file Ako na vákuovanú výškovku

Více
31. srp 2012 16:31 #8155 od Michal Brázdil
A jak je to tedy s tema molitanovyma valeckama? Kdyz jimi roztahujete epoxid po folii, tak je mozne jej nejak vyprat aby byl znova pouzitelny? Nebo na kazde vauovani proste padne jedne valecek?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
31. srp 2012 16:48 #8157 od Petr Dušek
Válečky vyhazuju, používám malé asi 5cm, jeden stojí myslím 8Kč. Štětec peru lihem, ale stejně vydrží jen několik použití. Taky se místo něj (třeba na prosycení náběžky) dá použít kousek molitanu upnutý třeba v kolíčku na prádlo.

Dnes jsem koupil Pentaprint folii 0,3mm. Jsem zvědav jaký bude výsledek.

Více
31. srp 2012 17:56 #8159 od Mirek Kotula
Já používám válečky SPOKAR, Nylon šíře 60mm a je chlupatý. Dá se vyprat v acetonu a neutralizovat lihem. Jinak by se mohlo stát, že i malé množství acetonu naleptá jádro z XPS. Takto se dá několikrát použít a má tu výhodu, že válečkování nenadzvedává sycenou tkaninu.

Více
31. srp 2012 19:57 #8160 od Michal Brázdil
Dekuji za info ;) Me to totiz nebylo moc jasne jak s tim pracujete, pac ja jsem zatim delal jen se stetcem, ale delat kridlo vetsi nez 1 m tak to by bylo o hubu ...

to Petr Dušek: kolik jsi toho kupoval a kolik Te to stalo? Urcite pak napis jak se s tim pracuje a jaky je vysledek, ju?

Více
31. srp 2012 20:00 #8161 od Vladimír Čermák

mbrazdil napsal: A jak je to tedy s tema molitanovyma valeckama?

U nás v klubu používáme Nylonový váleček, po použití ho zavíráme do skleněné lahvičky od přesnídávky s náplní Acetonu. Pracujeme s ním od Listopadu do Března. Letos jsme vyrobyli celkem 15 křídel a váleček stále slouží a sloužit bude i příští zimu. ;)

Více
11. led 2016 19:02 #15985 od Miroslav Mrklovský
Po přečtení mnoha článků a diskuzí napříč světovými i tuzemskými diskuzemi jsem se rozhodl pro první pokus s vakuovanou směrovkou. Trochu jsem zmenšil SOP ze Supry, abych nemusel úplně vymýšlet tvar a profily. Vyšly mi hloubky profilů 160 a 70mm a výška 255mm. Jádro jsem po kupě polystyrenového odpadu z nevydařených pokusů vypálil, ořezal, vybrousil, odsál nečistoty a osprchoval. Použil jsem drát 0,3 mm, co nejstudenější a na menším konci jsem i drát chladil, abych zabránil propalu kvůli malé rychlosti drátu. Příště zkusím ještě tenčí drát (sundám z kytary nejtenčí strunu, má jen 0,1 mm).
Nabarvil jsem ho kouskem molitanu tónovací barvou do malířské barvy.
Kus jednosměrky 80g/m2 jsem prosytil epoxidem a nechal vytvrdit v pytli mezi fóliemi. Otestoval jsem tím vakuovací pytel, vakuovou pumpu, separování durofolu a následně odloupnutí vytvrzené jednosměrky od něj. Po vytvrzení jsem si nařezal nožem pásnice na nosník, vyztužení odtokovky a trojúhelník na klapku, kde bude páka. Zdrsnil jsem je a přilepil epoxydem na jádro.
Na celou směrovku jsem použil skelnou tkaninu 48g/m2 (náběžka, plochy, pant). Proužek na směrovku a pant jsem přilepil oboustrannou páskou. Proužek na pant jsem zkusil natáhnout, jak to radí Drela v jednom ze svých návodů. Proužek byl ale jako z gumy a pořád se vracel do původního tvaru. Tak jsem přišpendlil oboustrannou pásku na stůl, natáhl tkaninu a přilepil na pásku. Pak už zůstal proužek natažený.
Přílohy:

Více
11. led 2016 19:03 #15986 od Miroslav Mrklovský
Durofol mám tlustý 0,3mm. Z něj jsem vystřihl tvar SOP s přesahem 15 mm na odtokovce a u spodní strany. Náběžku a oblouk fólie jsem břitem nože zeslabil asi 1 cm od kraje do ztracena.
Navoskoval a vyleštil jsem durofoly. Namíchal L285. Štětcem jsem natřel všechny proužky tkaniny nalepené páskou na jádro. Potom molitanovým válečkem nanesl lepidlo na durofoly. Tkanina vážila 5,7 gramů, namíchal jsem 8 gramů lepidla a absolutně to nestačilo. Domíchal jsem ještě 6 gramů směsi. Na durofol přiložil tkaninu, převálečkoval, odsál ubrouskem přebytek (prakticky žádný nebyl) a ostřihl tkaninu, která přesahovala přes durofol. Mezi durofoly vložil připravené jádro a vše slepil páskou k sobě. Měl jsem velké problémy sestavit to celé tak, aby okraj durofolů byl na kraji náběžky a na oblouku nahoře. Bylo to hrozně živé a pořád se mi to posouvalo. Když už to k něčemu vypadalo, opatrně jsem to vložil do pytle i s ubrousky. Odsál vzduch, vložil mezi výřezy z polystyrenu a zatížil.
Úroveň vakua jsem nastavil na -0,75 bar.
Přílohy:

Více
11. led 2016 19:04 - 11. led 2016 19:10 #15987 od Miroslav Mrklovský
V pytli byla SOP asi 30 hodin. Pak jsem vypnul pumpu a vyndal svou první směrovku.
Povrch dobrý, hrany ne.
Ubrousky se přilepily všude po obvodu k SOP.
U kořene udělal zmáčknutý durofol bouli na náběžce.
Konce tkaniny potahů na náběžce nedolehly na jádro.
Na oblouku se durofoly neohnuly vůbec.
Na odtokovce se potahy z tkaniny neslepily k sobě.
Barva, která byla na jádru pěkně sytá, je na hotovém dílu šíleně vybledlá.
Obával jsem se hrbu na nosníku, přes který jsem ještě nalepil pásek pantu. Hrana tam není žádná, prstem je jen úplně málo cítit pozvolný přechod.
Přílohy:
Poslední změna: 11. led 2016 19:10 uživatelem Miroslav Mrklovský.

Více
11. led 2016 19:06 #15988 od Miroslav Mrklovský
Hmotnosti:
jádro 4,62
nabarvené jádro 5,49
nabarvené jádro s výztuhami 7,42
tkanina 48g/m2 s s přesahem asi 2 cm 5,71
nový molitanový váleček 6,73
použitý molitanový váleček 14,15
množství namíchaného lepidla 13,00
hotová nezačištěná SOP 15,37
hotová začištěná SOP 14,50

Dodavatelé:
tkaniny, jednosměrka , L285: Havel
oboustranná páska L924r, 19mm široká: www.lepiky.cz
tónovací barva: HET
Fólie:
Durofol: kutil-florenc.cz/p/durofol-ciry/k/folie-durofol
PE fólie jako alternativa: www.folie-plachty.cz/?folie-crystal-metraz,99

Více
11. led 2016 19:07 #15989 od Miroslav Mrklovský
Dotazy:
1. Jak velké mají být fólie? Z fotek Karola Chyby to vypadá, že končí na spodní hraně jádra (bez přesahu). Na odtokovce je trochu přesah. Co ale na náběžce? Snažil jsem se dát fólie tak, aby po přitisknutí vakuem nebyly až ke kraji, ale asi 1 – 2 mm od něj. Nejspíš je to ale moc blízko hrany, když konce tkaniny zůstaly nepřilepeny.
2. Když nechám fólii u kořene zároveň nebo i trochu kratší, aby mi ohnutá fólie nedeformovala kořenový profil, měl byl řezat jádro trochu delší a po vytvrzení zaříznout na rozměr?
3. Jaký váleček použít? Ten můj molitanový nasál asi 7,5 gramu lepidla a už ho nevydal. Zkusil jsem na tvrdou část válečku nalepit molitan jen 5 mm silný pro příští pokus. Vypadá to slibně.
4. Co dát mezi ubrousky a sestavu jádra s fóliemi, aby se ubrousky nepřilepily k hotovému dílu?
5. Je nějaká finta, jak sestavit fólie s jádrem tak, aby byly vůči sobě v požadované poloze?
6. Kde řezat odtokovku na hotovém dílu? Zároveň s jádrem nebo za jádrem? Pokud za jádrem, bude mít SOP větší hloubku. Nebo se řeže jádro menší a hloubka se dožene právě tímto přesahem?

Vygenerováno za 0.406 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám