RCEP KONČÍ, AŤ ŽIJE RCEP!

Kategorie: RCEP Zveřejněno: neděle 24. říjen 2021 15:20 Napsal Aleš Krátký

Přátelé, kamarádi,

Máme za sebou další úspěšný seriál klubových soutěží podle pravidel RCEP. V letošním roce se odlétalo 14 soutěží, které pořádalo 8 různých klubů rozprostřených na území východní poloviny čr. Alespoň tři výsledky zapsalo do žebříčku 35 soutěžících. Celkem se jich alespoň na jedné soutěži objevilo 61. Pan L. Sedlář nám tradičně vedl průběžný žebříček, za což mu patří náš dík. Fotovýtah z něj najdete pod článkem a pdf verzi tady https://stoupak.cz/forum/rcev-a-male-vyskomery-obecne/13001-rcep-v-roce-2021

V této době dochází v RCEP k zásadní změně. Na základě loňského rozhodnutí Svazu byly Ondrou Matulou předloženy pravidla, aby mohla být RCEP zařazena do standartního schvalovacího procesu pro národní kategorie.

Ondra vytvořil a předložil zcela novou formu pravidel se zachováním základních principů. Ta jsou oproti letošní verzi především kratší. Došlo k drobným změnám, a dle mého názoru bohužel i k nepřesnostem a nejednoznačným výkladům. Podle zatím nepotvrzených avšak důvěryhodných zpráv, byla tato pravidla přijata.

13 P1049392

Dovolím si ve zkratce některé změny, a body které mě zaujaly zmínit.

Změny:

  • Počet pokusů v každém letu není nově omezen. Doposud jsme měli pouze 2 pokusy
  • Počet kol musí být nově upřesněn již v propozicích, nikoliv až před zahájením soutěže.
  • Počet kol není nově pravidly stanoven a škrtá se až po odlétání alespoň 5 kol. Doposud bylo 4-6 kol se škrtačkou.
  • Srážkou modelů nevzniká nárok na nový pracovní čas. Ale zase nám z něj může za letu beztrestně něco upadnout J
  • Je povoleno použít 3 modely, doposud jen 2.
  • Mezi koly je stanovena minimálně tříminutová pauza
  • Samoměření je definováno jako měření pomocníkem a ten smí být jen jeden, tudíž už nemůžu mít pomocníka + samoměřiče, ale pouze dva v jednom
  • Pokud je samoměření a nedojde ke změření letového času, není nárok na nový prac. čas. (tady chápu záměr, nicméně stejně tak si dovedu představit co by mohlo nastat, pokud někdo kamarádovi nezměří čas jeho neobvykle povedeného letu.)

Nepřesnosti?:

  • Letové kolo případně pokus je anulován……. Např. odstartuju dál jak 3 metry od bodu nebo před vyhlášením pracáku, můžu přistát a odstartovat k novému pokusu? Byl mě anulován pouze pokus nebo celé letové kolo?
  • Příprava mě může být vyhlášena během předchozího letového kola?
  • Vzlet končí zastavením modelu na zemi? No někdy vlastně ano J
  • Volné protáčení vrtule za letu není povoleno – jde o volné protáčení, pokud motor během motorového letu nedodává vrtuli žádnou energii?

08 P1037792

Je toho víc, ale některé vychytávky raději nebudu vytahovat na světlo. Při svém rozboru jsem vycházel z pravidel, které na mou prosbu zveřejnil Vláďa Plichta na Stoupáku a je dost možné že ještě dojde k nějakému učesání, než se objeví v oficiálních svazových dokumentech.

náměšť 26 9 2021 11

Tímto bych tedy ukončil klubovou, anarchisticky vedenou RCEP a zároveň popřál nové ,,opravdové RCEP“ pokračující zájem soutěžících, nové pořadatele a hlavně všem hezké společné chvíle s pěkným polétáním.

žebř

Napsal P. Hloušek

Zobrazeno: 1805

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám