file "Raketový" výškoměr ADREL

Více
11. říj 2010 13:19 #2822 od Tomas Hruby
Tak mi dorazil produkt, který jsem již zmínil v jiné debatě - "oficiální FAI výškoměr" pro modely raket od polské firmy ADREL. Neskutečně mrňavé a lehké, viz foto (sirka je na váze vynulovaná, hodnota je opravdu pro výškoměr a jeho LiPOL). Více napíšu po vyzkoušení, každopádně ale kromě raket je to velmi zajímavé do malých modelů a s ohledem na totální nezávislost na palubní instalaci by se to mohlo hodit i do debatovaných FXJ jako "kontrolní přístroj".
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
11. říj 2010 13:42 #2823 od Tomas Hruby
Ještě pro info - link výrobce je http://www.adrel.com.pl/altimeter.html , zajímavá v souvislosti s "FXJ dohady" je pak stránka downloadu http://www.adrel.com.pl/download.html , konkrétně předposlední odkaz na ní, tam je podrobný manuál pro instalaci, použitý při letošním MS raket. Jde o oficiální dokument, který byl i součástí propozic MS. Doporučuju všem zájemcům o FXJ - na jednu stranu to lze brát pozitivně jako ukázku, že je možné udělat docela podrobnou dokumentaci, jak správně a standardizovaně řešit montáž podobné věci (kontejner, počet děr v raketě), ale na druhé straně je z toho také vidět, že pokud se to bere vážně, tak to není až tak jednoduché.

Více
11. říj 2010 14:26 #2824 od Aleš Krátký
mimořádně prťavé a lehoučke...
uprimne necetl jsem manual, jak z toho dostanu data? předpokladam ze to musim vyndat z era (rakety) a nejakym SW prectu max vysku ? nebo to loguje ? umi to udelat mark kdy vypl motor (elektro) ?

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Více
11. říj 2010 15:37 #2825 od Tomas Hruby

Aleš Krátký napsal: mimořádně prťavé a lehoučke...
uprimne necetl jsem manual, jak z toho dostanu data? předpokladam ze to musim vyndat z era (rakety) a nejakym SW prectu max vysku ? nebo to loguje ? umi to udelat mark kdy vypl motor (elektro) ?

Marker pro elektro to samozřejmě neumí, tohle je primárně pro rakety, to použití k FXJ zmiňuju spíš jako příklad řešení, které vyhovuje velikostí a nepotřebností připojovat to - pokud by se prohlédl záznam a porovnal se záznamem ze switche, tak by nějaká velká odchylka v čase tloukla do očí.

K vlastní funkci - je to výškoměr s pamětí na 4000 hodnot. Od klasiky se liší jednak velkou samplovací frekvencí - až 50x za sekundu, pro MS raket bylo doporučeno 15x/s, ale umí i "letecké" hodnoty 1x za 1-5s, tím je samozřejmě dána délka záznamu.
Záznam se spouští výškou (lze nastavit), takže nastartuje třeba v 50ti metrech, pamatuje si ale tři vteřiny před tím, takže výsledný záznam bude od nuly. Data se stáhnou po USB - klasika, existuje i "blikací" LED verze, ale na MS byly použity ty USB, což je mimochodem trochu v rozporu s definicí v pravidlech FAI, která chce čtení bez externího zařízení. Naopak v souladu s FAI je pro potřeby soutěží vidět nezměnitelné ID zařízení a pak druhé pole se startovním číslem - tohle je přesně podle pravidel.

Prostě jde o trochu neortodoxní zařízení cílené někam jinam, než jsme u nás zvyklí, což ale neznamená, že se nedá využít i mimo rakety...

Více
11. říj 2010 19:52 #2831 od pavol polonec
Tomas vyzera to super asi jeden zoberem na skusku do volneho hadzadla :)

Více
11. říj 2010 21:14 #2833 od Palo Lišhák
Máme ADREL v MK-Dubnica a vyzerá skutočne sympaticky. Po úprave FW by bol pravdepodobne použiteľný aj na záznam "štartovacej výšky" v modifikovaných FXJ.

Máme však tiež RC-HLS, ktorý dokáže aj spínať, nielen merať. S káblami má síce hmotnosť 5 g, ale polovica z toho pripadá práve na tie káble s konektormi ;)
Detaily tu: http://www.rivamodels.sk/PPP/F5magNEW/F5mag139.html

Pretože nová koncepcia pravidiel FXJ pravdepodobne nebude vyžadovať automatické vypínanie pohonu, je tento malý poľský konkurent pomerne nádejným adeptom ako alternatíva k doteraz používaným "svišťom".

Čo ma však prekvapuje je skutočnosť, že sa zatiaľ nikto nepokúsil pre potreby FXJ adaptovať v ČR asi najrozšírenejší Sysalov ALTI. :?:

Více
11. říj 2010 21:20 #2834 od Tomas Hruby

pavol polonec napsal: Tomas vyzera to super asi jeden zoberem na skusku do volneho hadzadla :)

Jo, taky mě už napadlo, že tohle jde i do modelu typu volného házedla - opravdu mini. Pokusím se udělat brzy nějaký pokusný let s reálnými daty, sice jsem už sezónu ukončil a Ambrosii dokonce dost vykuchal k plánované generálce, ale MiniCorado mám letuschopné, tak to asi zkusím v něm, možná dokonce dám zároveň tohle "mrně" a Unilog pro ověření.

Vygenerováno za 0.296 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám