× Soutěže v roce 2013

file RCVS Havl. Brod 13.4.2013

Více
19. dub 2013 12:21 - 20. dub 2013 19:44 #9391 od Petr Šrámek
Edit : Admin - článek je na adrese stoupak.cz/910-soute/vysledky-a-reportae...ka-termika-13-4-2013

Soutěž RCVS Hvlíčkobrodská termika 13.4.2013

Nejdříve představím kategorii RCVS - je pro termické RC větroně do rozpětí křídel 3m a omezené je ovládání dvěma servy.
Lze použít mechanické spřažení směrovky s křidélky(nebo i jiné), tento způsob jsem osobně viděl jen jednou za 13 let co se tato kategorie létá. Startuje se pomocí gumicuku. Hodnotí se letový čas, který je max. 6min a přistání 100bodů. Létají se čtyři kola, z nich je jedno kolo s nejhorším výsledkem "škrtací".
To by bylo zhruba vše pro představu co soutěž obnáší. Tato kategorie je dobrá pro nenáročnost na finanční náklady pro start do soutěžení mladých modelářů, ale to neznamená, že je jednoduché se umístit na dobrém místě :-).

LMK Havlíčkův Brod v sobotu 13.4.2013 uspořádal soutěž RCVS, které se zúčastnilo 19 soutěžících. Počasí bylo slušné(polojasno), bohužel foukal silný vítr v nárazech okolo 13m/s.
Ten byl vhodný na start, pomohl modelům se dostat do velké výšky, ale každého pěkně potrápil při přistávání, nebylo jednoduché sednout za 100 bodů.

Nejvíce zastoupené jsou modely Limit od pana Bíbra, jde o klasický balsový konstrukční model potažený nažehlovací folií. Plánek tohoto modelu vydal časopis RC-Revue v loňském roce. Létá velice dobře, nevýhodu má jen v bezvětří kdy má malou výšku po startu. Hned za ním je zastoupen model Supra je to kompozitový model, trup se skládá z gondoly a uhlíkové trubky. Ocasní plochy a křídlo vyrobeno technologií XPS jádro + sklolaminát + uhlíkové nosníky. Jde o nejlepší model v této kategorii. Zbytek modelů tvoří několik málo modelů vlastní stavby jako Admirál, Štír, Riser a jiné. Horkou letošní novinkou je K3000 od K.Svobody má perfektní trup, který je určen i pro F5J, křídlo a ocasní plochy jsou konstrukční potažené nažehlovací folií. Poslední jmenovaný model si zatím netroufám hodnotit, na Brodských závodech byl skoro zalétáván.

Samotné závody doprovázela jen "rychlá" termika v odcházejících bublinách, které rychle odvál vítr. V každém kole to bylo jiné, někdy bylo bublin více, jindy zas méně. Snad jen jedno kolo mělo štěstí na
maximální nalétaný čas a to když přišel mrak, pod kterým to krásně nosilo, ti nalétali šest minut. Jinak u ostatních se časy pohybovaly okolo 3 - 4min a nejlepší k páté minutě.

Mě se podařilo při prvním a druhém kole zaletět přes čtyři minuty a přistát za 70 bodů. Nevedlo se mi v druhém kole tam jsem jen přistál za 75 bodů a naletěl okolo dvou minut. Nejpodařenějším kolem pro mě bylo čtvrté, kdy jsem naletěl pět minut měl jsem dobrý rozpočet na přistání, ale rozhodl jsem se špatně nad bodem jsem měl ještě velkou výšku a místo odstátí nad bodem jsem zvolil zatáčku, vítr mě odfoukl a už jsem se nevrátil k bodu a navíc jsem se otočil na záda.
I tak mě body stačily na slušné páté místo.

Nejlepším výsledkem 1160bodů Milan Švaro LMK Havl.Brod dosáhl prvního místa, za ním na druhém místě se umístil Petr Klusáček z LMK Chotěboř s 1057 body. Třetí místo obsadil Roman Bednář z LMK Pardubice s 999body.
Výhercům pořadatelé předali věcné ceny a diplomy.
Děkuji LMK HB za pěknou soutěž, tentokrát je musím pochválit, jak se vše za tři roky naučili, pořádající klub měl připraveno občerstvení, na startovištích vlastní časoměřiče. Soutěžící se mohli jen soustředit na vlastní soutěžní lety. Soutěž se neprotahovala, ani když bylo mnoho případů opakování z důvodů prasklého silonu na startu, kvůli silnému větru. . :)

foto zde romanseichl.rajce.idnes.cz/Havlickobrodska_termika_RC_-_VS_2013
www.modelhb.cz/page4.php

Výsledkovka zde www.modelhb.cz/Akce/Files/13-04-13%20RCVS-1.pdf

:-)
Poslední změna: 20. dub 2013 19:44 uživatelem Aleš Krátký.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
19. dub 2013 14:35 #9396 od Aleš Krátký
dekuji za info z RCVS

Petře nechtěl bych to jen trošku rozsvést, že bych z toho udělal první článek o RCVS na stoupaku ? to by bylo fajn ne ? :-D

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
19. dub 2013 19:52 #9398 od Petr Šrámek
To není problém, tak zítra doplním, jo. :)

:-)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. dub 2013 19:26 #9402 od Petr Šrámek
Aleši článek jsem upravil, podívej se zda je bernej ;)

:-)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. dub 2013 19:44 #9403 od Aleš Krátký
Je perfektni ! diky moc za prvni clanek o RCVS na stoupaku :-D

stoupak.cz/910-soute/vysledky-a-reportae...ka-termika-13-4-2013

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.273 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám