- Obdržená poděkování 4
Zavírání kabinky
- Jiří Veselovský
-
Autor tématu
- Expert
-
Při kompletování Scorpiona jsem nakonec, i když nerad, musel vyříznout kabinku v přední části trupu. Důvodem je obsluha a přístup k balančnímu konektoru a také pochopitelně k silovým konektorům. Původně jsem myslel, že budu pokaždé sundávat křídlo, ale to není praktické a tak jsem šel do řešení, které používají soukmenovci se Scorpionama.
Po vyříznutí otvoru kabinky nemohu použít odpreparovaný kus (o sílu řezu - i když to byla žiletková pilka - je menší) a vylaminoval jsem z uhlíku a skla kabinku (vlastně kryt) novou, aby přesně zapadala do otvoru v trupu. No a teď mám problém, jak na takovou malou věc udělat nějaké zavírání. Podotýkám, že se mi to nechce přelepovat pokaždé izolepou.
Pro informaci, šířka kabinky vzadu je jen 32 mm, vpředu ještě o hodně méně. Znám samozřejmě mnoho různých zavírátek, ale všechna jsou velká (pružinky, kolíčky, magnety, ...).
Vpředu bude určitě kolíček zašupovaný pod obrys trupu, ale co vzadu? Za nápady děkuji.
[attachment=2:u5348pc6]<!-- ia2 -->Po vyříznutí otvoru..JPG<!-- ia2 -->[/attachment:u5348pc6]
[attachment=1:u5348pc6]<!-- ia1 -->Pohled zhora..JPG<!-- ia1 -->[/attachment:u5348pc6]
[attachment=0:u5348pc6]<!-- ia0 -->Pohled zespodu..JPG<!-- ia0 -->[/attachment:u5348pc6]
[attachment=3:u5348pc6]<!-- ia3 -->Provizorně zapasovaná kabinka do trupu..JPG<!-- ia3 -->[/attachment:u5348pc6]
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- jan kadlec
-
- Pokročilejší začátečník
-
Ale to je jen můj pohled na věc - ostatní určitě poradí jiná řešení.
P.S. Jsou někde fotečky ze zástavby a nějaké další údaje ???? ( použité vybavení, váha..... )
Díky
Jan Kadlec
- Jiří Veselovský
-
Autor tématu
- Expert
-
- Obdržená poděkování 4
jan kadlec napsal: pod hranu otvoru nějaký lem
Honzo, ten jsem tam původně měl, protože tu vzniklou ďouru jsem potřeboval zespodu vyztužit a tak jsem zevnitř trupu zalaminoval 0,4 mm překližku. Lem po obou stranách té ďoury v trupu v podélné ose byl široký asi 1,5 mm, ale nakonec jsem ho odbrousil, protože mi tu kabinku tak nadzvihával, že jsem ji nemohl přinutit, aby byla s obrysem trupu. A pak už jsem začal blbnout a zalícoval jsem ten nový kryt přesně do díry. Představoval jsem si, že by to drželo jen na těch kolíčkách. Ten nový kryt je pevný až moc, takže se nijak prohýbat nebude.
Pokud bude zájem, tak to průběžně fotím a až to konečně dopláču, dal bych sem nějaký menší pokec včetně obrázků.
- jan kadlec
-
-
Nicméně moje zkušenosti s kabinkou jsou pouze z IONa, kde je lem nebo z Primery, kde je kabinka z plastu a připevněná opět na lemu izolepou.

Jan Kadlec
- Fanda Kašpárek
-
-
- Obdržená poděkování 0
Fanda
- jan kadlec
-
-
Fanda Kašpárek napsal: Já mám zavírání takhle, a jestli ti tam kabina drží tak by to mohlo jít.
Fanda
Ale Ty máš pod kabinkou na trupu lem ( alespoň podle Tvého , velmi zajímavého, povídání a gondole ) a Jirka ne. Jinak je to praktická ukázka mnou popisovaného zavírání. ( tedy já to nevymyslel, jen někde okoukal

Jan Kadlec
- Fanda Kašpárek
-
-
- Obdržená poděkování 0
- Jiří Veselovský
-
Autor tématu
- Expert
-
- Obdržená poděkování 4
Fanda Kašpárek napsal: Já mám zavírání takhle, a jestli ti tam kabina drží tak by to mohlo jít.
Fando, takhle jsem to měl na všech RCEJ. To je super jednoduché řešení, které má ale podmínku a to, že se ta kabinka má na co posadit. Já jsem to pohnojil tím, že jsem si ty lemy odbrousil, takže teď mám do trupu jen díru.
Původně jsem si představoval, že vpředu by byl kolíček a vzadu něco, co by se dalo jakoby nacvaknout nebo přiklopit, což by splňoval třeba magnet, ale tak malý a placatý asi neseženu. Svého času se používaly třeba i patentky, babičky to měly na jupkách, a bylo to docela lehoučké. Problém jen byl, že bylo potřeba něco, za co by se dala ta kabina vzít a rozpojit, protože i ta patentka docela dost držela.
V každém případě děkuji za zájem to řešit.
- Ivan Horejsi
-
- VIP EXPERT
-
- Jiří Veselovský
-
Autor tématu
- Expert
-
- Obdržená poděkování 4
Ivane, děkuji.
Přihlášení
Poslední příspěvky
-
-
- GPS SportClass Josefov Bastion CUP JAROMĚŘ 2025 (1 Příspěvky)
- Zveme příznivce GPS létání od 9 do 11 května na třetí ročník v kategorii SportClass ve...
- v Soutěže / Soutěže v roce 2025
- od Pavel Svoboda
- Včera 12:18
-
-
-
- Kalendář - smazané registrace - pozor !! (1 Příspěvky)
- Pozor pozor, mezi 22.4.2025 a 24.4.2025 se vyskytl problém s mizejícími přihlášenými...
- v Vážná témata / Důležité
- od Aleš Krátký
- 24. dub 2025 20:09
-
-
-
- F5L 1. World Cup a Eurotour Podhořany 2025 (1 Příspěvky)
- Ahoj kolegové, v neděli ve 20:00 hod. se uzavírají přihlášky na první mezinárodní F5Lka. A...
- od Miloš Minařík
- 24. dub 2025 14:03
-
-
-
- První Packá Véčka již tuto sobotu (1 Příspěvky)
- Ahoj modeláři, zveme vás na naši tradiční soutěž v sobotu 26.4.2025. Dosud přihlášené...
- od Petr Semerák
- 23. dub 2025 13:21
-
-
-
- RCEP Prostějov 1 (2 Příspěvky)
- Přikládám výsledkovou listinu. Petr L.
- od Petr Loutocký
- 22. dub 2025 18:48
-
-
-
- RCEV Hořice 19.4.2025 (2 Příspěvky)
- Výsledky soutěže jsou zde :woohoo:
- od Petr Dušek
- 20. dub 2025 07:22
-
Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.