Stavba F5j větroně

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14136 napsal Bohuslav Reichard
Odpověď od Bohuslav Reichard na téma Stavba F5j větroně
To ti změřím až v pondělí dopoledne, dřív do práce nepůjdu. Používáme už čtyři roky stejnou trubku ,je to kevlar -uhlík a vyrábí se na Slovensku.Ještě jsem neslyšel,že by jí někdo zlomil. Myslím si ,že by šla použít i trubka od Ivana Hořejšího.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14137 napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně

V příloze posílám fotky gondolek které používáme pro eroplány o rozpětí 3,4 až 4m.

Ahojte.
Koukal jsem na ty Bohoušovy gondoly, ale není to zrovna elegance podle mého gusta. Určitě bych ale přivítal nějaký bližší popis, co se týká rozměrů.., je to možné? :) M.

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14138 napsal Bohuslav Reichard
Odpověď od Bohuslav Reichard na téma Stavba F5j větroně
Proti gustu žádný dyšputát-to říkala moje babička ,ale ten pylon je dlouhý asi 15cm a křídlo má hloubku 24 a přečuhuje na obě strany.Je to dosti používané řešení,dokonce i Supra a všechny její klony mají také pylon. Možná ti připadá nezvykle krátký předek ,má u spodních dvou trupů od náběžky délku 30cm.předky jsou na kužel o průměru 38mm.Tím že jsou poměrně krátký vypadají bachratý takže spodní trup na nový model (je zatím jenom kopyto) je ještě 100mm od předku o průměru 45mm.

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14139 napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně
Jasně, nechtěl jsem urazit.., každý má svoje "oko". :)
Pylony asi mají svoje opodstatnění, kvůli klapkám a posunu těžiště dolů. Asi mi nesedí ty dvě křivky na bokorysu těch gondol. Pak to dělá takovou "břichatost". Jedna táhlá křivka by udělala takovou "čistou linku". Blbě se to vysvětluje. :)
Jinak díky za info. M.
Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět Důvod: pravopis

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14143 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně

Bedřich Koros napsal: Díky Tomáši.
Myslím že gondoly jsou pěkné ale já počítám s křídlem šroubovaným na gondolu nahoře se
středovým centrolplánem - jeví se mi to tak na výrobu vákuováním přijatelnější. Hloubkou profilu se také dostávám přes možnosti těch gondol.
.

Sám za sebe říkám, že éro s dvoudílným křídlem je na výrobu jednodušší! Odpadá spasovávání křídla s gondolou, lepení destiček s matičkama do gondoly, pouzder pro šrouby a svrtávání středu, navíc je potřeba vyrobit spojky ucho/střed a k nim i zase pouzdra. Je potřeba si pohlídat mnohem více věcí. Hmotnosti posunují od středu k uším a to není rozhodně dobře

U dvoudílného je nejvíce namáhané místo rovnou vyztužené tou spojkou. Z formy vypadne hotový díl na který již není potřeba chytat. Díry pro spojky se totiž vrtají přes formu před vytažením výrobku. Do jádra se pak zalepí pouzdra místo čtyř jen dvě. Spojku tvoří uhlíková kulatina 10x300. Nevýhoda, je že dvoudílné zabírá více místa při přepravě.
Univerzálnost není moc velká - to je pravda, ale je otázkou jestli dělat gondolu pro sebe na odladěné éro, nebo tak aby to pasovalo i případným zájemcům o domácí stavbu..
Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14144 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně

Petr Koláska napsal: Já osobně, pokud bych stavěl další letadlo, vzal tu gondolu od Tomáše, centrální část vyřízl a dosedací plochu pro cetroplán dolaminoval. Přijde mi to jednodušší než vyrábět celou gondolu. Druhá věc ovšem je, že tyhle gondoly bez kozlíku mají lehkou nevýhodu v nebezpečně nízko uloženém křídle. Zapomenout včas zavřít klapky může znamenat krásně vyčesané převody (případně ulámané vidličky, vytrhaná serva a podobně). Sice při dostatečném dimenzování se to dá tak trochu na hraně pravidel použít jako brzdící element (drhnutí klapkama o zem umí letadlo pěkně zpomalit), ale je to jen pro silné nátury :) Tohle se ale týká jen soutěžního nasazení a lítání na ostří nože, pro rekreační použití je to asi celkem nepodstatné (prostě ty klapky včas zavřu).
.

jednu moji nepodařenou gondolu si kamoš předělává na systém "křídlo z vrchu" třeba mi pak půjčí formu a 2-3 bych mohl pro případné zájemce udělat. Otevřené klapky pod profilem trupu zas takový problém nejsou!! Všechny F3J i F3B éra kromě Supry/Maxy mají otevřené klapky níž než je spodní hrana trupu. Navíc i u těchto dvou éro není křídlo na kozlíku kvůli servům, ale kvůli interferencím mezi trupem a křídlem. Osobně jsem nikdy neviděl vytrhaná serva a vidličky kvůli nezavření klapky spíš se vždy ohne táhlo. Po novém roce snad začne frézování forem na mé první F3J a i zde budou klapky mnohem níž než je spodní hrana trupu. Gondola bude velice štíhlá pro 2S LiFe + HV serva a paradoxně třídílné křídlo.
Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.306 sekund