file RCEX

Více
28. srp 2009 19:43 #5 od Jan Kubica
RCEX vytvořil uživatel Jan Kubica

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
"Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!"
(Jules Verne, Tajuplný ostrov)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
02. zář 2009 11:58 #15 od Jaroslav Nezhyba
Odpověděl Jaroslav Nezhyba pro téma RCEX
Pánové,
proč stále vymýšlet a modifikovat nová pravidla národních kategorií ? V současnosti máme -pořadí od nejstarších:
RCE7-RCEN-RCEJ-RCEO. Pravidla RCEN a RCEO by měla vyhovovat pro široké spektrum soutěživých modelářů.Koncem tohoto roku ještě přibudou pravidla ,,RCEK,,zatím pracovní název,které připravuje Jirka Veselovský.Nebo se někomu zdá,že máme málo národních pravidel elektroletů ?
Dr.Nezhyba šéftrenér elektroletu

Více
02. zář 2009 14:08 #18 od Jan Kubica
Odpověděl Jan Kubica pro téma RCEX
Vážený pane doktore,

ve vší úctě - jaké jsou kategorie termických elektrovětroňů? Mezinárodní není žádná, i když pod názvem F5J najdete v každé zemi něco (možná mímo Německa :-) ). A co se národních kategorií týká, máte samozřejmě pravdu, že ty Vámi vyjmenované kategorie máme. RCE7 létá asi 10 lidí, "čtyřstovky" jsou překonané a budou nahrazeny "outrunnery", ENka jsou má oblíbená, ale že by šlo o termické létání, to ani náhodou a RCEO jsou moravskou odnoží RCEN.

Tak o jaké modifikaci národních pravidel se zmiňujete? Ano, RCEX jsou modifikací americké X5J, která se poprvé létala na "Nats", RCEE jsou modifikací pravidel italských. Ale to snad nevadí, ne?

Dále, ani RCEX, ani RCEE nikam necpu, z národních pravidel jsem si vypůjčil jmenovací konvenci RCE a písmeno. A že to nejsou kategorie oficiální snad také nemůže nikomu vadit, těm co to létají, určitě ne.

A nakonec, domnívám se, že Vy, jako šéftrenér elektroletu byste měl být u všeho, zajímat se, co se děje ve světě i u nás, mluvit s lidmi, sledovat trendy (proč je letos polovina soutěží v RCEN než v loňském roce?), prostě být na špici dění okolo elektroletů. A Vy se dívíte, proč další kategorie. Protože je na trhu poptávka, proto (alespoň podle mě).

Nechci se Vás v žádném případě dotknout, možná, že jsem Vaši otázku špatně pochopil nebo nevím něco, co bych vědět měl, ale mně se to jeví tak, jak jsem napsal.

Zdraví,
Jan Kubica

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"

Více
02. zář 2009 17:32 #19 od Jaroslav Nezhyba
Ono je to vše trochu složitější a na dlouhé povídání.Já především preferuji mezinárodní kategorie F5B a F5D,dále prozatímní F5F.V těchto F5B a F5D se pravidelně pořádají ME a MS.Ostatní elektrokategorie ,pokud se budeme bavit v národním měřítku mají své trenéry Kučera-Kukačka-Veselovský-tito mají ve svém popisu činnosti styk s modeláři,kteří dané kategorie létají,reagovat na připomínky a podávat po konzultaci s šéftrenérem návrhy na změny pravidel na předsednictvo KLeMČR.
To,že je ve světě řada pravidel t.zv.termických elektrovětroňů je zasvěceným nadšencům elektroletu dostatečně známé.Ale aby se některá z národních pravidel dostala na soupisku pravidel FAI-uplyne ještě dlouhá doba.Důvodem je,jak objektivně měřit trvání termického letu.Osobně vidím cestu v elektronickém spínači po patřičném vývoji a kalibraci-zatím je vše v plenkách.Ostatní pravidla jsou více méně různé modifikace.Ono vystoupat do 300 m výše s modelem o rozpětí 1600-2000 mm je na hranici viditelnosti a to ještě nemluvím o RC řízení modelu.
K dotazu proč ubylo soutěží-vše záleží na obětavých lidech,kteří soutěže mají chuť pořádat.Modelařina je velké hobby a nedá se nikomu nic nařizovat , co má a nemá dělat.Pamatuji doby,kdy v RCE7 nás létalo na soutěžích 25-30, F5F kolem 15, F5B kolem 8.A současný stav je znám...
Nevím,kdo s odpuštěním kecá do RCEN-ohledně pořádání MČR.MČR v RCEN se pořádá každoročně-ne jak mi bylo sděleno,1xza 2 roky,kdo na tohle přišel ? Další rozvoj národních elektrokategorií u nás závisí jen a jen na lidech a od toho se odvíjí vše.
Co se týká přesnosti přistání -RCE7 a RCEO mají stejné hodnocení.Ukázalo se,že současné hodnocení vyhovuje a není nutné vymýšlet něco jiného.Řada kecálků nazývají RCEN a RCEO padací kategorie...proč ? Tyto kategorie jsou především určeny pro nadšence,kteří si chtějí jednou ,či vícekrát v pohodě zasoutěžit a snažit se o přesné přistání na čáru nebo na bod.Doporučuji každému,ať si zkusí přistát na př.v RCEO na bod a v čase.
A závěrem v minulém roce se konalo MČR v RCEN-bývá zvykem ,že se na takouvhle akci pozve šéftrenér....asi by to někomu vadilo... kdyby se tam zúčastnil a diskutoval s modeláři.

Více
03. zář 2009 15:56 - 05. zář 2009 05:26 #22 od Jan Kubica
Vyřknu něco kacířského - potřebujeme FAI a SMČR? Eurocup si zorganizovali modeláři sami (klobouk dolů), většina soutěží termický elektroletů ve světě (pokud vím) probíhá také bez podpory, nebo jen s omezenou podporou, národních svazů. Dále, účastníků soutěží ubývá, přitom ale modelářů přibývá - můj odhad je, že "pláckařů" (nemyslím to pejorativně) je minimálně 2x více než modelářů organizovaných. A všem je to jedno?! Já si tedy myslím, že je dobré mít nějakou zastřešující organizaci, ale dost obtížně hledám důvody proč.

O pravidlech elektroletu i možnostech dalšího rozvoje a vývoje jsem psal dost na http://www.rcex.cz a nechci to opakovat, takže jen k RCEN. O žádném kecání nic nevím, jen jsem si všiml, že soutěží i soutěžících ubylo. A "padací" kategorie to určitě je, ale zase si člověk užije přistávání :-) - podle mě je přistávat na čáru geniální nápad, i když je to pro pořadatele náročnější. Bod lze trefit vždy, pokud má člověk srdce s modelem praštit. Letadla přistávají na dráhu, rakety na bod - tam je ale jedno, že se dopadem "poškodí".

Zdraví,
Honza

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"
Poslední změna: 05. zář 2009 05:26 uživatelem Jan Kubica.

Více
04. zář 2009 07:00 #25 od Jaroslav Nezhyba
Otázka zda je dobré mít FAI a SMČR .....je věcí Tvého názoru.Ale tomto světě je vše organizované,ať chceš ,či nechceš.Pokud jsi se někdy zúčastnil soutěže mimo CZ směrem na západ,nemohl jsi si nevšimnout,jak se tam létá.Většina modelářů je organizována a létají na modelářských letištích-jinak to ani nejde.Na soukromém pozemku by Tě majitel hnal s vidlemi....To,že tady je svobodné létání kdekoliv na louce nebo svahu,můžeme děkovat vlastníkům pozemků a jejich toleranci-zatím.Otázka,co je lepší,zda přistávat na čáru,či bod-pročti si pravidla od F3B až po F5B...vždy se přistává na nějaký bod o různém průměru....zapichování modelu je soukromou věcí pilota-viděl jsem zapíchnout i v RCEN-jestliže chci vyhrát ,použiji i tento způsob.Pokud se stane z létání s modelem soutěžení.....podle pravidel,každý soutěžící chce vyhrát a proto k tomuto cíli použije jakýkoliv způsob povolený pravidly,tedy i to často diskutované zapíchnutí modelu....

Více
04. zář 2009 15:37 #26 od Jan Kubica
Pane Nezhybo,

ono je teď dost populární "kopat" do SMČR (RC Revue a tak). Ale já si myslím, že je dobré zastřešující organizaci mít, i kdy si nejsem zcela jist, zda v současné podobě. To, co SMČR předvedl ohledně velkých modelů (vlastně si založil konkurenci - viz http://www.cmma.cz ), byla podle mě ostuda, navíc "komerční" připojištění, o kterém SMČR dlouho tvrdil, že to nejde, vyřídila ČMMA za 3 měsíce. Ale co se mě dost dotklo, byla "kauza" střídavých motorů do RCEJ, kdy pravidla nebyla přijata z procesních důvodů. A vůbec, ryba smrdí od hlavy: proč si reprezentanti stěžují, že se o reprezentaci nikdo nestará, čili proč nikdo na svazu neshání sponzory? Proč se nikdo nesnaží přitáhnout k soutěžím ty stovky kluků poletujících se Sky Lady a podobnými modely? Proč svaz nezaložil diskusní fórum jako je toto? (Což byl mimochodem jeden z názorů, který zazněl, když jsme se o možnosti fóra bavili.) Ale nic, mimo to, že provokuji, jsem ještě naivní :-) .

Zde chci znovu uvést, že ani RCEX ani RCEE Autonomy nikam necpu, resp. je mi jedno, zda budou "pláckovou" nebo oficiální kategorií nebo úplně zaniknou. Zatím mě to baví.

A s tou organizovaností na západ od našich hranic? Na sever od nás (Sasko) znám několik neorganizovaných modelářů, ale nejsem schopen posoudit, nakolik jde o výjimku nebo pravidlo.

Co se přistávání týká, to není argument, že se tak létají FAI kategorie. Když se objevil první parní stroj, také se všichni divili, k čemuže to může být dobré, když jsou koně. Já vidím jeden jediný argument proti čáře - je obtížnější ji vytyčit. Ale nikomu bod brát nechci, to ne. A zapichování v RCEN? Viděl jsem to také, to jo, ale nikdy to dobře nedopadlo.

Mimochodem, v X5J, RCEX i Autonomy se měří k nejbližší části modelu, nikoliv k čumáku. Ale to jsou kategorie, kde přistání nerozhoduje.

Ale možná byste mohl založit nové téma, kde byste vylíčil svůj pohled na existující kategorie a kde bychom se (a nemyslím nás dva) bavili o budoucnosti elektroletu v Česku. O koncepcích, pravidlech, organizaci soutěží, apod. Myslím, že jste k tomu z titulu své funkce tou nejpovolanější osobou.

Zdraví,
Honza

"Stoupáme?"
"Ne! Naopak! Klesáme!"

Více
05. zář 2009 06:08 #27 od Jaroslav Nezhyba
No,v posledním příspěvku Ti dávám plně za pravdu.Ještě bych dodal,ono forum a diskuze moc nezmůže-důležité je mít své zástupce na správných místech.....stačí se podívat na současnou politickou situaci v této zemi a výsledky ,jak vše dopadá ,vidíme všichni...I když je ještě času dost ,informace nebude na škodu-příští rok by mělo nastat malé zemětřesení v modelářském světě-budou se konat volby do nejvyšších orgánů SMČR-KLemČr.Bude proto záležet na zástupcích LMK,jaké lidi si do těchto profilových orgánů zvolí.Já to vidím dost černě-ono najít mladé a obětavě pracovité zapálené modeláře,kteří by byli ochotni pracovat na různých úsecích těchto orgánů -bude velký problém....zatím jsem si někdy připadal,že jsem na shromáždění důchodců-byť už mezi ně patřím také.

Více
16. zář 2009 20:56 #109 od Jaromír Kučera
Odpověděl Jaromír Kučera pro téma RCEX
Pane Nezhyba, můžete mi prozradit, kde se letos konalo MČR RCEN ? Něco mi snad uniklo, nebo bylo nějaké utajené, když tvrdíte že se pořádá každoročně ??
K pozvání šéftrenéra na loňské MČR RCEN, pokud vím byl jste domluven s Petrem Cejnarem, že na MČR RCEN bude za SMČR on, neboť Vy se zúčastníte MČR RCEO, proto jsem Vám žádné pozvání neposílal. Pořádání MČR jednou za dva roky, ano takhle jsme se domluvili na I. MČR ve Vyškově, abychom tzv. nevystříleli kluby, ochotné pořádat tento podnik, během několika let. Je mi mnohem milejší mít MČR jednou za 2 roky a dobře připravené, než ušité horkou jehlou, jen aby nějaké bylo!! Přece jen to je reprezentativní soutěž, na kterou se soutěžící těší, takže by měla mít jistou úroveň. Nemyslím si, že při současném roztříštění elektroletu na mnoho kategorií se ještě nějaké MČR RCEN povede uspořádat.

Více
17. zář 2009 16:03 #114 od Jaroslav Nezhyba
Pokud mne paměť neklame-v tomto roce se MČR RCEN nekonalo-což je podle mne škoda.To,že se někdo domluvil ,o konání jednou za dva roky ,mi nebylo známo.Ale pokud se takto bude pokračovat dále-nic se neděje-Kč od KLemu bude čím dál tím méně,což pro tento orgán bude ,jestliže se sníží počet pořádaných MČR jen úlevou a finance zbudou na pořádání jiných MČR,která mají pravidla FAI (F3B-F3J...)a občas přinesou i body ,podle kterých se pak dostávají dotace od MŠKT-záleží na umístění na ME a MS.

Vygenerováno za 0.402 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám