Eurocup 2012 - Chomutov

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: čtvrtek 28. červen 2012 14:23 Napsal admin

ecchomutov2012Po vydařené a pěkné akci v Maďarsku se celý seriál Eurocupu přesunul do České republiky, konkrétně do města Chomutov. Zde se měla odlítat druhá část této dozajista zajímavé akce. I když tentokráte to byla jen taková poloviční akce z jednoho jediného důvodu: nelítaly se "velké" F5J, neboli výškové spínače. Proto jsme zde postrádali zahraniční konkurenci. Důvodem neúčasti zahraničních pilotů bylo to, že v České republice tato kategorie není tak rozšířena a tudíž s ní nemá nikdo moc velké zkušenosti. Bohužel jsem byl zklamán množstvím pilotů z České republiky. Myslel jsem si, že když se na tomto místě bude odehrávat v září Mistrovství republiky v kategorii RCEK přijede více pilotů si vyzkoušet podmínky a letiště. Dostavilo se pouhých 19 pilotů, ale za to co pilot to eso. I tak je třeba bojovat a vyhrát nějaký ten pohárek, cenu a nebo "jen" body do celkového hodnocení závodu EC 2012.

Česká parta to měla do Chomutova kousek, ale druhá moravsko-slezská sekce to má pěkný kus cesty.   Vyrazili jsme už v pátek ze všech možných míst na Moravě a Slezku okolo dvanácté hodiny, aby jsme po 18té večerní byli na místě. Ubytovali se a psychicky se připravili podle předpovědi počasí na větrnou soutěž. Předpověď se vyplnila a tak už od včasných sobotních ranních hodin foukalo zhruba 5-6 m/s, což teda není nic extra pro naše lehounké letadla. Výsledky se začaly razantně promíchávát a bězně se stávalo, že někdo ulétl ostatním klidně i o 3-4 minuty a to udělá s pořadím pořádné zmatky. Ono vůbec nešlo moc extra kroužit a dalo se to smysluplně odstát na "hraně," kde to občas i pěkně padalo, bohužel. Podle plánu se mělo létat 10 kol a 2 finále, z toho se jeden základní výsledek škrtal.

 

Soutěž odsejpala, časoměřičky se smažily, soutěžící potili a okolo 18té hodiny se odlítalo osm kol a předběžné výsledky byly co se bodu týká jako ementál. Mohli jste v klidu ztratit z osmi kol 300 bodů a pořád jste byli ve finále! Neuvěřitelné, když si vzpomenu například na minulý EC v Maďarsku, kde 300 bodů ztráta znamenala chvost startovního pole (pokud se tedy nepletu). Inu začala neděle, kde se vítr trošku uklidnil a s mizejícím větrem mizely i naděje soutěžících čekající na nějaký "náklep" v kole, kde letí člověk v pořadí před nimi a jeho ztrátou by se posunuli kupředu. Bohužel (nebo bohudík) se ale létaly už velmi vyrovnané výsledky a tak pro většinu předběžně postupujících stačilo letět jistotu a měli to v kapse. Nakonec se probojovali do dvoukolového finále následující : První M. Chalupník, dále L. Vaňura, P. Malčík, J. Bartůňek, J. Veselovský, Z. Malčík, A. Krátký, a Luďa Novotný ml. Poslední postupové místo mělo ztrátu na první 476 bodů!!!

 

 

Mimochodem dost lidí zapomínalo na jiný systém "Sejfty zóny," která je podel celé plochy a z niž se startuje a dávali si vesele penalizace za přelétnutí pod 3 metry. Bohužel někdy to bylo trošku nefér, neboť vítr se točil dost škaredě a odhadnout jestli je to 2,9 m nebo 3,1 je dost problematické.

S blížícím se finále ale přišly mraky, déšť a pěkné počasí bylo to tam. Letět se muselo a tak v okně, kdy nepršelo se šlo na start. 15 minut nebyl problém téměř pro nikoho (až na dva smolaře a to J. Veselovského a L. Novotného ml.). První finalový let  vyhrál A. Krátký, následovan o pár bodů P. Malčíkem, M. Chalupníkem, Z. Malčíkem, J. Bartůňkem a  L. Vaňurou. Nabíjíme a letí se druhé finále. U toho už ale bylo jasné, že schytáme trošku vody na letadla i do vysílačů a začal boj s přírodou. Bohužel déšť byl pro většinu pilotů a jejich stroje příliš a poroučeli se k zemi od sedmé až do báječné 13té minuty, kdy spadli na zem poslední tři letci.

 

"Díky" vyrovnaným výsledkům z prvního finále bylo víceméně jasno : Na 1. místě Luboš Vaňura (MK Hranice na Moravě), 2. Petr Malčík (Mar. Údolí MK MORAVIA SRC). Na 3. místě Milan Chalupník (LMK Týnec nad Sázavou). Brambora patřila Aleši Krátkému, a dále se umístili J. Veselovský, Z. Malčík, L. Novotný ml. a J. Bartůněk. Chíle vzteku, opovržení nad vlastním pilotním "uměním", ale nakonec se všichni smířili se svým výkonem a šlo se na oficiální vyhlášení výsledků + tombola o věcné ceny.

Milan Chalupník - větroň Cirrus od firmy Reichard Modelsport

Petr Malčík - Daidalos od YPSI

a pak dokonce i samotný organizátor Novotný Radek - odměněn  F3K házedlem LongShot 3 od firmy Horejší

 

Pevně věřím tomu, že příští rok (pokud EC bude) se už bude létat i velká kategorie v ČR, a hlavně bude více pilotů!

Na závěr je třeba říci, že žádné problémy nenastaly, vše šlapalo jak mělo, protesty nebyly a za supr soutěž organizátorům děkujeme .

 

Výsledky jsou zde a fotogalerie zde (Malčatým)

Zobrazeno: 4790

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám