file Jaký předpokládáte vývoj?

Více
12. zář 2009 06:37 #59 od Radim Barč
Zdravím chlapci. Myslíte si, že v budoucnu převládnou v kategorii RCEK malé modely typu F3K, nebo velké Scorpiony? Případně se půjde nějakou střední cestou s éry o rozpětí 2m? Kluz a opadání Scorpiona jsou exelentní, házedlo však dostanu za stejný čas podstatně výše. Jsem na rozcestí, doporučí někdo správnou cestu?
Radim Barč

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
12. zář 2009 10:07 #60 od Jan Kubica
Při vědomí si toho, že je to "věštění z koule", bych si vsadil na menší modely. Pokud se to nezvrhne v "létání na jistotu", tj. vždy bude třeba hledat a najít termiku, z větší výšky se najde snáze, protože ji bude možné hledat ve větší vzdálenosti. K tomu přispěje i to, že menší modely budou mít větší plošné zatížení a proto lepší pronikavost.

Ale bude to jen pro "bystrozraké" a samozřejmě mohou nastat situace, kdy termika nebude žádná, potom bude asi ve výhodě větší model. Takže asi bude nejlepší mít éra obě, resp. taktický malý model a speciál do klidu.

A nakonec, ta házedla se mi zdají moc malá, tak 1700-1800 rozpětí mi vychází ideální.

Ale připouštím, že ta úvaha může být úplně špatně :)
Honza

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
13. zář 2009 19:10 #61 od Radim Barč
Jo, jo, s rozpětím kolem 1750mm se vlastně "kdysi" začínalo. Já teď pravidelně střídám oba typy modelů a chytrý z toho rozhodně nejsem. Jednou mi připadá lepší jeden a za dva dny ten druhý.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. zář 2009 17:44 #72 od Tomas Hruby
Ahoj Radime, s ohledem na to, že mám doma zatím neosazeného Scorpiona to říkám opravdu velmi nerad, ale sázím na ta házedla. Doladil jsem MiniCorado a výkony jsem dostal na takové hodnoty, že prostě nevěřím, že se tomu Scorpion vyrovná - to co nažene v kluzu, to ztratí ve stoupání. A pozor - MinoCorado asi nebude úplně to nejlepší, co si jde představit, myslím si, že se při této velikosti půjde dostat s výkony ještě výše.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. zář 2009 18:56 #78 od Jiří Veselovský
Pokusím se taky si trochu přisadit. Berte to prosím spíš jako úvahu, bez nároku na nějaký použitelný výstup.

Na začátek jen malá perlička. Před chvílí jsem otevřel mejl od pana Heinricha ze Slovenska (vlastníci Scorpionů vědí) a mj. mi psal umístění v Maďarsku.

P.S. Minulý víkend bolo posledné kolo Eurocapu : priebežné kola :1.miesto : Szeri Andras - SCORPION ( 5x 1000)
2.miesto: Pavol Kysela - SCORPION
finále: 1.miesto: Szeri Andras - SCORPION ( 2 x 1000)
3.miesto: Pavol Kysela - SCORPION.


Nechávám to bez poznámky. Jiný kraj, jiný mrav. :lol:

A teď už k věci. Všichni víme, že jako červená nit se táhne u termických kategorií počáteční výška (motorová, šňůrová). Béčkaři už střílejí o tolik metrů výš, že se tomu ani nechce věřit, ale viděl jsem to na vlastní oka. Elektriky se snažíme také poslat motorově co nejvýš, nebo do takových podmínek, aby to následně šlo hodně vysoko (F5J/outrunner, RCEK).

Když už to vypadá, že se tohle všechno zvládlo a výšky jsou jako hrom, tak se začne uvažovat (a celkem logicky) o tom, jak tento vývoj vlastně omezit. Typickým příkladem je třeba slovenská diskuse, která se touto problematikou zabývá. Jasné je, že za současného stavu (myslím tím možnost použití modelů ve velikosti házedel) už vstupuje do hry další faktor, který se nedá koupit a to je zrak. Uvádím vlastní zkušenost (mám brýle), kterou jsem získal při dobývání výšek v RCEJ, kde třeba vypínám už na 50s, protože to nevidím.

A tímto konstatováním se vlastně dostávám k odpovědi na původní otázku. Zatím, dle platných pravidel, je jediné omezení právě v bystrozraku soutěžícího za předpokladu, že technické provedení modelů je na zhruba stejné úrovni. Házedlo už teď dostaneme do velmi zajímavé výšky (víc jak 300m/30s) s tím, že v ní se určitě něco najde a absence nosné plochy bude kompenzovaná větší zásobou výšky. Představa, že s větším modelem tu chybějící výšku nahradím větší klouzavostí je podle mne mylná. Jednu sezónu jsem pokoušel osud ve čtyřstovkách s eroplánem, který měl 2400 mm rozpětí a kompletní váhu s 8 článkem cca 640g. Je v příloze (foto Tomashr). Když to zkrátím, tak pokud se to v rundě nepovedlo, tak jsme padali všichni stejně.

Ale abych mohl říct, že neříkám tak ani tak, kdo se ve mně vyzná, tak fandím velkým modelům, protože se mi líbí a jedno takové éro čeká u mne na stole na osazení. Jmenuje se Scorpion.
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. zář 2009 19:36 #81 od Radim Barč

Tomas Hruby napsal: Ahoj Radime, s ohledem na to, že mám doma zatím neosazeného Scorpiona to říkám opravdu velmi nerad, ale sázím na ta házedla. Doladil jsem MiniCorado a výkony jsem dostal na takové hodnoty, že prostě nevěřím, že se tomu Scorpion vyrovná - to co nažene v kluzu, to ztratí ve stoupání. A pozor - MinoCorado asi nebude úplně to nejlepší, co si jde představit, myslím si, že se při této velikosti půjde dostat s výkony ještě výše.

Jelikož v současné době létám poměrně intenzivně s oběma variantama modelů můžu porovnávat. V prvé řadě si myslím, že MiniCorado není to nejlepší co použít. Pozoroval jsem ho po celou sezónu u Aleše a nepřesvědčilo mě. Ale je možné, že je to jen můj dojem. Musím Aleše dostat na plochu brzy ráno a porovnat Corado s Featherem přímo v klidu, když to nebudeme letadlům příliš kazit pilotáží. U sebe pozoruju, že to malému éru ve výškách nad 300m prostě kazím a to zatím vidím poměrně dobře. Pro házedlo hovoří vynikající manévrovatelnost při přistání i kroužení v úzkých bublinách. Pokud se ale dostane do nějaké "díry" propadá se neskutečně rychle a odletět chvíli trvá. Ve větru se mi létá lépe se Scorpionem, tak nějak lépe sedí ve vzduchu. Jak jsem již psal, zatím nevím co zvolit. Na přemýšlení mám celou zimu a uvidím s čím vylezou příští rok ostatní.
Radim

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. zář 2009 20:06 #82 od Tomas Hruby
Ahoj Radime, jen malinko doplním - Scorpiona ještě nemám v provozu, ale porovnávám MiniCorado s Ambrosií 222cm - myslím si, že to k určitému posouzení velký-malý taky napomůže.
Ad MiniCorado - je to hodně o seřízení, mě to začalo uspokojivě létat až po značné úpravě diferenciace motýla a doladění dalších věcí, teď už mi ten model zvolna začíná vyhovovat. Ideální letadlo to určitě není, na druhé straně ale nejsem ani přesvědčen, že je horší než nějaké "modernější F3K" - vzletovka 500g je na štíhlejší F3K už docela dost, zatímco MiniCoradu s dost velkou plochou a poměrně tlustým profilem to celkem vyhovuje. Ideál by asi bylo moderní štíhlé F3K, ale protažené tak na těch zde zmíněných 180cm...

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. zář 2009 20:39 #84 od Jiří Veselovský
Tomáši, v Holíči lítal jeden slovenský borec s Fireworksem (teď jsem ty angličtině teda dal) právě s nataženým rozpětím na cca 180 cm. Dostal se do finále.
Poznámka na okraj. O penězích za ty křídla jsme se raději nebavili.
Našel jsem i fotku. Po zvětšení je dobře vidět a je to druhý model od tebe po tvé pravé ruce.
http://f5jfun.com/euro2009/holicgrup3_2.jpg

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
16. zář 2009 05:04 #85 od Tomas Hruby
Jirko pro upřesnění - ten Fireworks nemá 180cm, ale rovné 2 metry - je to tohle: http://www.pcm.at/english/2m-HLG/index.html . Ten model by mimochodem měl být ke konci roku dostupný i rovnou jako elektroverze (slovák to měl kombinováno s trupem Ambrosie). Určitě to je zajímavé řešení, taky jsem to zvažoval.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
16. zář 2009 11:47 #92 od Radim Barč
Tome, já taky nepokládám to házedlo za ideál. Ten profil je opravdu tenký a těch 500g sotva "unese". Debatovat tady můžeme o čemkoliv, stejně až praxe ukáže co bude dál. Vždyť si vem tu skladbu modelů ve finále v Paskově, konstrukční model o rozpětí asi 170cm, Scorpion, Ambrosia, nějaký malý svahák, kolega s Trumf 8 a myslím, že ještě jeden Scorpion. Vždyť do finále se prakticky dostal zástupce každé kategorie modelů. A i kdyby nebyl Scorpík to pravé, že je krásný mu nikdo nevezme ;) .
Radim

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.428 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám