RCEP – sezóna 2021 (postřeh, nápad, konstatování)

Kategorie: RCEP Zveřejněno: úterý 15. prosinec 2020 7:49 Napsal Aleš Krátký

RCEP – sezóna 2021 (postřeh, nápad, konstatování)

Kategorie je neoficiální, nicméně prozatím nad očekávání životaschopná. Letošní sezóna byla bohužel poznamenána proticovidovými opatřeními, ale i tak se odlítalo 9 z 13 soutěží. Příští rok jich máme v kalendáři 17 a co mě těší ještě víc, máme už 9 pořádajících klubů. Tím se z této klubovky s největší pravděpodobností stává pořadatelsky nejúspěšnější kategorie ve skupině elektrovětroňů v čr pro sezónu 2021.

V průběhu letošní sezóny se začaly vést diskuze, že by se ta výška přece jen mohla trochu snížit. Určitě ano, soutěže by byly zajímavější, jenže od začátku nám šlo o to, aby spolu mohly lítat různě velký éra. Pokud by se pro všechny snížila F5J výška, znamenalo by to již citelné znevýhodnění pro ty menší. Co s tím? Řešením by mohlo být rozdělení modelů a stanovit dvě F5J výšky. V uplynulých sezónách se lítalo s modely o rozpětí cca od 2 do 4 metrů, což je dáno tím, že se lítá v naprosté většině buďto se stopalcovkama nebo F5Jčkama. Exaktním průzkumem a složitými výpočty sem při hledání limitů a snaze o zachování přívlastku relaxační kategorie dospěl k tomu, že pro modely o rozpětí do 3 metrů by mohla být max. F5J výška 180 případně 170m a pro modely s rozpětím nad 3 metry 140 případně 130m. V praxi by to pouze znamenalo, že po příchodu na startoviště by soutěžící oznámil časoměřičům rozpětí modelu se kterým právě poletí a ti by ho zapsali do kartičky. Vystačili by si vlastně se dvěma písmeny, V-velký a M-malý. V případě potřeby by bylo možné rozpětí na startovišti snadno zkontrolovat pomocí přistávací pásky. Výpočetní centrum by potom vyhodnotilo, jestli se soutěžící vešel do svého limitu nebo ne.

06 20200627 135822


Na soutěžích bývá pohodová a přátelská atmosféra, začíná se ale také nějak víc soutěžit, což sebou přináší i negativní jevy. Někteří soutěžící například požadují poháry pro vítěze a podobné ptákoviny  Zájem o tuto kategorii zvolna stoupá a s tím začíná sílit názor, že už by bylo vhodné aby se RCEP přesunula z kategorie klubových soutěží do skupiny národních pravidel. Aktivitu v tomto směru vyvinul Alois Hrabáček s Jirkou Kadlecem. Díky ní předsednictvo KLeM rozhodlo, že ,, Ondra Matula vytvoří/aktualizuje pravidla tak, aby odpovídala současným zkušenostem a Radek Novotný je po diskuzi a připomínkování předloží v roce 2021“ (zápis č. 14/2020) Na konci sezóny sem avizoval, že sem provedl zjednodušení a doladění pravidel v části týkající se výškoměrů. Mělo by to být to, o co šlo Radkovi. Spojím se tedy do konce roku s Ondrou a včas pravidla pro sezónu 2021 zveřejníme.
Závěrem přeju všem do nové sezóny hodně zdraví, minimum zrušených soutěží a pěkné polétání.

mapka
Napsal P. Hloušek

Zobrazeno: 2218

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám