Stavba F5j větroně

Více
11 roky 5 měsíce nazpět #14159 napsal Bedřich Koros
Odpověď od Bedřich Koros na téma Stavba F5j větroně
Dívám se na fotografie gondol Reichard a ta druhá od shora mi připadá s nejdelším "čumákem" před kozlíkem. Mohl bych vědět kolik to je a jaký je průměr pro motorovou přepážku?

Díky BKHK

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 5 měsíce nazpět #14160 napsal Nacelnik
Odpověď od Nacelnik na téma Stavba F5j větroně
[/quote] Z těch co znám já je Heinrich jediný, to je vše co jsem chtěl napsat!!

Pak se omlouvám, nečetl jsem to pořádně.

David

Více
11 roky 5 měsíce nazpět #14161 napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Jak to tak čtu, všichni, teda skoro, chcete co nejdelší "čumáky". Proč? Když tam dám motor cca 100g, tak je lepší kratší, nebo ne? Dělám kopyto na formu a tam jsem počítal s délkou od náběžky, bez kužele 240mm. Teď mám o něco víc, ale mám trup z F3B a ten je opravdu dost těžký. Takže za předpokladu, že si udělám gondolu a trubku sám, bude to celkově lehčí a kratší čumák bude spíš ke prospěchu, nebo se pletu?
Mám jeden dotaz. Motor má být v ose trupu, nebo nakloněný? Úhel náběhu mám 1,5 stupně a motor v ose, to pro mne znamená že vůči křídlu, bude těch 1,5 st. taky.

Více
11 roky 5 měsíce nazpět #14164 napsal Bohuslav Reichard
Odpověď od Bohuslav Reichard na téma Stavba F5j větroně

Bedřich Koros napsal: Dívám se na fotografie gondol Reichard a ta druhá od shora mi připadá s nejdelším "čumákem" před kozlíkem. Mohl bych vědět kolik to je a jaký je průměr pro motorovou přepážku?

Díky BKHK

To je zkresleno foťákem.Míry jsou 280,320,330a330 od pylonu,průměr vrtulového kužele je 38mm.

Více
11 roky 5 měsíce nazpět #14165 napsal Bohuslav Reichard
Odpověď od Bohuslav Reichard na téma Stavba F5j větroně

Martin Beseda napsal: Jak to tak čtu, všichni, teda skoro, chcete co nejdelší "čumáky". Proč? Když tam dám motor cca 100g, tak je lepší kratší, nebo ne? Dělám kopyto na formu a tam jsem počítal s délkou od náběžky, bez kužele 240mm. Teď mám o něco víc, ale mám trup z F3B a ten je opravdu dost těžký. Takže za předpokladu, že si udělám gondolu a trubku sám, bude to celkově lehčí a kratší čumák bude spíš ke prospěchu, nebo se pletu?
Mám jeden dotaz. Motor má být v ose trupu, nebo nakloněný? Úhel náběhu mám 1,5 stupně a motor v ose, to pro mne znamená

že vůči křídlu, bude těch 1,5 st. taky.

Motor musíš mít vyosený doprava asi 2°-to je nutnost a dolů podle svého gusta .Na modelech tohoto typu můžeš mít vyosení dolu "obrovské",protože prudký stoupavý let je nežádoucí.Já používám vyosení až 4°.

Více
11 roky 5 měsíce nazpět - 11 roky 5 měsíce nazpět #14166 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně

Martin Beseda napsal: Jak to tak čtu, všichni, teda skoro, chcete co nejdelší "čumáky". Proč? Když tam dám motor cca 100g, tak je lepší kratší, nebo ne?

No, když to tím 100g motorem rovnou dovážíš, tak proč ne... jenže ono je s tím dost často problém, a tak musíš dávat buď těžší motor, přidávat k němu olovo a nebo - mít prostě delší čumák, aby jsi to mohl dovážit i s lehčím motorem. A motor můžeš dát i 80g, najdou se i dostatečně výkonné 60g... a potom už ti čumák bude někdy krátký.

A potom - jeden praktický příklad, proč je lepší mít čumák delší než kratší - když ti přebývá 10g na ocase, dovážit to musíš cca 30g v čumáku. Letadlo tak ztěžkne o 30g. Pokud je to ale naopak (30 přebývá vepředu, dovážením na ocas ztěžkneš jen o 10g, nehledě na to, že se dá čarovat s váhou vybavení, vzadu už obvykle jen s váhou konstrukce). Ideální stav je samozřejmě vše propočítat tak, aby to sedělo na "první dobrou", ale to se dost často nepovede.

Viz. ten můj případ ze stavby Alegrie - to letadlo by mohlo být klidně o 100g lehčí, kdyby byl lehčí motor, menší baterky, ale tím pádem i delší čumák. Jestli by to prospělo letovému projevu, je věc druhá (proto stále odmítám do gondoly řezat předčasně), ale jak se říká - dovážit olovem můžeš vždycky, pod základní letovou váhu se ale ubírá těžko... Proto se všichni pídí po dostatečně dlouhé gondole.

Co se vyosení motoru týče, za mě tam je 2° doprava a 4° dolů (oproti křídlu)
Poslední úprava: 11 roky 5 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.455 sekund