file "Bojové závěsy" a jak na ně ...

Více
05. říj 2009 22:11 #276 od Jiří Veselovský
Tento příspěvek je vyprovokovaný nekončícími dotazy, co že to tam mám za izolepy a na co to je ...

Nevím, proč se tomu říká "bojové závěsy", ale to je pro tuto chvíli jedno. Důležité je, že to je principielně stará záležitost, kterou už znali snad i lovci mamutů. :D Já jsem se s nimi seznámil, když jsme s kolegy začali létat svahový combat. Tam se používaly závěsy na křidélkách samokřídel ze skleněné pásky, protože při soubojích byly tyto spoje enormně namáhané (i častými nárazy při zásahu). Od toho už byl jen krůček k "civilní" aplikaci na normální modely s pomocí obyčejné izolepy. V praxi jde o to zabránit nežádoucímu prohýbání křidélek a zajistit dobrou stabilitu spoje křídlo - křidélko.

No a protože neumím kreslit v počítači, tak jsem to nakreslil ručně na papír a doufám, že to z toho pochopíte. Popisky jsou dělané v duchu dotazů, které dostávám. Kvalita scanů je zoufalá, zrovna mi nějak blbne scanner (nebo to s ním neumím).

[attachment=1:1f4c26dm]<!-- ia1 -->Bojové závěsy 1..jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1f4c26dm]

1. Vezmete si nějakou tabulku skla, raději silnější. Na ni si namalujete fixou osu (je vyznačena čárkovaně) a dole značky (tak budou široké budoucí závěsy - stačí tak 7 až 8 mm).
2. Obrátíte tabulku fixou dolů a připravíte si dva pásky izolepy dlouhé asi 3 cm a dáte si je někde po ruce. Pak ustřihnete pásek izolepy dlouhý jako je sklo a položíte ho souběžně s osou lepidlem nahoru!!! Po stranách ho přichytíte těmi kousky izolepy v mírně napnutém stavu.
3. Ustřihnete druhý pásek izolepy dlouhý jako sklo a opatrně ho položíte s malým přesahem (stačí tak 3 mm) na první pásek, ale lepidlem dolů!!!
4. Teď je potřeba nařezat jednotlivé proužky (budoucí závěsy). Já to dělám pomocí úhelníku a ostrého lámacího nože. Aby se mi nelepily jednotlivé proužky na úhelník, tak ho nepřikládám až na plochu skla.
5. Tak a tím máte připravené proužky (na jedné straně lepidlo dole, na druhé straně lepidlo nahoře, uprostřed izolepy na sobě) a pro jistotu si jich nařežte víc, někdy se stane, že se nějaké špatně přilepí a musíte je vyhodit.

[attachment=0:1f4c26dm]<!-- ia0 -->Bojové závěsy 2..jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1f4c26dm]

6. Na křídle i na křidélku si můžete udělat značky, aby to na oko vypadalo stejně daleko od sebe. Pak pomocí pinzety snímáte proužky ze skla a lepíte je podle obrázku na křídlo a na křidélka. Dodržujte vrchy a spodky jednotlivých dílů dle obrázku!!! Ještě poznámku k hustotě rozmístění proužků. Přiměřeně! Třeba na čtyřstovce na křidélku po celém rozpětí jich mám celkem pět (na jedné polovině křídla). Opět je to ale na vás, nic to neváží ...
7. Teď vezmete křidélko a položíte ho vzhůru nohama na vrchní potah křídla. Pečlivě srovnejte hrany a velmi pravděpodobně uvidíte, že je křidélko někam zkroucené (prohnuté). V tom místě ho přitlačte ke křídlu a začněte přihlazovat jednotlivé proužky - vždy jeden nahoru a jeden dolů - podle toho, kam je lepidlo. Když je hotovo, tak můžete vyzkoušet, jestli křidélko "sedí" (vrátíte ho do normální polohy) a obě mezery po stranách jsou stejné. Když ne, tak vás to celé čeká znovu, ale útěchou vám může být, že opakováním získáte patřičný grif a pak už to bude brnkačka.
8. Teď jedna sporná věc. Na plochu, která vznikne překlopením křidélka na horní potah a křídlem já dávám pásek izolepy (na obrázku čárkovaně). Opozice tvrdí, že je to zbytečně předimenzované, ale já s tímto řešením mám dobrou zkušenost, tak u něho zůstávám. Vy se rozhodněte sami - klidně tuto operaci můžete vynechat.
9. A je tady finále. Křidélko překlopte zpět a zatižte ho třeba kolíčkem na prádlo, aby bylo trochu skloněné dolů - dle přepdpokládané výchylky. Ustřihněte si pásek izolepy raději delší než je křidélko, a přilepte ho na spoj křídlo - křidélko shora. Délku pásku zarovnejte zároveň s délkou křidélka. Pokud budete puntičkáři a budete mít vhodně širokou izolepu, tak vám zakreje ty "bojové závěsy" a i z blízka to bude vypadat pěkně.

Stejným způsobem jdou zavěsit i přistávací klapky, jen jsme vzhůru nohama, protože se zavěšují na spodní potah.

Takhle ten popis vypadá fakt šíleně, ale ve skutečnosti ta práce docela odsejpá a co hlavně, pevnost a stabilita tohoto spojení je hodně dobrá.
Tak ať se vám to vydaří.
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
07. říj 2009 07:44 #283 od Petr Šlajs
svatá pravda, tyto závěsy jsou fakt trvanlivé, na 2m el.větroni je mám již 14 let. Dle bodu č. 8 příspěvku i já přelepuji závěsy po celé délce isolepou, výrazně se tím fixuje poloha křidélka.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.208 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám