Výškoměrová sezóna započata

Kategorie: RCEV Zveřejněno: úterý 1. květen 2018 9:01 Napsal Aleš Krátký

Poslední víkend v Dubnu byl tentokráte "velkým" víkendem pro malé letadla :) V datu 28.4.2018 se potkaly hned dvě soutěže kategorie RCEV. Jedna byla v Staré Pace a druhá o rovných 302 Km dále a to v Orlové. No a o te naší (Dino) si dnes popovídáme vážní čtenáři. Pamětníci si jistě pamatují, že loňské první dino bylo sice první, ale vlivem špatné konstalace hvězd nebylo vrchností uznáno jako oficiální akce, a tudíž vítězové tzv. utřeli. Rozuměj, přišli o své body do žebříčku. Tentokráte bylá cela situace o mnoho veselejší a tak se povedlo i včas přihlásit soutěž a body budou připsány, sláva :) K bodům ale daleko, začněme hezky popořádku. Týden předem objednáme poháry. Jako vždy vybíráme ty největší, nejblízkavější a ty co se nám nejvíce líbí. Štítky děláme samozřejmě i se jmény předem, neboť se nebudeme zdržovat když máme vysledky rozhodnuty předem :-D. 

Plány byly na tuto akci velké : V práci jsem ohlásil, že jedu vyhrát. Petr ohlásil, že se vrátí v sobotu ve 4 ráno z Prahy, a že tak bude mít luxusní formu, no a do třetice jsem na soutěži testovali nový sorg, a nové výsledkové informace pomocí bezkontaktních kartiček. Vše bylo dokonale vymyšleno, připraveno, teoreticky dokonalé. Vyrážíme na letiště. Petr tam již chvíli po šesté staví a zařizuje vše co je třeba. Nebýt ho, tak si nezalítáme, a i když je zavalen prácí a povinnostmi, tak se vždy o akci dokonalé postará, Petře patří ti mé díky, a dozajista i díky kolegů !. Já , jakož to běžný pomocník jsem pouze vytiskl kartičky a rozlosování, které jsem předtim naprosto pekelně promíchal abych to měl co nejjednodušší :) haha, dělám srandu. 

Celkem se nám přihlásilo 18 soutěžících, a z toho dva zcela noví za což jsme moc rádi, a taký se nám vrátila jedna zatoulaná ovečka a to Radek Malčík, který co čert nechtěl měl zrovna ten den volno :) Účast nakonec velmi solidní, a pokud by vyšlo počasí (což podle předpovědi mělo být tak 50/50 kvůli větru) tak by to bylo super. Ráno jsme dorazili celí napjatí. V Olomouci totiž ráno troškou foukalo, a podle předpovědi mělo foukat v Orlové. Ráno to ale na letišti vypadalo suprově. Bezvětří, sluncem zalitá obloha, letiště přiměřeně zarostlé trávou a stromy okolo akorát vysoké :)

Nakonec ale soutěžilo "pouze" 16 lidí (Petr Koláska se ujal role nelétajícího organizátora, se slovy že by to stejně jen rozsekal) a pokud vím, tak se odhlásil i Pavel Kovařík s tím, že den předem rozsekal letadlo

Přesně v 9:00 máme nástup, a vysvětlujeme si pravidla, zóny, pozor na stromy, žádný alkohol, pizza bude. Vše jasné a jde se na start. Létalo se, jak je již klasikou, pět kol bez finále s jedním škrtátkem. Šlo to hezky jedno po druhém, žádné zdržovačky, zádné karamboly. Z počátku se díky pěkné teplotě (cca 23°C) dá i velmi takticky skákat mezi bublinami, a protože ani moc nefoukalo, tak to prosté byla lahoda. Létalo se od 120 do 200 metrů a vesměs se podařilo nalétat. Okolo poledne, po pizza pauze, se ale začal zvedat vítr na takových 5m/s jak slibovala předpověd a začaly se objevovat solidní klesáký, nebo termika utíkala jako splašená. Najednou tak pozoruji v depu, že lidi se balí ze startovišť a přitom časomíra hlásí "pátá mínutá" a říkám si, že se něco mění :) a taky že jo. Kola začaly být zákeřné a pořadí se míchalo jako na běžícím páse. Vesměs hlouček spadl dříve, a jeden zatoulanec zůstal v lepším vzduchu a naděloval. V tom větříku se také začalo chodit do křoví pro letadla. Pokud si dobře pamatuji, tak byl pro letadlo Radek Malčík (poté, co si kroužil ala F5J asi kilometr po větru) a také Kamil Kičmer, který to vtipně okomentova slovy, že si jde pro klíště (určitě si nějaké našel, neboť tam byla dost vysoká tráva, tak snad to dopadne bez úhony). 

Bouračky žádné nebyly, a pokud vím tak pouze Mírovi Prašivkovi nešla načíst výška po skvělém letu, kdy všem nadělil :(

Po dlouhé zimě tak nakonec vše dopadlo dobře a nikdo nerozsekal své éro, všichni jsme si skvěle záletali, pár lidi přibilo, snad nikdo neubyl, a tak si myslím, že nám to celé krásně vyšlo. Vtipné situace byly, a to je taky fajn.

Typickým přikládem je Bob a jeho věčně optimistická nálada a láhváč ruce. Také pobavilo, když Kamil se svým letadlem "Matrix" (Ano, skutečně to má kamufláž ala zelené padající písmenka ze stejnojmeného filmu) pronese po nepovedeném letu větu "Asi chyba v Matrixu" načež v dalším kole jsme tak měli možnost vidět další díl slavné trilogie a to Matrix Reloaded ;-)

No, nebudeme dělat vlny okolo toho jak to dopadlo, opět jsme dostali na prdel a tak se na stupních vítězu umístili stálice se jmény :

  1. Matula Ondra
  2. Barč Radim
  3. Vohralík Martin

Všem blahopřejeme, a věříme, že příště jim to vrátíme i s úroky !

Jinak na souteži jsme tedy zkoušeli nový SORG Air. Fungoval suprově (říká Petr, který u něj seděl) a také si mohli soutěžící na výsledkovém monitoru pomocí kartičky (kterou dostal na začátku nebo když si řekl) prohlédnout své detailní statistiky jako výška, přistání, časy a také vývoj teploty během dne a další statistiky. Snad se to ujme, a budeme mít ze soutěže pěkné info :-D

vysledky

Tak toliko povídání.

Výsledky zatím jako obrázek.

dinovysledky

 

Fotografie jsou zde 

Zobrazeno: 2256

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám