file model

Více
30. říj 2019 14:00 #22407 od Jiří Veselý
model vytvořil uživatel Jiří Veselý
Zdravím.

Nedávno jsem napsal, jak si představuji soutěžní model. Napsal jsem, že má mít 3m aby to nebylo házedlo, řízená křidélka a výškovku. Tedy mechanika, tři serva a motor. Můžeme volit buď křidélka a nebo směrovku. Směrovku jsem vyztkoušel na zmiňovaném ulétnutém modelu a zjistil jsem, že "výhoda" menšího odporu při výchylkách proti křidélkům, není zas tak výrazná. Proto jsem ze zbytků sestavil model pro RCEV a abych dokázal konkurence schopnost přistávání pomocí křidélek, zůčastnil jsem se soutěže v Suché. No nebylo to jednoduché. Soutěž jsem musel odlétat na vozíku s hedikepem jednoho pohledu, protože jsem neviděl případnou termiku za sebou a ani jsem nemohl otočit vozík. Další problém byla výška, kterou jsem musel volit s jistotou doletu. Nemohl jsem někde hledat model. Musel přistát vedle vozíku a nenarazit do něj. Abych nezdržoval svými problémy - tedy k přistání: 50,50,45,50,50,35. Z vozíku je přehled obtížnější, ale takový výsledek jasně dokazuje, že brzdící klapky nejsou pro danou soutěž nutné. Neviděl jsem model H.Kubici, ale nic bych za to nedal, že mu vždy stačili jenom křidélka. A ta výhoda. O dvě serva méně, menší "balík" vodičů do malého prostoru v trupu a v neposlední řadě asi lacinější model od výrobce. Posledních 35 jsem získal při silnějším větru a z obavy abych to případně nenapálil do vozíku, tak jsem to radši sundal dříve - je to můj poslední model. JIVE.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
30. říj 2019 16:34 #22408 od Bohdan Biječek
Odpověděl Bohdan Biječek pro téma model
O které kategorii se bavíš? O F5J? Tam jsou modely větší než 3m, spíše je to 3,5m+. U RCEV je pravidly dáno max. rozpětí 2540mm, tam Ti 3m model neprojde.
A pokud pravidla dané kategorie neomezují počet ovládaných ploch, proč se omezovat jen na tři serva? Ty tři serva navíc už žádnou velkou díru do rozpočtu neudělají, zejména když půjdeš po nějaké "ekonomické" variantě. A kabely v trupu, to snad nemyslíš vážně. V trupech soutěžních větroňů je fakt málo místa, ale mám problém tam smysluplně vměstnat jiné věci než pár tenkých káblíků. Ty se mi zatím vždycky vešly. :lol:
A k těm bodům za přistání: hezké skóre. Ale chtělo by to dodat, v jakém čase ta přistání byla. Když nenalítám plný čas a přistávám bez časového stresu, tak s přesností taky nemám problém. Ale když mi plechová huba začne odpočítávat posledních 10 sekund a potřebuju to rozjet na rychlosti, abych doletěl k bodu, to se pak na závěr klapky zatraceně hodí . . .

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.196 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám