file Webová aplikace pro zobrazení GPS záznamu letu

Více
25. bře 2015 08:53 - 25. bře 2015 08:53 #14519 od Honza Laš
Hezký den,
jsem (znovu) začínající modelář, předtím jsem deset let létal na paraglidu, loni jsem po zranění raději přešel k bezpečnější formě létání. Pořídil jsem si vysílač Taranis a před měsícem také telemetrická čidla GPS a vario. Po pokusném namontování na starého větroně (Tracy – 2m rozpětí - gumicuk) dostalo létání v termice úplně nový rozměr. Hodně mne to chytlo, celkem se to už blíží dospělému plachtění.

A teď proč vlastně píšu. Chci se zeptat, zda existuje nějaký web, kam by bylo možné logy z RC plachtění importovat, prohlížet, porovnávat s ostatními atd? Jak paraglidisté, tak plachtaři takové weby mají (viz např. www.xcontest.org/cesko/prelety/ ).
Mně se takový web pro modeláře najít nepodařilo a začal jsem uvažovat, zda bych ho nezkusil vytvořit. Je to ale hodně práce a proto by mne zajímalo, zda by něco takového vůbec mělo smysl i pro ostatní?

Velmi hrubá představa webové aplikace:
- aplikace primárně slouží k uchovávání a prohlížení záznamů o letu (letový deník), podmínkou je existující GPS záznam+ další údaje.
- aplikace umí importovat logy z vysílačů v různých formátech, ty zpracuje (rozdělí na jednotlivé lety apod).
- zobrazení letu na mapě (2D, 3D, animace…), možnost zobrazení grafů s dalšími telemetrickými daty
- možnost doplnění popisů, fotek, komentářů k letu
- možnost zveřejňování letu a prohlížení veřejných letů ( podívám se kdo kde dnes také létal, nebo kdo někdy létal na stejném místě…)

Další možnost využití záznamů je k různým „soutěžím a porovnávání se“. Včera jsem byl létat, experimentálně jsem si určil 3 otočné body a ty jsem zkoušel s letadlem obletět. Napsal jsem si do Taranise jednoduchý skript, který indikoval pípáním průlet nad otočňákem. Moc se mi nedařilo, hodně foukalo, termiky bylo málo a byla rozbitá, dal jsem nakonec jen jeden oblet na mnoho pokusů – ale bylo to strašně zábavné, snažit se letět někam a ne se jen tak plácat tam, kde to nosí nejlépe. dl.dropboxusercontent.com/u/7118471/Log/...C3%BAheln%C3%ADk.kmz

Webová aplikace by mohla umožňovat takovéto úlohy definovat a zároveň by je vyhodnocovala (počet průletů, rychlost průletu,…). Úloha může být veřejná, soukromá, nebo pro nějaký klub. Může být otevřená trvale, nebo vyhlášena jen na určité období…tady se toho dá vymyslet opravdu hodně, je to jen prvotní nápad.

Vím, že oficiální soutěže fungují jinak, toto by jim rozhodně nemělo nijak konkurovat. Spíše bych to viděl jako možné zpestření běžného létání.

Budu rád za Váš názor, zda (pokud již něco takového někde neexistuje) by pro Vás byl takovýto web zajímavý, nebo zda je to spíš nesmysl.

Díky Honza Laš
Poslední změna: 25. bře 2015 08:53 uživatelem Honza Laš.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Vygenerováno za 0.265 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám