F5J + RCEV Modelpark Suché

Kategorie: F5J Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 8:42 Napsal Rudolf Rada

Kolik je na internetu meteorologických serverů, tolik různých předpovědí bylo k dispozici na náš druhý ročník soutěžního „Víkendu elektrovětroňů“ v Modelparku Suché. Hlavně pak vyhlídky na nedělní F5J slibovali, v tom lepším případě, kličkování mezi kapkama deště. O to větší dík patří všem předem přihlášeným soutěžákům, že opravdu přijeli! A myslím, že nakonec nikdo nelitoval.

RCEV

Pod sobotním zataženým nebem se na startovní body postupně postavilo 19 pilotů, na které čekalo 6 kol ve 4 skupinách dle pravidel RCEV. Letos jsme „trochu“ zapracovali na úpravě a rozšíření plochy a tak byly přistávací body poprvé orientovány napříč osou dráhy, směrem od budovy a asfaltu.
Na srpen nezvykle chladné ráno bylo okamžitě znát na vypínacích výškách, které lze v prvních kolech určitě označit za větší než malé. Kdo se ale nechal unést optimismem obvykle nedolétal. Černou ovcí byl pochopitelně, jako vždy, Luděk Novotný. Který nalétal plný čas a bral 1000 (první z řady) z výšky 119 metrů. Pravým opakem jsem byl já, „litr“ jsem získal i z limitní výšky rovných 200 metrů.

A podobné to bylo i v dalších dopoledních kolech, pokud tedy zrovna nepřišlo „oživení“ v podobě mohutného klesáku, kdy byli všichni, bez ohledu na počáteční výšku, na zemi kolem páté minuty. O pobavení všech přihlížejících a potvrzení staré pravdy že „nejlíp lítá éro po vopravě“ se postaral Pavel Štern, který ve třetím kole při přistání přerazil trup své Tilie 25. Následná rychlooprava za pomoci smrkových lištiček, lepící pásky a dostatečného množství vteřiňáku uvedla stroj do takové kondice, že v dalším kole Pavel vykroužil maxo z nížky 79 metrů a bral by „tisícovku“, tedy kdyby o deset metrů níž nevypnul svůj motor Luděk Novotný.

Postupem času se i to počasí umoudřilo a kolem poledního už byla vůkol modrá obloha a slunce dávalo pocítit svou sílu v podobě stále častějších stoupáků, které tak umožňovali nižší vypínací výšky.

V konečných součtech nakonec rozhodoval lepší škrtací výsledek, který přiklonil celkové vítězství Luďku Novotnému, před jeho bratrem Radkem. Potom co oba v základních kolech shodně vybojovali 5x 1000. Na třetím místě se, nenápadným ale o to skvělejším výkonem, umístil Karel Mrázek.
(dovolím si malý osobní poznatek. Ani tři „tisícovky“ nestačí k lepšímu než sedmému místu, pokud je člověk nepodloží dalšími solidními výsledky. Tak snad příště).

Je férové ještě navíc poznamenat, že nás Luděk porazil s dvoumetrovým Daidalem!
Prvních pět soutěžících v celkovém pořadí si odneslo, krom diplomů, ceny od sponzorů ASTRA model, Kostka modelcentrum a vítěz získal poukaz na slevu 3.000,- korun k nákupu modelu Tilia 25 od firmy AZero.

Vyhlášením výsledků a předáním cen ale sobotní program v Modelparku neskončil. Ruda Vybíral totiž přivezl do Suché produkční verzi svého nového stroje EOS II pro kategorii F5J a mimo to, že si ho mohli všichni podrobně prohlédnout, bylo možno si s ním dokonce libovolně zalétat. Večer se pak tradičně posedělo a rokovalo u ohně a něčeho dobrého k jídlu i pití.

F5J

Neděle začala už nočním hodně vydatným deštěm, který postupně slábnul až před samotným zahájením soutěže F5J ustal úplně. Téměř jako na objednávku. K příjemnému překvapení nás pořadatelů dorazilo všech sedmnáct přihlášených pilotů a tak mohla začít soutěž vypsaná na 8 kol bez finále. Průběh dopolední části byl téměř jako přes kopírák podobný sobotě. Většinou výšky hodně nad 150 metrů a díky mírnému jihozápadnímu větru většina modelů stejně skončila nad hřebenem severně od letiště, kde to prostě nosilo. Obloha se vyjasnila ještě dříve než v sobotu a tak někteří borci začali zkoušet vzduch i v menších výškách. Právě v tuhle dobu nasadil k „trháku“ ten nejpovolanější - Tomáš Hrubý se svým Storkem. Od čtvrtého kola už Tomáš ani jednou nepřekročil vypínací výšku 100 metrů a i když mu ostatní, hlavně Standa „Pérák“ Perkovič, šlapali na paty, doletěl si pro celkem jednoznačné vítězství.
Abychom to ale neměli tak jednoduché, tak s polednem se k letišti pomalu blížila fronta, kvůli které se musel dvakrát měnit směr startů a přistání. Na to doplatil Radek Novotný, když při jednom přistání s měnícím se větrem poškodil trup svého Xplorera. Vrchol přišel kolem jedné hodiny, kdy nás a naše modely (krom tomášova vodotěsného Storka) zahnal do úkrytu silný asi půl hodiny trvající déšť. Jak rychle se ale rozpršelo, tak stejně rychle přestalo a po druhé hodině jsme zase se sluncem nad hlavou lovili stoupavé proudy.

Abych Vás neochudil ani o nedělní veselé příhody z natáčení, přidám jednu z pátého kola, kdy bylo už po zmiňované přeháňce a celkem to pražilo.
„V úzkém komínu u svahu nad letištěm se sešli tři: Xantipa I, Káně lesní a Pike Perfection v pořadí jak byli od shora dolů. Dravec to kroužení zvládal evidentně z těch tří nejlépe a svižně vystoupal na úroveň Xantipy. Patrně nejen piloti modelů si užívají blaha, když to dobře nosí a tak se stalo, že si chudák pták asi vůbec nevšiml, že se k němu zezadu, a to celkem rychle, blíží třímetrové, dvě a čtvrt kila vážící bílé monstrum. Pointa byla dílem okamžiku. Ránu bylo slyšeti až na letišti, Xantipa šla na záda a do vývrtky a zvíře - patrně omráčené - prosvištělo kolem Piku tak blízko až se jeho pilot vyděsil takovým způsobem, že prchl ze stoupáku a potom už ho nenašel“.

Tak děti a to byla pohádka o tom, kterak si Standa Pérák škrtačku vyrobil.
Zbytek soutěže se pak v klidu dolétal za stálého slunečného počasí těsně po 16. hodině. Krapet vzrušení ještě přineslo zveřejnění konečných výsledků, kde na třetím místě figuroval Jirka Mihulka, díky „zázračnému“ poslednímu letu. Nakonec se odhalila chyba časoměřiče, který při zápisu zaměnil vypínací výšku a vzdálenost k bodu. Takže poučení – kontrolovat, kontrolovat a ještě jednou kontrolovat!
Stupně vítězů tak nakonec obsadili a ceny od sponzorů ASTRA model, KOSTKA modelcentrum si odnesli:

  1. Tomáš Hrubý (Stork)
  2. Stanislav Perkovič (Pike Perfection)
  3. Luděk Novotný (Xplorer)

Doufám, že těm co se zúčastnili se tu líbilo a i Vy ostatní si nenecháte ujít příští ročník „Soutěžního víkendu elektrovětroňů“, který se bude konat v Modelparku Suché ve stejném termínu. Aneb nejen Intertourem živ je soutěžák.

sobota 1sobota 2nedle 1nedele 2

Zobrazeno: 5409

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám