- Obdržená poděkování: 0
Zase motory pro RCEK
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Jiří Veselovský napsal: Já bych jen zopakoval (už po třetí), o co Martinovi P. šlo.
V žádném případě se neuvažovalo o nějakém omezování kv, popř. dalších věcí (jak tady bylo napsáno). Jeho myšlenka byla jednoduchá jako facka v tom, že si koupíš motor s kv, které by ti vyhovovalo (letový projev jako pyloňák, nebo jako wakefield, ...) a k tomu by sis na stránkách výrobce zjistil, kolik je maximální povolený proud (viz AXI 2208/20 např. 16A/60sec) a věděl bys, že ho při dvou článcích dodržíš tehdy, pokud použiješ vrtuli 8/8,3. Větší ne. Většinou datasheet je dohledatelný a exoti by se řešily jinak.
Jirko problém je v tom, že kV opravdu na letišti jednoduše nezkontroluješ. Teda asi ho zkontroluju, ale musel bych si připravit sestavičku na měření, do pravidel striktně předepsat konektory mezi motor a regl atd. Každopádně je to zatraceně velký rozdíl třeba proti změření rozměrů, kde stačí digitální šupléra za 300 z Lídlu
A bohužel bez aspoň občasné kontroly to fungovat nebude, protože nálepkám se nedá moc věřit - jsem si téměř jistý, že by se dřívě nebo později někdo "přelepující" objevil, hlavně ale u číňanů je rozptyl v řádu stovek ot/V i bez nejmenší nepoctivosti soutěžícího.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Dvě technické poznámky. Jestliže výrobce uvádí třeba pro AXI max. zatižitelnost 16A/60sec, neznamená to, že by provoz při zatížení 20A/30sec (což zhruba odpovídá současnému stavu) byl mimo povolený rozsah motoru.
Za druhé, pod pojmem "ochrana investic" si představuji fakt, že mě nikdo nebude administrativní změnou pravidel nutit k nákupu jiného pohonu. Pokud si motor zničím vlastní chybou (přetížením), nebo se rozhodnu sám pro nový (lepší) pohon, to samozřejmě nijak s ochranou investic nesouvisí, to je přirozený stav.
- Zbyněk Smola
- Expert
-
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Od začátku jsem psal, že je to jen návrh, který pochází kdesi zpod hor, ale chtěl jsem pro sebe vědět, jaká bude reakce. :roll:
Jasně že by byla fůra problémů (např. s přelepováním), proto jsem psal, že je to syrový nápad, který měl ale zamezit plánovitému ničení motorů. Argument, že výrobcem udané hodnoty jsou překročitelné, je mimo diskusi. Proč bych to dělal, když hlavní myšlenka byla právě o tom, aby se tyto parametry nepřekračovaly, což se dalo dodržet počtem článků a příslušnou vrtulí. Pochopitelným výsledkem by bylo, že by se výkon pohonné soustavy snížil a to hodně, takže by se musela změnit taktika lítání.
Zmínka o tom, že se lítá za 20A je taky trochu mimo. Přidejte si 5 až 9A (jak u koho) a budete to mít správně. Zrovna tak nejsem příznivcem, abych rozmontovával nový motor a něco přeměřoval.
Venku je hezky, tak ať se vám daří (hlavně na letišti
). Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-