Kolik kategorií potřebujeme?

Kategorie: Ostatní Zveřejněno: středa 24. únor 2016 14:44 Napsal Aleš Krátký

V počtu kategorií elektrovětroňů na obyvatele patříme minimálně ke světové špičce, pokud nejsme absolutní jedničkou.

Za to nelze nikoho obviňovat, naopak: svědčí to o velké kreativitě našich modelářů.
Důvod je celkem jasný: obtížná až nemožná definice výkonu elektromotoru. To plyne z pracovního diagramu elektromotoru a s tím nepohne ani žádné usnesení strany a vlády.

Proto se také objevily nepřímé definice výkonu, které se ukazují jako velmi životaschopné: konkrétně F5J a její klony.
Stejně tak se ukázalo nemožné definovat výkon u kategorií F5B a F5D. Tam se problém nakonec vyřešil stanovenm maximální energie.

Problém je jinde. Zatímco v jiných skupinách kategorií se pracuje na úpravách pravidel, které mohou být klidně dost zásadní, u nás se vymýšlejí stále nové kategorie a ty starší sice existují, ale živoří.

Mnohokrát jsem slyšel mantru:“Ať si každý létá co chce“.
Na první pohled demokratické, člověk s opačným názorem je okamžitě diskvalifikován. Ale druhý pohled tak jednoznačný není.

S velkým počtem kategorií vzniká totiž řada problémů, o kterých se sice moc nemluví, ale to neznamená, že neexistují.

1. Vzato doslova, „ať si každý létá co chce“ znamená limitně „kolik lidí, tolik kategorií“. To sice není pravda, ale také jsem nepoužil rovnítko ale limitu. Některé kategorie se ale k rovnítku dost úspěšně blíží. Nezdá se mi slušné, když je třeba Radek Malčík je za výkon v Lanškrouně „jen“ mistr republiky, stejně tak jako někdo, kdo párkrát do roka vyžene pavouky z trupu.

2. Každá kategorie za sebou táhne dlouhou vlečku administrativy: pravidla, žebříčky, kalendář, organizování MČR atd. To všechno „se“ musí udělat. K tomu se musí najít ochotný člověk, který počítá s tím, že má zajištěnou práci, zadarmo, na řadu let. Nadšeni z toho nejsou ani členové předsednictva, kteří všechno dávají dohromady.

3. Snad nejhorší: Počet víkendů s počasím (snad) vhodným pro soutěže je v naší zeměpisné poloze dost omezený. Stejně tak je omezený i počet zájemců o elektry. Výsledek nemůže být jiný: kategorie živoří, soutěže se odvolávají pro nedostatek zájmu atd. Nic příjemného, vlastní zkušenost.

4. Návrhy nových kategorií, které se v poslední době objevily, jsou jistě zajímavé a stojí za uvážení. Nemyslím si třeba, že hypotetická pravidla by se nedala postavit tak, aby zoomování buď znemožnilo nebo nevyplatilo.

5. Za současného stavu a se zkušenostmi se schvalováním RCEV není ale sebemenší šance, že by předsednictvo schválilo další kategorii.

6. Osobně bych chtěl za každou cenu zachovat jednoduché kategorie, které nepotřebují žádné „blackboxy“: EN, EO.
Potřebujeme, aby se zaháčkovali noví zájemci, kteří si nechtějí hned kupovat výškoměry. Jinak se nedostaví.

Tak co s tím?

http://stoupak.cz/forum/ostatni-modelarina/12416-rcep-a-nebo-neco-podobneho?limitstart=0

Ivan Hořejší.

Zobrazeno: 5085

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám