Komise F5 v roce 2015

Kategorie: Ostatní Zveřejněno: úterý 2. únor 2016 12:23 Napsal Aleš Krátký

V průběhu roku 2015 zpracovala komise všechnu běžnou agendu, kterou požaduje KLeM, nejvíc práce dají trenérům žebříčky.

Žebříčky

Dodali je všichni, včas a v pořádku. To prý není úplně běžné a trenérům za to patří velký dík.
Souhrn žebříčků najdete tady v definitivní podobě, schválené předsednictvem. Pravidla pro tvorbu žebříčků jsou dílem komise KLeM, její výklad je tedy závazný. Podle tohoto výkladu se v žebříčku vedou výhradně soutěžící, kteří v daném roce udělali v dané kategorii nejméně 3 výsledky. Má to logiku: Pokud se někdo o kategorii opravdu zajímá, určitě se během roku zúčastní více než dvou soutěží. - Žebříček je k dispozici ZDE


Pokud objevíte v žebříčcích závažnou chybu, dejte prosím vědět příslušnému trenérovi. Chybu pak ve spolupráci s Honzou Vosejpkou opravíme.

MČR v roce 2015

Odlétala se všechna plánovaná mistrovství.

Úpravy pravidel pro rok 2015

Kromě několika úprav, které nebyly zásadní, stojí za zmínku dvě změny, které se již v loňském roce použily:
1. Náš návrh na legalizaci „samoměření“ se KLeM velmi líbil, takže se dostal až do základní části pravidel.

2. Letitá debata „finále ano/ne“ se snad definitivně vyřešila. Nepovinné finále se podle mých informací létalo během roku snad jen jednou a snad ještě omylem.

Schůze komise

Konala se na jaře v Hradci Králové a byla spojena se školením rozhodčích. Moc se nás nesešlo ale dobře jsme si popovídali a prodiskutovali aktuální záležitosti práce komise.

Kategorie F5 v roce 2015

Byli jsme svědky prudkého rozvoje kategorie RCEV, které je mladší (a výrazně levnější) sestrou třídy F5J. Pro „normální lidi“ bude asi i zajímavější. Kromě nižších nákladů budou modely rozhodně začínat let ve větší výšce, než speciály F5J a typ modelu nemusí být snad tak kritický.
Pokles zájmu jsme viděli u kategorií RCEJ, RCEK a RCEN. O tom svědčí jednak počet hodnocených soutěžících v žebříčcích, jednak velmi zajímavý rozbor počtu soutěží během posledních let, který má na svědomí Aleš. Díky. Hodí se pro plánování soutěží pro další rok(y).

RCEV

V Trnavě na Visegradském poháru jsem se sešel s trenéry kategorie ze Slovenska (Juraj Bačiak) a Maďarska (Laszlo Marko) a dohodli jsme se na vzájemné spolupráci, nebo minimálně na vzájemné informovanosti všech stran. Nevylučujeme ani mezinárodní soutěže, byť v malém počtu zúčastněných zemí.

Návrhy na změny pravidel v roce 2016

Návrhy jsme předložili v řádném termínu. V první řadě jsme požadovali uznání kategorie RCEV za oficiální. Větší změna byla jen jediná: sjednocení výškoměru s kategorií F5J. Důvody byly „provozní“: od letoška nemusí soutěžící před každou soutěží RCEV/F5J kontrolovat správný firmware.
Kromě toho trenér udělal řadu úprav, které byly víceméně kosmetického charakteru. Předsednictvu se tak zjevně zdálo, že úprav je hodně a ke změně statutu zatím nedošlo.
Celkem to nevadí, máme prostor pro další vylepšení. Aktuální pravidla jistě nejsou dokonalá a za objevené nedostatky budeme vděčni.

MČR v roce 2016

Máme pořadatele pro kategorie RCEJ, RCEK, RCEO a F5J. Nenašel se zájemce o MČR RCEN. Vzhledem ke statutu RCEV nemůže být zatím oficiální MČR v kategorii RCEV, ale dohodli jsme se, že v Chomutově bude neoficiální. Vlastně totéž, jen bez diplomů a titulů.

Změny pravidel pro rok 2017

Komise bude přijímat návrhy na změny, bude o nich diskutovat, hlasovat a předloží je ke schválení (do konce září).
Návrh může předložit každý člen SMČR.
Forma návrhu je na tvůrci, ale komise musí návrhy předložit tak, že se zapíše aktuální znění, přeškrtne se a za to se napíše návrh tučně. Při přepisech může dojít k chybám, ale systém funguje stejně i na FAI a dosud nikdo nic lepšího nevymyslel.

MČR v roce 2017

Návrhy na MČR musíme předložit až do konce září, takže teď, když leckde ještě leží sníh, je zdánlivě velmi předčasně. Na druhé straně – čím dřív se o MČR bude uvažovat, tím bude vše snadnější. Nemusíme dohánět na poslední chvíli. Zkuste pouvažovat.

A jak dál?

Tady bych si dovolil několik vlastních úvah.

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se musíme starat hlavně o „jednoduché“ kategorie, které se snadno létají, snadno organizují, snadno zpracovávají. Potřebujeme a vždy budeme potřebovat kategorie, u kterých si náhodný přihlížející řekne „To je hezký, to si příště zkusím. Nepotřebuji kupovat žádnou elektroniku, beztak bych to s ní neuměl“.
Pak máme kategorie, o kterých se říká „Nádhera ale nic pro mne“. Ty se o sebe starají samy a dobře.

V našich podmínkách tedy jde o kategoriích RCEN a RCEO. Kategorie jsou pro další rozvoj a získávání nových zájemců o závodění s elektrami velmi důležité.

Na závěr ještě k výkladu pravidel.

Pravidla platí přesně tak, jak jsou napsána. Žádné „u nás se na to tak nekouká“ neexistuje. Pro případné úpravy máme dvě možnosti:
1. Když se jedná o univerzální záležitost, do pravidel je možno vložit „úpravy pro ČR“.
2. Je možno aplikovat drobné úpravy pravidel, ale soutěžící se o nich musí dozvědět před soutěží – nejpozději na brífingu.

Další úpravy nejsou možné a pokud k nim dojde, jsou  plně v odpovědosti pořadatele.

 

I. Hořejší

Zobrazeno: 4553

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám