F5J + RCEV Přáslavice

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 17. květen 2015 18:26 Napsal Aleš Krátký

Na začátek soutěžní sezóny si pro nás pořadatelský Malčateam s kolegy připravili luxusní akcičku, resp. dvoj-akci plnou výkonů, nízkých vypínacích výšek, kroužení, ale i větru, slunce, extra silného větru, sportovní mezihry typu "kdo rychleji zautíká pro letadlo do pole" a další vychytávky :). Začneme ale tím lepším, a to výkony ze sobotní F5J akce.

F5J

Na sobotní akci bylo slibováno meteorology nádherné počasí plné slunce, termiky a mírného vánku. Kdo byl minulý rok, tak ví, co se asi bude dít ... No a dělo, sice ne tak moc jako minulý rok, ale prostě dělo. A co ? Vypínačky okolo 30 metrů, souboje kousek nad zemí a zcela nečekané tisícovky již ze ztracených letů, kdy už to fakt nevypadalo, že by se to dalo vylítat. Piloti jsou ale krutí borci a kolikráte se podařilo vykroutit do stratosféry i to, co by dle fyzikálních zákonů nemělo být vůbec možné.

Pokud se nepletu, tak světový rekord snad vytvořil Vlasta Vostřel, který po startu padal a padal, až se mu podařilo propadat do mírné dolinky pod letištěm a z tama pak nastoupat a dolítat. Po připojení na počítač Vlasta lítal ve "výšce" -3 metry, kde se chytl a nastoupal do potřebné výšky. Respekt ! Kdo umí, umí .. Klasické peklo ostatním soutěžícím ale dělali i Malčíci (Petr a Radek), nesmíme však opomenout i řadu ostatních. Jó, málem jsem zapomněl, že se přihlásilo celkem 35 pilotů, a to je hodně solidní účast na "obyčejnou" F5J soutěž. Tím "obyčejnou" jsem myslel bez zařazení v Inter nebo Euro tour, nikoli však organizací. O tom, že Zdenda zajistí i luxusní počasí, se nedalo vůbec pochybovat, a tak všichni předváděli výkony hodné mistrů. Odlétalo se pět kol, jedno škrtací a do finále postoupilo 9 nejlepších.

  1. Malčík Petr
  2. Vostřel Vlastimil
  3. Malčík Radek
  4. Perkovič Stanislav
  5. Pospíšil Luboš
  6. Gaľa Marko
  7. Nahodil Antonín
  8. Luděk Prokop
  9. Nehera Petr

Finále se létalo nízko, proklatě nízko, a průměr byl okolo 35 metrů. No, napínavé to bylo, jak jinak, ale první tři mohli být jen tři :)

  1. Gaľa Marko
  2. Vostřel Vlastimil

  3. Pospíšil Luboš
  4. Nahodil Antonín

  5.  

    Malčík Petr
  6. Perkovič Stanislav
  7. Malčík Radek
  8. Luděk Prokop
  9. Nehera Petr

Rozdaly se ceny, poháry, již tradiční štokrlata (tentokráte byla jejich nosnost testována samotnými piloty včetně jejich velkých ptáků, tedy F5J letadel nad hlavami. Radek se při tom teda pěkně zapotil)

Piloti se rozjeli domů a ti, co nemuseli, tak diskutovali, hodovali, a poté i spali přímo na letišti, aby se mohli účastnit v neděli soutěže RCEV.

RCEV

Neděle se probrala do větrného a zamračeného počasí. 21 pilotů tak mohlo očekávat jen to nejhorší a to se i vyplnilo. Počáteční silný vítr se místy měnil na velmi velmi silný vítr a ke konci soutěže dokonce i na extra velmi velmi silný vítr, a to je pro ta malá půlkilová letadla nad jejich síly. Kdybych měl počítat, kolikrát se celkově šlo do pole, bylo by jednodušší spočítat, kolikrát se někomu podařilo přistát tak, aby na něj páska stačila. Foukalo 5-9 m/s a v nárazech ještě více. Kdo už něco našel a měl odvahu jít s tím, tak se pak velmi horko těžko vracel. Časy okolo 2 minut nebyly výjimkou a z šesti souěžních kol šlo hravě udělat 12 letů :) Opakovačky jako na běžícím páse. Na běžeckém páse si občas připadali i soutěžící, protože pro letadla se chodilo opravdu daleko a opravdu často.

Zkrátka, kdo mohl, tak sypal olovo do letadel, protože 500 nebo 750 gr letadlo je opravdu velký rozdíl. Drtivá většina letů se odehrávala okolo 160 metrů (kdo čekal více, tak byl zklamán, neboť se tlačilo hlavně dopředu a ne nahoru) a tak se podařilo nalétat jen málokomu. Pořadí se míchalo jako kousky mrkve v zeleninové polévce a pořadím si nemohl být nikdo jistý. Ukázkovým příkladem výsledků v takovémto počasí byl Radek Malčík : 1000,0,1000,0 :), prostě paráda.

No, nebudu to natahovat, kdo se s tím dokázal nejlépe vypořádat ? Seveřan ošlehán větry, zvyklý na ledacos, připraven bojovat daleko od svého domácího letiště, jehož jméno je Petr Dušek.

Ten přijel, viděl a zvítězil. Druhý byl Petr Koláska a třetí Radim Barč. Samozřejmě gratulujeme vítězům a malá gratulace patří všem, kteří dostali své stroje v pořádku na zem.

Velké díky patří i pořadatelům. Ti zde nechali kus své duše a hromady potu. Soutěž byla parádní a kdo si nenese domů nějaký ten pohár, tak alespoň tvář spálenou termickým sluncem nebo ošlehanou mrazivým větrem :)

Článek - LMK Polanka

Fotky - LMK Polanka, Jiří Kremmer, Malcateam

Výsledky - F5J, RCEV

Zobrazeno: 4756

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám