file Upozornění - nelegalita některých modelů RCEK pro EuroCup?

Více
11. čen 2012 10:37 #7419 od Tomas Hruby
Včera večer jsem kreslil a počítal jeden můj návrh modelu RCEK (něco jako Picchus) a přitom jsem neplánovaně narazil na jednu věc, která by mohla vést k docela značnému rozruchu na závodech...

Jde o minimální plošné zatížení - v pravidlech EC je udáno standardní rozmezí 12-75g/dm2. Horní limit je jen formální, ale zajímavý je ten spodní - v podstatě to říká, že při minimální hmotnosti 500g nesmí plocha překročit 41,7dm2 (celková plocha, ne jen křídlo).
Já o to zakopl u toho zatím hypotetického mého návrhu, který by byl hodně na hraně... A když se podívám na nový Daidalos 230, který má mít při této velikosti hmotnost pořád 500g, tak mám o jeho legalitě docela značnou pochybnost - ví vůbec někdo, jakou má plochu?

Doporučuji to spočítat a ověřit - tohle by byla hodně jasná diskvalifikace...

Týká se to u RCEK zřejmě jen EC, tedy letos ještě Holíč, v našich pravidlech RCEK je pouze to "bezpečnostní" horní maximum, ne spodní. Ale týká se to také všech F5J - takže létání s malým modelem, který by byl "pod limitem" ve výškoměrech by bylo nelegální i u nás, třeba již na červencové akci v Hořicích, takže pozor :!:

Čistě naokraj - ono by možná nebylo od věci tento limit dát i do našich pravidel RCEK - omezí to naprosté minimum modelů (navíc leckdy bude stačit přidat pár gramů olova a nepůjde tedy o žádnou nemožnost s nimi létat). Kladem by bylo jednak drobné omezení extrémních konstrukcí a pak právě to srovnání s jinými kategoriemi, kde připadá létání s RCEK v úvahu. Není to ale nijak kritické, spíš taková "drobná upřesňovací změna"...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
13. čen 2012 09:14 #7426 od Aleš Krátký
jo ja si kolikrate rikal, jestli jsem vubec v tomto limitu :) asi to doma spocitam a uvidime

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
13. čen 2012 09:37 #7427 od Tomas Hruby
Těžko odhadovat, ty "křivky" se blbě počítají. Bylo by ale dobře to zjistit (třeba zaúkoluj výrobce :D ), ať je jasno - rozdíl asi nebude nijak tragický, nicméně by to těch 41,7dm2 přelézt mohlo.

Ono by nebylo nijak složité udělat model "pod limit", já na to narazil u mutace jedné mé vlastní konstrukce RCH na gumiprak, u které mě napadlo ji zvětšit - tohle by se do pravidel nevešlo... Ale byl by to vysloveně klidový speciál s problematickou využitelností, takže asi moc velký zájem o podobné extrémy nebude.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
13. čen 2012 10:50 #7428 od Mirek Kotula
Já jsem to nepočítal přesně, ale když odečteme z daných 41,7dm2, 4dm2 co by plochu výškovky, tak nám zůstane 37.7dm2 a když to vydělíme rozpětím křídla 21,5dm vyjde nám průměrná hloubka křídla 175mm, což u DAIDALOSE asi není. Takže se neděste, je to asi v pohodě. Možná to bude v pohodě i u rozpětí 2300mm, u tohoto rozpětí by mohla být průměrná hloubka 164mm.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
13. čen 2012 11:04 #7429 od Tomas Hruby
Ano, dotaz je právě jen na Daidalos 230. Verze 200 bude v pohodě určitě, 215 sice neuškodí ověřit, ale i u ní by mě problém dost udivil.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.262 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám