- Obdržená poděkování 5
Vakuování-technický dotaz
- Miroslav Kopecký
-
Autor tématu
- Pokročilý
-
Méně
Více
26. srp 2016 12:19 - 26. srp 2016 12:33 #17227
od Miroslav Kopecký
Vakuování-technický dotaz vytvořil uživatel Miroslav Kopecký
Po několikaměsíčním otálení jsem se konečně dostal k tomu, že se pustím do stavby vakuovaného křídla. Mám řízlé jádro, nákupní seznam k Havlovi a kolegu, zkušeného laminovače, který mi pomůže. Taky jsem nastudoval, co se dalo, včetně vlákna ke stavbě větroně Aegea tady na Stoupáku, takže jsem teoreticky vyzbrojený (snad).
Jednu otázku bych ale měl-jak se zajistí, aby náběžka byla hezky kulatá? Opravdu jí ve vakuu ten durofol tak dokonale obemkne, aby se všechno spojilo a nebyly tam mezery nebo naopak ostré "špice"? A vlastně ještě jeden dotaz - plachty durofolu a prosycené tkaniny mají rozměr přesně podle rozměru jádra nebo je tam nějaký přesah?
Jinak bude to křídlo na F5J (původně jsem chtěl na 100palcovku, ale mám Tilii a teď jsem si pořídil Oriona od ArtHobby, takže třetí model netřeba), profily a půdorys ala Drelova Supra, jen s trochu nataženým rozpětím. Trup z Cirruse se zvětšenou směrovkou (ve stylu Bubble dancera také od Drely) a tou novější gondolou. Křídlo bude trojdílné, balsový nosník + uhlíkové pásnice, na náběžku dám skelnou pásku, do odtokovky asi uhlíkový roving. Klapky a křidélka budou zavěšená na strhávačce. Laminovat budu ze dvou vrstev skla 50 g/dm2 střed, 50 a 25 g/dm2 uši. Otázka jsou zatím spojky. Líbily se mi spojky které má R. Vybíral u EOSu - polyš olaminovaný uhlím-krásně lehké ale to ještě uvidím.
Jednu otázku bych ale měl-jak se zajistí, aby náběžka byla hezky kulatá? Opravdu jí ve vakuu ten durofol tak dokonale obemkne, aby se všechno spojilo a nebyly tam mezery nebo naopak ostré "špice"? A vlastně ještě jeden dotaz - plachty durofolu a prosycené tkaniny mají rozměr přesně podle rozměru jádra nebo je tam nějaký přesah?
Jinak bude to křídlo na F5J (původně jsem chtěl na 100palcovku, ale mám Tilii a teď jsem si pořídil Oriona od ArtHobby, takže třetí model netřeba), profily a půdorys ala Drelova Supra, jen s trochu nataženým rozpětím. Trup z Cirruse se zvětšenou směrovkou (ve stylu Bubble dancera také od Drely) a tou novější gondolou. Křídlo bude trojdílné, balsový nosník + uhlíkové pásnice, na náběžku dám skelnou pásku, do odtokovky asi uhlíkový roving. Klapky a křidélka budou zavěšená na strhávačce. Laminovat budu ze dvou vrstev skla 50 g/dm2 střed, 50 a 25 g/dm2 uši. Otázka jsou zatím spojky. Líbily se mi spojky které má R. Vybíral u EOSu - polyš olaminovaný uhlím-krásně lehké ale to ještě uvidím.
Poslední změna: 26. srp 2016 12:33 uživatelem Miroslav Kopecký.
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- Miroslav Mrklovský
-
- Pokročilejší začátečník
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování 4
27. srp 2016 17:04 #17229
od Miroslav Mrklovský
Odpověděl Miroslav Mrklovský pro téma Vakuování-technický dotaz
U náběžky se nevyhneš broušení. Durofol buď končí několik milimetrů před náběžkou (tkaniny potahu taky) nebo naopak durofoly náběžku přesahují. V obou případech budeš muset brousit. Mě se víc líbilo na broušení, když durofoly přesahují náběžku. Když durofoly stříkáš barvou, tak barva začíná tam, kde durofoly. U techniky s přesahem přes náběžku je barva téměř od náběžky. Nenabarvený je jen proužek přímo na hraně. Když durofoly končí před náběžkou, je bez barvy větší část náběžky. Koukni sem:
www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=118&t=774...Stavba+vakuovky+RCEV
. Jsou to moje první pokusy, kde jsem se snažil všehno popsat. Tady na stoupáku jsem se bohužel odpovědi na svoje otázky nedočkal, přestože je tu spousta zkušených stavičů. Na dotazy je rcmania určitě lepší.
Poděkovali: Pavel Svoboda
- Tomáš Hlavinka
-
- Pokročilý
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování 16
29. srp 2016 05:34 #17232
od Tomáš Hlavinka
Odpověděl Tomáš Hlavinka pro téma Vakuování-technický dotaz
Mám formu na spojky 5,5 a 7st. rozměr stejný jako u spojek na Storka. plné uhlíkové mají cca 14g. Vylehčené s 2x 2mm herexem cca 6g
- Miroslav Kopecký
-
Autor tématu
- Pokročilý
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování 5
29. srp 2016 12:40 #17235
od Miroslav Kopecký
Pokud to dobře chápu, jsou kruhové s průměrem 5.5 mm? A jaká by byla případně cena? Klidně na mail mkope(zavinac)post.cz
Odpověděl Miroslav Kopecký pro téma Vakuování-technický dotaz
Tomáš Hlavinka napsal: Mám formu na spojky 5,5 a 7st. rozměr stejný jako u spojek na Storka. plné uhlíkové mají cca 14g. Vylehčené s 2x 2mm herexem cca 6g
Pokud to dobře chápu, jsou kruhové s průměrem 5.5 mm? A jaká by byla případně cena? Klidně na mail mkope(zavinac)post.cz
Vygenerováno za 0.311 sekund
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
-
- GPS SportClass Josefov Bastion CUP JAROMĚŘ 2025 (1 Příspěvky)
- Zveme příznivce GPS létání od 9 do 11 května na třetí ročník v kategorii SportClass ve...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2025
- od Pavel Svoboda
- Dnes 12:18
-
-
-
- Kalendář - smazané registrace - pozor !! (1 Příspěvky)
- Pozor pozor, mezi 22.4.2025 a 24.4.2025 se vyskytl problém s mizejícími přihlášenými...
- v Vážná témata / Důležité
- od Aleš Krátký
- Včera 20:09
-
-
-
- F5L 1. World Cup a Eurotour Podhořany 2025 (1 Příspěvky)
- Ahoj kolegové, v neděli ve 20:00 hod. se uzavírají přihlášky na první mezinárodní F5Lka. A...
- od Miloš Minařík
- Včera 14:03
-
-
-
- První Packá Véčka již tuto sobotu (1 Příspěvky)
- Ahoj modeláři, zveme vás na naši tradiční soutěž v sobotu 26.4.2025. Dosud přihlášené...
- od Petr Semerák
- 23. dub 2025 13:21
-
-
-
- RCEP Prostějov 1 (2 Příspěvky)
- Přikládám výsledkovou listinu. Petr L.
- od Petr Loutocký
- 22. dub 2025 18:48
-
-
-
- RCEV Hořice 19.4.2025 (2 Příspěvky)
- Výsledky soutěže jsou zde :woohoo:
- od Petr Dušek
- 20. dub 2025 07:22
-
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.