Re: Altis V4

Více
12 roky 2 dní nazpět #12680 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Re: Nový výškoměr
Tomáši, se čtečkou máš určitě pravdu, ale hlavní věcí je to, že jsou kluci naštvaní. A i kdyby se teď výrobce "uvysvětloval", stejně to jejich vášně nijak neutlumí. Osobně bych si to představoval tak, že v okamžiku, kdy byl znám požadavek na zobrazování (vzpomene si ještě někdo na diskuse, zda je blikání zobrazování ;-)), měl Aerobtec okamžitě nabídnou čtečku. Podle mě je teď už pozdě, fakt nevím, kolik lidí si raději nekoupí za stejné peníze nový výškoměr, jen ta pachuť zůstane.

Co se zpětné kompatibility týká, tak mám takový pocit, že bývá (nebo by měla být) zajišťována až do doby morálního zastarání výrobku. Je fakt, že se inovační cyklus stále zkracuje, ale 10 let staré auto bez problému opraví, 5 let starý notebook taky. Jak starý výškoměr je zastaralý ale nevím, podle mě by tak 3 roky od ukončení výroby podpora zajištěna být měla. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 2 dní nazpět #12681 napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Re: Nový výškoměr

Petr Dušek napsal:

Tomas Hruby napsal: Problém je totiž v tom, že Altis V3 užívá (stejně jako naprostá většina výrobků z té doby) pro připojení sériovou linku, z hlediska připojení k PC je to tedy FTDI USB adaptér, v čtečce asi bude přímá sériová komunikace. Nové modely ale pracují zcela jinak, v podstatě si to můžete představit jako něco na způsob připojení USB flash disku.

Tohle vysvětlení by bylo logické, ovšem pak je poněkud matoucí, že konektor na staré i nové čtečce a na V3 i Micro je označen stejně "COM". USB připojení je na obou výškoměrech na opačné straně.

Po zkušenosti z naší soutěže F5J, kde si časoměřiči (většinou starší páni) stěžovali na (ne)čitelnost V4 a naopak si pochvalovali Lomcovákovu "televizi" od Jeti, mám jasno. Vlastním asi 7 roků Jetibox, koupím nový MVario 2 a co je naprosto neuvěřitelné, ono to spolu komunikuje... :woohoo: B) :whistle: .

Komunikace s novým terminálem klidně může být po USB, každý kdo si koupil V3, dostal k němu také interface pro PC s převodníkem na USB a ten by se dal pro takové připojeni akceptovat.

Jak správně píšeš - I ten starší konkurenční výrobek je plně kompatibilní s novým terminálem stejného výrobce. Ono je to asi i proto, že JETI si zákazníky chce udržet a proto jim nevnucuje za každou cenu jen to nejnovější. Funkčnost a spolehlivost zařízení je pro ně stejně důležitá, jako důvěra a spokojenost zákazníků. A důvěru Aerobtec ztrácí právě takovýmy hloupými přehmaty. Mladí pánové se musí ještě hodně učit jak prodávat a jak správně reagovat na podněty zákazníků!

Je ale zajímavé, že nová zařízení umí komunikaci s telemetrií JETI, HOtt atd, ale neumí komunikovat s vlastními výrobky předchozích generací - v tom je opravdu něco podivného, nemyslíte?

Více
12 roky 2 dní nazpět #12682 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Re: Nový výškoměr
Jenže ten adaptér od V3 pro USB je právě FTDI konvertor pro sériovou linku, který nemá s USB ve V4 vůbec nic společného...

Jinak ale jak jsem psal - taky si myslím, že se Aerobtecu ten přechod právě moc nepovedl a důvody jsem taky napsal. Jen si myslím, že by kritika měla být k věci a když tu čtu, že V3 je již nepoužitelný, což hraničí s vyloženou lží, tak mi to přijde trochu kontraproduktivní. A co se týče teorie o obchodních důvodech - fakt si někdo myslíte, že je pro Aerobtec varianta obnovení staré čtečky nějak výhodná a že by nebyli daleko radši, kdyby všechny obsloužili "novou jednotnou"?

Více
12 roky 2 dní nazpět #12683 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Po zkušenosti z naší soutěže F5J, kde si časoměřiči (většinou starší páni) stěžovali na (ne)čitelnost V4 a naopak si pochvalovali Lomcovákovu "televizi" od Jeti, mám jasno. Vlastním asi 7 roků Jetibox, koupím nový MVario 2 a co je naprosto neuvěřitelné, ono to spolu komunikuje... :woohoo: B) :whistle: .

Já ti Petře nevím - osobně jsem naopak měl dlouho proti koncepci V4 jisté výhrady, ale až postupem času jsem naopak došel k názoru, že možnost přečíst výšku bez šaškování s jakýmkoli konektorem je k nezaplacení. Dneska už bych asi do modelu, který nemá problém s místem, nechtěl jiné řešení než V4 (eventuálně nějakou konkurenci také s integrovaným displejem). A se čtením jsem problém neregistroval, možná při nějakém nešťastném umístění, které kompikovalo zastínění na slunci.

Více
12 roky 1 den nazpět #12684 napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Re: Nový výškoměr

Tomas Hruby napsal: Jenže ten adaptér od V3 pro USB je právě FTDI konvertor pro sériovou linku, který nemá s USB ve V4 vůbec nic společného...

Tohle je jasné, já to psal jen jako přijatelné řešení případné nekompatibility portů. On to ale problém nebude, V4 i nový terminál mají interní propojení opět pomocí COM portu, nikoli přes USB! Koukni jak jsou označené konektory na novém terminálu a výškoměru - všude je to COM... Je to v celku pochopitelné, COM port je totiž používán i v telemetrii jiných výrobců, které se Altis naučil používat. Zajímavé je, že tohle jim problémy nedělá, ale naučit spolupracovat vlastní výrobky různých generací je údajně neřešitelný problém... Tomu snad nikdo neuvěříte...! Já to vidím spíše jako úmysl, podobně jako když Microsoft úmyslně neumožnil připojit Windows telefony přímo do PC, jako to bylo běžné u jiných systémů... Je to prostě komerční tah, který má zajistit další odbyt!

Já nikde nepsal, že ten starý výškoměr nefunguje! Psal jsem jen, že v současné situaci to vypadá, že podle přístupu výrobce bych ten starý měl rovnou zahodit a koupit si nový. Pokud mám V3 a V4 současně, je opravdu nesmysl abych si ke každému kupoval samostatný terminál za cenu, která se rovná dalšímu výškoměru... Ten jejich přístup je opravdu nešťastný a skutečně nebudí mnoho důvěry do budoucna. Buď opravdu nechápou požadavky zákazníků, nebo jim je to jedno, hlavně že už dostali zaplaceno! Já za sebe říkám, že budu hodně rozmýšlet, zda ještě nějaký jejich výrobek vůbec koupím! :unsure:

Více
12 roky 1 den nazpět #12685 napsal Tomas Hruby
Víš tady se háže vším možným, ale realita je taková, že k V4 především žádný terminál nepotřebuješ - zobrazení je na přímo na něm a pokud použiješ F5J fw, tak stejně nemáš možnost nic nastavovat (a koneckonců s tréningovým fw mi taky uniká, co nastavovat na ploše, tohle se týká i V3). A u V3 ho taky potřebuješ výhradně pro F5J soutěže, jinak ne. Já mám V3 čtečku už "dávno" a popravdě vůbec nevím, k čemu jsou na ní tlačítka, nepoužil jsem je vlastně nikdy (to myslím doslova).
Nový terminál je k Altis Mikro, kde bych s hodnocením počkal na konkrétní cenu atd. Obecně tady asi bude přínos trochu větší, protože kromě F5J má i další funkce jako třeba servotester.

Ono je to s terminály vůbec trochu filozofická otázka - když budu uvažovat jen podle ceny, tak mají verze bez displeje smysl jen v případě, kdy jich uživatel (anebo klidně celý klub) má více, pak stačí jedna "čtečka" pro víc kusů a cena se rozpustí. Koneckonců u nás doma se Altisy V3 najdou čtyři a to by se asi koupě "staré" čtečky pro F5J vyplatila i dnes. Ale pokud někdo nakupuje jako jednotlivec, tak je jasnou volbou V4 právě proto, že není třeba nic dalšího a cenově V4 vychází a vycházel levněji, než součet V3 a čtečky, nyní to u Mikro jistě nebude jinak.

Mě prostě tahle diskuse přijde až směšná - oháníte se tady "ztrátou důvěry" v situaci, kdy výrobce u V3 plně zajistil i FAI certifikaci podle nových pravidel a tedy ho lze provozovat bez omezení i na úrovni světového poháru FAI, fakt je zrovna tohle ukázka, jak vypadá bezohledný konec podpory? Jediný závažný kix vidím skutečně v té půlroční pauze ve výrobě staré čtečky, to jsem zmínil jak v diskusi, tak jsem to už před delší dobou dost natvrdo napsal přímo výrobci...

Vygenerováno za 0.290 sekund