Martin Falticko napsal: Jaký je asi tak poměr lidí, kteří chtějí soutěžit pro to, aby se umístili do žebříčku, a těch, co soutěží pro radost?
Neodpovím přímo na váš dotaz, ale jen bych chtěl upřesnit kritéria pro zařazení do celostátního žebříčku (např. v RCEJ), která jsou ve Sportovním řádu ČR.
Správně by do žebříčku měl být zařazen soutěžící, který se zúčastnil
3 soutěží a více. Je to už letitá praxe a myslím si, že s tím trenéři jednotlivých kategorií při sestavování žebříčků nemají problém (mimochodem vás to čeká taky jako trenéra).
Já jsem zavedl ještě to, že mám v pracovní verzi zařazeny všechny soutěžící (s jednou, dvěma ... soutěžemi) a to jen proto, že i tito kolegové udělali na letišti konkurenční prostředí a posílili tuto kategorii. Takže proč je nezveřejnit.
Ovšem do
konečného pořadí v celostátním žebříčku jsem už striktně dodržel to, že jsem použil vždy
3 nejlepší výsledky z celé sezóny a rozdělil jsem žáky a juniory od seniorů tak, jak mi to ukládá Sportovní řád ČR.
Vaši otázku kolik lidí soutěží pro umístění do žebříčku a kolik jen pro zábavu, nedovedu zodpovědět. Vím jen, a dost mě to překvapilo už před několika roky, že si mnoho soutěžících nechává potvrdit své výkony a následně získávají výkonnostní body pro získání dalších ocenění. Viz opět Sportovní řád ČR.
Vámi navrhovaný model (započítat 4 nejlepší soutěže) by asi nic nezměnil, určitě ne principielně. Pokud jsem vás dobře pochopil. To je ale můj, subjektivní názor, který se může lišit od ostatních názorů.
A ještě poznámku. Letos v kategorii RCEJ tak úplně nerozhodl nejvyšší počet vítězství,
započítané byly 3 nejlepší výsledky (jak už jsem se zmínil) a to
nás bylo celkem 5, kteří jsme je měli stejné. O konečném pořadí rozhodovaly až další výsledky, tzv. "škrtací". Je to dobře vidět v pracovní verzi žebříčků.
Tak jen doufám, že jsem to napsal srozumitelně.