F5J Hořice - Zima, vítr, a chození do pole :)

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 12:56 Napsal Aleš Krátký

Tak nám to opět začalo. Soutěžní sezóna 2015 začíná a, ikdyž pro skalní soutěžáky v kategorii F5J začala sezóna již minulý týden na soutěži v Maďarsku, tak v Čechách se začalo na ostro právě o víkendu 18.4.2015 v Hořicích. 

Týden před začátkem soutěže bylo nádherné jarní, místy dokonce i letní, počasí. Bohužel toho, čeho jsem se obával, se stalo skutečností. Dva dny před víkendem ohlásili v předpovědi počasí nástup studené fronty a teploty okolo tří stupňů doprovázené hustou krutopřísnou zimou. Co čert nechtěl, tak se v televizi trefili a když jsme cestou z Olomouce viděli, jak se u Svitav najednou setmělo a začalo sněžit, tak nám moc do smíchu nebylo teda. Nakonec jsme ale to sněžení a déšť překonali a v Hořicích na nás čekalo slunečné, ale velmi větrné a hlavně studené počasí. Po deváté hodině ranní začal briefing na kterém se sešlo celkem 37 pilotů a to je teda počet fakt parádní. Hořice mají dobré jméno a piloty očividně lákají i v takové nepřízní počasí.

Co se týče letadel, tak hromada "Pajků", Storků, ale kupodivu i pár samo-domo kousků nebo né zcela rozšířených produkčních letadel. Co bylo ale hlavní tak bylo olovo. Každý dovažoval, co mohl a kdo nedovážil, tak chodil a chodil a chodil. 

Bohužel foukalo tak nešikovně, že se muselo startovat přes auta proti větru, najít termiku (pokud byla) a poté s ní cestovat zpět přes startovní body a dále k hlavní dráze místního letiště. Tam byla ale zakázaná zóna, a pro piloty bylo dosti nepříjemné, když museli opustit supr stoupák jen proto, že tam je prostě pomyslný "konec nebe". Nakonec jsme se s tím všichni poprali a lítálo se jako o život. Výšky byly okolo 150-200 metrů, neboť najít termiku se nepodařilo vždy. Byly sice místa (od dráhy napravo), kde to bylo téměř vždy, ale udržet se v ní nebylo pro každého. Dobrý průklep pro piloty :)

Za celou soutěž jsem pozoroval jedinnou srážku a to kdy se Zdenda Malčík a Karel Skoupý ? srazili a Zdendovi byla useklá směrovka na Pikovi. 

Hned od startu se klubala na výsluní ta samá jména. Jde vidět, že elita je stejná jako loni a po pěti základních kolech to dopadlo takto :

  1. Malčík Radek
  2. Gaľa Marko
  3. Beran Věnek
  4. Leiner Jan
  5. Svoboda Pavel
  6. Vostřel Vlastimil
  7. Kotula Miroslav
  8. Pospíšil Luboš
  9. Vojtěch Roman

Na postup do finále tentokráte stačilo 3537,97 bodů, což bylo v tomto počasí docela náročné :) V podstatě každé kolo bylo tak, že z osmi startovišť se po deseti minutách vraceli dva nebo tři piloti a ostatní už dávno "klepali kosu" v depu. Podmínky byly opravdu velmi náročné.

Dvoukolové finále bylo v podstatě rychlé, nebýt (opět) Radka Malčíka. Všech 9 pilotů nasadilo v prvním kole (a to už bylo dost pod mrakem a slunce nikde) okolo 140 metrů a všichni se mlátili v jednom velkém chumlu "nulky", neboť zavadit o termiku bylo téměř nemožné. Hned tři piloti šli dále než 75 metrů a vykoledovali si nulu. Ostatní spadli okolo páté minuty, až na Radka, který vydržel do třinácté a první kolo tak s přehledem vyhrál (mimochodem ze základu měl také samé 1000).

Druhé kolo bylo kopií prvního. Pět pilotů si odneslo nulu z výšek o kousek vyšších, ale časově velmi podobných. Jako v předešlém kole si suveréně v deváté minutě jako jediný dolétl pro zasloužené první místo. Gratulace, bylo to opravdu luxusní a dominance tohoto pilota byla očividná. Ty ty ty :)

  1. Malčík Radek
  2. Leiner Jan
  3. Beran Věnek
  4. Kotula Miroslav
  5. Vojtěch Roman
  6. Gaľa Marko
  7. Svoboda Pavel
  8. Vostřel Vlastimil
  9. Pospíšil Luboš

Celkově byla soutěž velmí povedená, ale opravdu mrazivá a pro piloty těžká. Každopádně moc děkujeme organizátorům a těšíme se na další akci.

Fotky - Malčatým

Výsledky

Diskuse

Zobrazeno: 6373

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám