file RCEV a přijímač s variem

Více
30. zář 2021 11:32 #24448 od Bohdan Biječek
Ahoj všem,
mám takový dotaz ohledně použití přijímače s variem v RCEV. Jde o to, že mám Spektrum a jak jsem se díval, tak letos už nekoupím přijímač použitelný pro RCEV bez varia.

V pravidlech je přitom tohle: "Použití jakéhokoli zařízení pro přenos informací z modelu k pilotovi, které by ho mohly zvýhodnit vůči ostatním soutěžícím je zakázáno. Informace zvyšující bezpečnost, jako je napětí palubního zdroje, problém s dosahem vysílačky, jsou povoleny."

Jak si vysvětlit to slovo "použití"? Ve smyslu, že zařízení, které má tuto schopnost nesmí být v modelu přítomno nebo tam může být přítomno, ale nesmím ho použít?

Díky
Bohdan

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
30. zář 2021 11:47 #24449 od Tomas Hruby
No popravdě výklad na úrovni FAI kategorií a velkých akcí (řešilo se třeba na MS F3K) je takový, že přijímač s integrovaným variem (či stabilizací) se prostě použít nesmí...
Zda budeme takto přísní i u národní kategorie nechám spíš na trenéra RCEV - Radek Novotný :-)
Je to každopádně docela problém, naráželi na to lidé i u FrSky, kde se taky najdou některé velmi vhodné RXy jen ve verzi s variem (popravdě nevím stav k dnešnímu datu, ale asi před rokem tam podobný problém byl)...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
30. zář 2021 11:50 #24450 od Bohdan Biječek
Díky za odpověď. U Spektra to bohužel vypadá tak, že definice problému není, že "se taky najdou některé velmi vhodné Rx jen s variem", ale spíše "že už se nenajdou žádné vhodné bez varia". :-(

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
30. zář 2021 18:02 #24451 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma RCEV a přijímač s variem
Podle mě je zakázán přenos k pilotovi, ne do vysílače.

Dále jsou u Spektra (mám DX9) následující možnosti:
- vypnout přijímání telemetrických dat (výběrově, lze některá povolit a jiná zakázat)
- telemetrie má zvláštní obrazovky, které jsou normálně schované; nedovedu si představit, že bych listoval v menu, případně že by si někdo nevšiml, že listuji v menu

Hlavně ale telemetrie, podle mě, dává smysl jedině jako zvukové signály (případně vibrace, pokud to vysílač umí), ale to je hrozně nápadné. Nedovedu si moc představit, jak by někdo při soutěžním letu mohl použít vario telemetrii (ale možná je za tím jen nedostatek představivosti).

Stabilizace je něco jiného, tam nikdo nepozná nic, a proto jsoy gyro přijímače zakázané. Alespoň pokud si pamatuji, na házedlech zakázali přijímače s gyrem, ne s telemetrií (ale třeba mě někdo opraví).

V RCEV mám ale přijímače bez varia (létám bez klapek a proto mi stačí 6-kanálové). Obecně mi létání s variem vůbec nejde, zkusil jsem 2x a od té doby mám vario vypnuté. Mám nastavený jen výškoměr, ale na koukání stejně není čas.

Dále si myslím, že jsi to byl Ty, Bohdane, kdo mě navedl na Lemony, tam se dá ještě 7-kanál bez varia koupit.

Hezký den, H.

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
30. zář 2021 18:37 - 30. zář 2021 18:38 #24452 od Bohdan Biječek
  • Ahoj Honzo,
    na Lemony jsem Tě opravdu mohl navést já, nějakou (krátkou) dobu jsem je používal v Djangu s uhlíkovou gondolou. Ale měl jsem dva a u obou byl problém s dosahem. Když jsem vyměnil za Orange, problémy přestaly.
    Ve stopalcovkách mám prozatím ty Orange, Spektrum Rx mám jen v Infinity, tam jsem čínu fakt dávat nechtěl.

    Ale mluvil jsem s Ježíškěm a prý letos přinese zase Django. :) A říkal jsem si, že už tam dám origo přijímač. Ale zjistil jsem, že nad 6 kanálů jsou jenom s variem.

    Jako ten můj dotaz je do určité míry filozofický, používat vario určitě nehodlám. Navíc jsem zatím technickou přejímku na RCEV soutěži neviděl. A kdyby po mě někdo chtěl na soutěži vidět přijímač, tak jedu rovnou domů. Než bych ho z té změti kabelů, kterou mám v trupu dostal ven a pak zase zpátky, soutěž by dávno skončila. :)

    Ještě jsem psal na Astramodel, jestli jsem se nepřehlídnul a nějaký přijímač bez varia neexistuje. Odpověď je, že neexistuje. Trošku jsme pak po mailu debatovali a vyplynulo z toho, že je to pokrok a my si máme změnit pravidla. :)

    Měj se hezky
    Bohdan
    Poslední změna: 30. zář 2021 18:38 uživatelem Bohdan Biječek.

    Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

    Více
    01. říj 2021 07:00 #24453 od Jan Kubica
    Odpověděl Jan Kubica pro téma RCEV a přijímač s variem
    Ahoj Bohdane,

    podle mě má Spektrum velmi dobře postavený obchodní model (obdivuhodně, bych řekl) a my do něho holt trochu nezapadáme. I když na druhou stranu prohlašují své přijímače "carbon friendly", takže se s použitím v soutěžních modelech tak nějak počítá.

    Možná z toho vyplývá i to, že u Astry mají pravdu a že vyrobit přijímač s variem je za stejné peníze jako bez něj, nevím.

    V každém případě mi přijde, že přijímač s neaktivním variem je pro soutěžní použití OK, na rozdíl od přijímače se stabilizací, jejíž činnost se prokazuje obtížně.

    Jinak mě Ježíšek napsal už včera, mám nové Django k vyzvednutí u pana továrníka :-).

    Hezký den,
    Honza

    "Stoupáme?"
    "Ne! Naopak! Klesáme!"
    "Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
    (Jules Verne, Tajuplný ostrov)

    Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

    Více
    01. říj 2021 11:37 #24455 od Tomas Hruby
    No na těch F3K právě zatrhli cokoli, tedy i třeba G-RX6 od FrSky, což je jen integrované vário. Ale bavíme se o akci kategorie 1 (ME/MS), na běžné domácí akci to asi nebude tak hroceno, ale i tak :-(
    Ono upřímně pouhé deaktivování vária/výškoměru zní hezky, ale v dnešní době to hravě povolíš i za letu (zrovna u openTX je počet kombinací až do extrému) a hodit se to může i na displeji, typicky při létání ve vlně v silnějším větru je k nezaplacení každá informace.
    Jsem sám zvědavý, zda s tímto nebudou časem problémy přibývat, když přibývá situací, kdy některá značka prostě ryze "pure FAI" přijímače nemá.

    Sám za sebe bych asi byl na domácích soutěžích spíše tolerantní, ale je to taková tolerance "do prvního maléru", kdy na někoho něco praskne a upřímně jsem trochu skeptický, ono to lákat bude :-(

    Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

    Více
    04. říj 2021 11:26 #24469 od Ivan Horejsi
    Ja si myslim, ze vyrobci se budou radi muset prizpusobit pravidlum, zejmena tem, ktera jsou nejvyse. S tim souvisi i jejich vyklad, ale zatim jsem v tomto smyslu nezaznamenal zadnou aktivitu (a neumim si ji predstavit). Spis bude platit precedens z F3K.

    Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

    Více
    06. říj 2021 09:33 - 06. říj 2021 09:36 #24486 od Radek Novotny
    Pohled a názor trenéra RCEV:

    Ohledně integrovaného varia, tak jak tu již zaznělo, během letu je samozřejmě přenos těchto informací směrem k pilotovi zakázán. Sám věřím, že naše RCEV komunita létá hlavně pro dobrý pocit ze soutěžního létání, a nekazí si to sami sobě zbytečným podváděním a využíváním nepovolených prostředků a techniky.

    Z pohledu organizátora soutěží je kontrola přijímačů v tomto směru téměř nemožná, přijímače často nejsou ani v originálních krabičkách, takže bych se držel především kontrol věcí, které jsou kontrolovatelné.

    Do RCEV jako do národní kategorie bych proto tento striktní (jako v F3K v soutěžích 1.kategorie) zákaz přijímačů obsahujících vario nedával, ani zákaz vario modulů přítomných v modelu, a nechal bych to ošetřeno v rámci formulace v současných pravidlech.

    V případě, že se ale u někoho objeví aktivní přenos nepovolených informací během letu, následuje samozřejmě vyloučení ze soutěže, v souladu se sportovním řádem.

    A osobně, já si rozhodně nechci nechat ujít tu legraci a napětí, když se dívám po letu na výškoměr a trojmístné číslo zleva začíná dvojkou...! :)
    Poslední změna: 06. říj 2021 09:36 uživatelem Radek Novotny.

    Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

    Vygenerováno za 0.391 sekund

    Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

    Weby přátel

    vpmodel

    Chceš tu být ? napiš nám

    Koho podporujeme a kdo nás ?

    Chceš tu být ? napiš nám