file Oprava vakuovaného křídla

Více
26. srp 2015 09:24 #15457 od Miroslav Kopecký
Zjistil jsem v sobotu při vykládání modelu z auta, že mám prasklé křídlo u Daidala přesně v tom místě, kde se "zvedá" ucho (shodou okolností je právě v tom místě vidět, že je XPS lepené při výrobě). Prasklé je sklo na spodní i horní straně profilu a samozřejmě je narušený i XPS. Nevypadá to, že by v okolí lomu byl odlepený potah od jádra. Pásnice vypadají ok.
Původně jsem to chtěl opravit tak, že bych do praskliny pomocí injekce vtlačil pryskyřici, přes poškozené místo v místě pásnice naválečkoval roving (z obou stran) a přetáhl to jednou vrstvou skla.
Ale přímo na letišti jsem dostal radu, že bude lepší z jedné strany říznout sklo a vlepit přes zlomené místo krátkou stojinu, která bude mít tloušťku profilu a propojí laminátový potah na obou stranách profilu+samozřejmě sklo na závěr.
A teď řeším, který způsob opravy bude lepší? A pokud ten se stojinou, bude stačit stojinka z uhlíku 0.5x10 mm? Nebo raději stojinu z balsy např 2 mm (to uhlí by se mi líbilo víc-nemusela by se kuchat tak široká štěrbina, ale bude to mít dostačující dotykovou plochu, když má tloušťku pouhých 0.5 mm?). A druhé dilema - kde říznout? Uprostřed pásnice-neoslabí se? Nebo těsně za ní?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
26. srp 2015 09:58 #15458 od Radek Novotny
No jestli jsou pasnice v poradku, tak to udelej tou injekci epoxydu. Je to jednoduche a hlavne ucinne. Delal jsem to na Tilii uz nekolikrat, a v miste poskozeni to uz nikdy neprasklo... Zbytecne do kridla nerezej a nepreplacavej tkaninou... Nedas sem fotku toho lomu?

Více
26. srp 2015 10:13 #15460 od Ivan Horejsi
Riznout nozem na několika mistech, vtlačit epoxid, pak prkynko- silny molitan - kridlo - silny molitan- prkynko - zavazi co budes mit odvahu - 5kg . Kridlo nejak separovat, aby se nepřilepilo k molitanu.
Diky smerovat na Michala Nykodyma.

Více
26. srp 2015 10:17 #15461 od Ivan Horejsi
Seriál s fotkami na www.horejsi.cz - clanky (nahore na liste) - Oprava XPS kridla

Více
26. srp 2015 10:49 #15462 od Miroslav Kopecký

Radek Novotny napsal: ... Nedas sem fotku toho lomu?

Jo jo dám, večer to nafotím.
Jinak zatím dík všem za rady, o víkendu se s tím nějak popasuju.

Více
26. srp 2015 13:33 - 26. srp 2015 13:37 #15463 od Miroslav Kopecký
Tak jsem to nafotil a při bližším pohledu se ukazuje, že je chycená i spodní pásnice :-(
Horní strana

Spodní strana

Detail spodní pásnice

Přílohy:
Poslední změna: 26. srp 2015 13:37 uživatelem Miroslav Kopecký.

Více
27. srp 2015 17:20 - 27. srp 2015 17:26 #15476 od Radek Novotny
Taková oprava mi zabrala cca. 20 minut i s vyčištěním injekční stříkačky... Na mém obrázku je vidět oprava přeražené pásnice. Na jedné hrané jsem u pásnice udělal cca 3cm dluhý podélný a mělký řez, nadzvednul jsem opatrně pásnici z obou stran lomu, namazal epoxidem, a vtlačil uhlíkový pásek - dva vedle sebe 0,13x8mm, celkově cca v šíři prasklé pásnice (hotový výrobek, fa Hořejší). Zbytek jsem prolil epoxidem v injekční stříkačce s jehlou. Ruplá a opravená byla i klapka. Na tu podloženou pásnici jsem zhora jemně zatlačil tak, aby se ty vložené pásky zamáčkly do plyst jádra a povrch pásnice byl rovný bez boule.

Na druhém obrázku jsou 3 zlomeniny vedle sebe, opravované pouze injektáží epoxidu. Už nikdy se to ve stejném místě nezlomilo...! Na snímku jsou vidět i vpichy jehly, ty se pak po dokončení zamáznou kapkou hustšího epoxy, i 5 minuťáku, a je hej. Tvé křídlo půjde spravit v poho, hlavně po injektáži to nech správně srovnané, jak to uschne tak to zůstane, už s tím pak nejde ani hnout.

Tahle takto opravená Tilie25 teď byla na 1. místě v RCEV v Suché, a sám nepoznám, že by to lítalo nějak jinak než před opravou... :)

Tak good luck! B)

OPRAVENÁ PÁSNICE:

ZHOJENÁ TROJITÁ FRAKTURA:
Přílohy:
Poslední změna: 27. srp 2015 17:26 uživatelem Radek Novotny.

Vygenerováno za 0.515 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám