám při přistání (přiblížení) a opravdu si neumím představit, že bych zalitý adrenalinem cvakal nějakým přepínačem nebo tahal za posuvný potík. To všechno nám obstará knipl, kterým velmi jemně dolaďuji brždění - odbrždění (pozor na "vylejvání" vzduchu z klapek) a přitom samozřejmě mohu korigovat let křidélky a to vše jednou rukou. Co víc si přát.

O programování Tx se záměrně nezmiňuji, protože to je případ (Tx) od případu (Tx) a ani to není účelem tohoto příspěvku. Od toho jsou kolegové, kteří poradí. Vy si jen pohlídejte, aby jejich rady byly standardní, tzn. odpovídající třeba zde uvedené praxi.

A ještě něco. Otázka jestli brzdit k sobě nebo od sebe. Na to se nedá odpovědět jednoduše (já a většina kolegů brzdíme k sobě, tzn., že celou dobu létáme s kniplem od sebe v přední krajní poloze) a dovolím si tvrdit, že na tom nesejde. Zvolte si to, co vám vyhovuje a v čem vidíte aspoň trochu logiky. Třeba u auta se brzdí od sebe, na kole zase mačkáte páčky k sobě - vyberte si.

Závěrem bych chtěl požádat Tomáše H. a Michala M. (dva různé pohledy na věc), popř. další o jejich vyjádření.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
21. říj 2009 22:24 #540 od Aleš Krátký
musime jedine souhlasit,jak jsi to napsal,tak to lita vetsina lidi co znam,vcetne mne.

motor na prepinac, butterfly na paku motou
motor zapinam jen na startu,a butterfly muzu ovladat zaroven s kridelkama = = presne zamireni na cil ;)

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
22. říj 2009 08:58 #544 od Tomas Suk
Mam to taky tak vyresene, plyn na 3 polohovem prepinaci (0-50-100), na dosah leveho ukazovacku (MC-19 v pultu, mod 2), zapinam od sebe, vypinam k sobe. Brzdy na levem kniplu, brzdim smerem "paka k sobe". Mam to tak na vsech elektrovetronich a ve vsech letovych fazich stejne, abych na to nemusel za letu myslet.

Více
22. říj 2009 09:31 #546 od Jan Kubica
Jirko, třeba já si myslím, že mít plyn na kniplu může být rozumné právě z toho důvodu, že je na to někdo zvyklý. Dále jsem si všiml, že u brzd znám taky většinou jen dvě polohy - ty krajní. Ale nepoužívám vztlaky, ty jak jednou otevřeš, už zavřít nesmíš, tam je to plynulé ovládání nutností.

Aby bylo jasno, já létám jak popisuješ a vyhovuje mi to. Akorát znám spoustu pilotů lepších než já, kteří létají s pro mě naprosto nepochopitelným a nelogickým uspořádáním (třeba brzdy namísto směrovky, takže normálně je páka úplně vpravo, pro vysunutí brzd třeba přesunout doleva a přitom řídit výškovku; třeba i náš Vojta s Opticem Sport musí udělat při přistávání proceduru jak v Boeingu, to je to ale dáno "možnostmi" vysílače).

A nakonec k tomu "nic mezi" - třeba v Autonomy se mi už několikrát stalo, že si musíš přimotorovat v 5:50, potom se ten 1/2 plyn může hodit :)

Ale jinak zase perfektně napsaný příspěvek!
H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Více
22. říj 2009 09:39 #547 od Jiří Veselovský
Protože se objevily ještě další nejasnosti kolem ovládání motoru, tak na ně zareaguji zde, abych nerušil téma Autonomy.

Jak už jsem se zmínil, tak Tx Hitec by mohly mít problém právě se spouštěním stopek. Nikdy jsem toto rádio neměl, ale z diskusí vím, že po "zásahu" pana Palíka to chodí jak má. Možná by dovedl poradit i pan Čečotka v HK, to ale nevím jistě. I zde ale platí poznámka, kterou jsem uvedl v souvislosti s brzdami a to, že nikde není napsané, že jedině směrem k sobě je vypínání motoru správné. Je to opět o zvyku a "přirozenosti" toho kterého pilota.

Co se týká hledání přepínače. Žádné hledání se nekoná. Jak jsem psal, tak lze přepínač umístit do takového místa, aby to bylo přesně na naše prsty. V praxi to např. u mne znamená, že přepínač je v pravém rohu nahoře a pozor!, má dlouhou páčku. Byl svinsky drahý (přes 500 korun - orig Gr), ale zásadně nepoužívám žádné 30 korunové náhražky s krátkou páčkou. A proč dlouhá páčka? Jednoduše proto, že jen ona v předpokládaném místě trčí a není problém na ni dosáhnout bez pouštění kniplu. Pokud motoruji a blíží se čas vypnutí (v RCEJ kolem 55 sekundy), tak jen natáhnu prostředník a svrchu ho položím na páčku a čekám na dopočítání startéra. Na 59 cvaknu k sobě (i když mám 3 polohový přepínač, tak to vezmu hopem, protože mám nastavené na Tx zpoždění 0,5 sekundy pro vypnutí motoru) a dál to neřeším.

O tomto "problému" by se dalo diskutovat dlouho, ale zbytečně. Řečeno slovy klasika " ... můžeme o tom pochybovat....." (JdC). Velké množství pilotů, kteří to v tomto uspořádání používají je jistě zárukou, že na tom něco bude. Je to prostě, jak my Češi říkáme, "user friendly".

Ještě malý doplněk mého včerejšího povídání ohledně ovládání brzd. Uvedu příklad na "butterfly" (křidélka nahoru a klapky dolů). Pokud už má vaše rádio tuto funkci předdefinovanou, tak máte zpolovičky vyhráno (druhou polovičku bude tvořit zvykání a poměrně dlouhé ladění výchylek a mixu VOP, než to bude ono), pokud ne, tak budete muset třeba za pomoci kolegů naprogramovat tento režim přes volné mixy. O co jde? O výsledný pohyb klapek a křidélek v závislosti na poloze kniplu. Tady uvedu, jak to mám já, ale kombinací bude samozřejmě víc. Létám s "motorovým" kniplem v přední poloze nadoraz. Pokud začínám brzdit (směrem k sobě), tak nejdřív jdou dolů klapky a když jsou asi na 60%, tak se k nim přidají křidélka (směrem nahoru) a dál jdou společně. Konečná poloha je taková, že klapky jsou vychýlené naplno dolů a křidélka trochu (30 - 40 stupňů) nahoru, VOP je o nějaké procento potlačená. Tohoto průběhu dosáhnete přesným naprogramováním off setu (a procent výchylek a mixu) pro tyto funkce, což ale ví všichni, kdo mají vhodné rádio. Velmi důležité je, abyste pro křidélka zrušili diferenciaci při vychýlení nahoru, což umožňuje SW rádia. Zrušením diferenciace dosáhnete toho, že křidélka reagují na pohyb kniplu jen směrem dolů, což pochopitelně pro řízení v režimu "butterfly" stačí.
V praxi to je tak, že kniplem (hlavně v režimu přistání) podle potřeby kejklám sem a tam a dávám si pozor, abych udržel model ve směru a na rychlosti. Pokud potřebuji rychle klapky zavřít, tak poměrně razantně potlačím výškovku, abych zabránil propadnutí modelu po "vylití" vzduchu z klapek.

No, snad to takhle bude stačit.

Více
22. říj 2009 10:04 #548 od Jiří Veselovský
Tohle fórum je skvěle živé. Než jsem dopsal dnešní příspěvek, tak se tady nasypaly další a tady je moje reakce.

Jan Kubica napsal: Jirko, třeba já si myslím, že mít plyn na kniplu může být rozumné právě z toho důvodu, že je na to někdo zvyklý.

Honzo, jednoznačně souhlasím.Moje doporučení neberte jako masírung a jediné správné. Ovšem pokud budu respektovat tvůj důvod, tak se připravuji o možnost naprosto plynulého ovládání pomocí kniplu. Uznej sám, že pokud budeš mít ovládání na taháku třeba uprostřed vysílače, tak ti bude asi vadit knipl při ovládání taháku. Ale o tomhle fakt nechci diskutovat, to je opravdu věcí každého, pro co se rozhodne.

Jan Kubica napsal: Dále jsem si všiml, že u brzd znám taky většinou jen dvě polohy - ty krajní.

Tak tady prosím tvrdě nesouhlasím. Jestli jsi to viděl, tak dobře, ale pokud já vím, tak všichni s brzdama neustále čudláme, protože v tom je to kouzlo zvládání přiblížení na přistání a hlídání času. Když si představím, že mi tam přes přepínač skáčkou křidélka nebo klapky, tak mám vyrážku.
Ty dvě polohy, které uvádíš, se dají použít např. vysoko, když potřebuji vypadnout z termiky a o nic nejde. Tam skutečně mohou brzdy vyjet cvaknutím naplno. Já jsem ale zmíněné situace a ovládání směroval jen k přistání.

Jan Kubica napsal: třeba brzdy namísto směrovky, takže normálně je páka úplně vpravo, pro vysunutí brzd třeba přesunout doleva a přitom řídit výškovku; třeba i náš Vojta s Opticem Sport musí udělat při přistávání proceduru jak v Boeingu, to je to ale dáno "možnostmi" vysílače).

Toto mohu okomentovat jen tím, že to přirovnám k sebemrskačství. Fakt mě teď už nenapadá složitější způsob, tohle je dohnané k dokonalosti. Neber to prosím osobně.

Jan Kubica napsal: A nakonec k tomu "nic mezi" - třeba v Autonomy se mi už několikrát stalo, že si musíš přimotorovat v 5:50, potom se ten 1/2 plyn může hodit

A řekni mi, protože jsem nikdy Autonomy neletěl, jaký by byl rozdíl, kdybys to přimotorování udělal na plný kotel a za kratší čas. Stejně už je to fuk, protože jsi asi přišel o přistání. Mimochodem, malá berlička u mého doporučení je v podobě přepínače 0 - 50 - 100. Ale uniká mi smysl, proč motorovat jen na půl plynu. Ahááá, už mi asi docvaklo. Šetříš energii (RWE)! Ale i tak mi přijde, že to spuštění motoru na plný plyn s kratším časem by bylo efektivnější.

Více
22. říj 2009 11:09 #557 od Boris Menšík
Dobrý den.
Jen bych chtěl doplnit, že u HiTec Optic 6 jde ovládat butterfly proporcionálně pomocí levého tahového ovladače (tuším že SW1). Postup jsem popsal u modelu Filip 400 T Sport
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=2889
Filip má pouze křidélka vyklápěná nahoru, kanál 5 zůstává volný. U modelu Monarch (je vyfocený v tématu Technika - Napájení) jsou přes "V" kabel na 5 kanále připojené klapky a funguje to. Akorát není jak trimovat klapky :( . To by už chtělo 7 kanálů.
Boris Menšík

Více
22. říj 2009 13:13 #559 od Jiří Veselovský

Boris Menšík napsal: Akorát není jak trimovat klapky . To by už chtělo 7 kanálů.

S tím trimováním klapek při "V" kabelu to asi opravdu bude problém. Bude to chtít si pohrát s délkama táhel a třeba je i po zalétání předělat tak, aby se s nima dosáhlo požadovaných výchylek. Mluvím samozřejmě o pevných táhlech, která mají na koncích jen "elka" a ne šroubovací koncovky, tam by to bylo jednodušší a šlo by to doštelovat na letišti.
Někdy je potřeba se vykašlat třeba i na to, že serva v šachtách nemají stejně nakloněnou páku, ale výsledný pohyb je v tom správném rozsahu.

Více
14. pro 2009 17:31 #875 od Zdeněk Netopilík
S odvolanim se na uvodni prispevek Jirku Veselovskeho,ze na foru jsou lidi ,kteri dokazi urcite poradit s programovanim,potreboval bych pomoc.
Poridil jsem si novy Tx /Fx-30/a snazim se preprogramovat 4 servove kridlo,vse je OK az na vychylky na klapkach u butterfly.
Ovladani pouzivam v tom garde jak je tu perfekkne popsane a ve vseobecnosti pouzivane.Problem mam ten,ze na potrebne vychylky klapek 70-85°nemam potrebny zdvih paky serva.Pri plne vyklopenych klapkach musi byt tahlo a paka serva v jedne rovine /uzamceny mechanizmus/Paka serva zatim chodi tak na 90°,ale potreba je tak okolo 110-120°.Offset na klapkach mam
tak 45 a pri dalsim zvysovani offsetu se vychylka na servu jiz nemeni.Co delam spatne? Zdeněk.

Více
15. pro 2009 11:54 #877 od Jan Kubica
Zdeňku, nevím, jestli je to vůbec záležitost programování. Pokud ano, tak to chce asi majitele stejného nebo podobného vysílače. Mně se ale zdá, že si dosáhl limitu pohybu serva, zda mechanického nebo programového nevím.

Ale s tím uzamčeným mechanismem je to úplně špatně, moment je síla x rameno, když prochází táhlo středem otáčení páky serva, je rameno nula, takže je i moment nula. Pokud na klapku působí i jen malá síla, nikdy se ten mechanismus do tohoto stavu dostat nemůže. Možná to nechápu správně, pošli malůvku. H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Vygenerováno za 0.300 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám