F5J Dub nad Moravou - Tečka za letošní sezónou

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 18. září 2016 19:32 Napsal Aleš Krátký

Než jsme se stihli rozkoukat, tak tu máme poslední F5J soutež u nás ... Krátká byla tato sezóna, a ještě kratší byly výdrže předpovědí počasí na tuto akci. Celkem se přihlásilo na 39 pilotů, nicméně diskuse na stoupáku ohledně počasí málem shazovala databázi tohoto webu a tak se počet dokonce i po uzavření přihlášek ještě hýbal. Vyhlídka deštivého a studeného víkendu asi moc nedokázala vynahradit kilometry najeté auty, a tak se nás nakonec sešlo 33 odhodlaných a optimistky naladěných pilotů. Sobota měla být opravdu špatná, v podstatě déšt od nevidím do nevidím, proloženy občasným "možná nebude pršet". Neděle vypadala dle předpovědi už moc pěkně, a tak se dalo vidět pověstné světlo na konci tunelu alespoň v druhé polovině soutěže.

Organizačně se toho všichni ujali, jak již bývá zvykem, naprosto na jedničku. Zdenda dokonce uvolnil první místo v pořadí :-D a ani nelítal. A to vše proto, aby se piloti měli jako v bavlnce. Začalo se přesně na čas, a z prvu to bylo o tom, kdo trefí lépe 200 metrů. Na obloze deka jako kráva, slunce abys pohledal a mračna všude okolo. Chvílemi nás osvěžoval poprašek z nedaleké bouřky, pak zase vítr unášející tento poprašek, pak chvíli obojí. Odlétaly se dvě základní kola, s pár vloženými přestávkami. Bohužel se k nám nakonec dostavily i samotné bouřkové mraky a dešti jsme se nevyhli. A tak se chvíle odpočinku povídalo pod altány, jedlo, pilo, nebo se poslouchala hudba v autě. 

Opět zde máme zábavně-vzdělávací okénko Alexe: Tentokráte na téma ochrana elektroniky modelu proti vlhkosti :) I když máte letadlo pod altánem (dík Vratimovská frakce :) ) a ve stojanu na modely, tak může (čiště teoreticky samozřejmně) nastat situace, kdy mám mírně prší na směrovku, gravitace způsobí opadání kapek vody dolů po směrovce. Následný zcela nenásilný, ale o to zákeřnější, průnik vody trupem letadla (které není z kdo ví jakého důvodu vybaveno protipovodňovými přepážkami). Výsledkem je nenápadný potůček v trupu, který po cestě navštíví výškoměr, příjmač a regulátor ... Takže děti : 1) Voda a elektronika k sobě nepatří. 2) Výrobci trupů by měli automaticky implementovat protipovodňové přepážky, jak tomu bylo např i u jedné slavné, nepotopitelné lodi. 3) Výrobci stojanů na letadla by je měli vyrábět tak, aby byl trup směrem vzhůru, nikoli dolů, a voda tam mohla sama odtéci místo zatéci :) Nechť si každý vybere bod, který se mu líbí.

No zpět k létání. V sobotu se stihlo odlétat kompletně třetí kolo, a pak už se jen diskutovalo.

Neděle začala krásně. Slunce, pár mráčků, bezvětří. I přes změnu počasí se ale nějak výrazně nezměnily ani vypínací výšky. Sem tam se objevil nějaký střelec, ale víceméně se pokračovalo ve stejné strategii. Nekonaly se žádné překvapení, žádná srážka ani nic neobvyklého.

Do finále postoupilo nakonec osm borců, a jestli někdo čekal extra divočinu, tak ani néé. Výšky 170 - 220 m. Nakonec vše dopadlo jak mělo, a po chvíli vypadly výsledky :

  1. Malčík Radek
  2. Pospíšil Luboš ml.
  3. Chalupník Milan
  4. Svoboda Pavel
  5. Pospíšil Luboš
  6. Perkovič Stanislav
  7. Beran Věnek
  8. Vorálek Petr

Rozhodně to nebyla jednoduchá soutěž. Těžké podmínky, nedostatek termiky a umění najít menší klesák, ale holt, tak to již někdy bývá. Děkujeme pořadatelům za důstojný konec sezóny, a přátelé, za rok s F5J opět na letištích !! 

Výsledky zde

Zobrazeno: 4990

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám