MČR RCEV 2018

Kategorie: RCEV Zveřejněno: neděle 26. srpen 2018 20:31 Napsal Aleš Krátký

No, jak začít ? Kdybych měl tento víkend shrnout do jednoho souvětí, bylo by to asi takto : Bylo to letově nejkratší, nejzběsilejší, nejdisciplinovanější, nejdeštivější a pro mě nejhorší mistrovstí České Republiky jaké jsem kdy zažil :) To ale nutně neznamená, že to nebylo super.

Znáte to, je léto, neskutečné vedro, všechno je totálně usché a žluté, prostě brutální masakr. Vy skoro rok do předu vymyslíte termín, všechno naprosto parádně připravíte, přihlásí se spoousta soutěžících, vše vypadá skvěle až na jeden malý detail, a tím je počasí. Ano, přesně to, co nemůžeme ovlivnit. Již týden do předu začali hlásit v médiích, že příjde v pátek studená vlna, bude pršet a ochladí se o cca 10 stupňů.

Mohli jste koukat na všechny možné meteoradary, ale předpověď byla neúprosná. Déšť, déšť a znova déšť. Celkem se ze 41 přihlášených odhlásil snad jen jeden člověk pokud se nepletu. Již od pátku se na letiště na Trnávce sjížděli první soutěžící i přes tuto nepěknout předpověď. V sobotu dorazil všichni zbývající již do deštivého rána, a za to bych chtěl nejen za sebe, ale určite i za organizátory poděkovat ! Je fajn, že jste to nevzdali a všichni jste přijeli :)

Od pátku se táke budovalo zázemí, a je třeba říct, že Kamil a jeho tým (Polanka a Ikarus) odvedli neskutečnou práci, a mě osobně velmi mrzelo jak se situace skrze déšt vyvinula. Všechno precizně naplánováno, vymyšleno, zařízeno a tvrdou rukou Kamila vedeno. Vše šlapalo jako po drátkách, a nejeden tým v České Republice by mohl závidět. Kamile a týme, ze to díky vám!

OK, a teď k soutěži samotné. Spousta z nás tvrdě trénovala, ladila letadla, pípala vysílače, aby jsme se mohli utkat a společně najít toho jediného, nejlepšího z nás všech. Trošku jsem doufal, že to letos budu já :-D haha. Po nástupu v dešti, a po čekáni v dešti se ti nahoře umoudřili a dovolili nám chvíli před polednem začít létat 10 plánovaných skupin na 9ti startovištích s jednou škrtačkou. Začali jsme tedy kolem číslo jedna, a po dešti bylo kupodivu termiky spousta. Dalo se krásně takticky létat, kroužit, skákat z bubliny na bublinu a já si říkal, ze to bude luxusní akce ! První kolo namlsalo určitě nejdnoho z nás, a druhé kolo bylo velmi podobné. Dalo se létat ze 60ti metrů a krásně taktizovat. Bohužel na začátku kola třetího začalo nejen podle radaru, ale i v realu pršet a tak se třetí kolo trošku "přez zuby" dolétávalo, aby neskončilo rozlétáne. Po třetím kole jsme čekali až přestane pršet a kdo si počká, ten se dočká. Jako bys práskl bičem a déšť pryč, slunce na obloze, jen ta termika se nedostavila. My jsme ale létali, a létali jsme co to šlo, protože to vypadalo že si zítra ani nehodíme éro do vzduchu.

Šlo kolo za kolem, a než bylo před sedmou, tak jsme měli za sebou pět kompletních kol, a už jsme mohli dělat jednu škrtačku. Šlo to fakt rychle, žádné zádrhely, záseky, a skupina za skupinou se střídaly na startovištích. Jak jsem psal, že se dopoledne dalo létat krásně takticky a bylo dost termiky, tak po dešti a následném slunci na obloze bohužel termika vzala za své a musela se řádsky změnit taktika. Namísto létání na všechny strany a hledání nulky nebo mírné termiky se muselo vše řídít taktikou smaž to proti větru nad údolí, a stůj, stůj, nezatáčej. 

Jako jo, měli jsme k dispocizi jak termiku, tak déšt, tak vítr i vzduch naprosto bez termik. Problém ale je, co s tím :) Já osobně jsem se z krásného 4 místa po druhém kole (to byla ještě termika) posouval každým dalším letem svou blbostí a nedisciplinovaností o -7 míst dolů per round. Ten nejlepší se musí umět vypořádat s různýmí podmínkami, a tady to bylo vylepšené o to, že to bylo vše během jednoho dne :) Změna taktiky letu, předpovídat, a vůbec strojově a s ledovým klidem kalkulovat a držet se toho je kořenem úspěchu. Večer jsem měl hodně nad čím přemýšlet, a doufat, že si zalíáme i zítra a budu tak mít možnost napravit své chyby, které mě posouvaly hluboko do starovního pole.

Chvíli jsme poseděli v připraveném party stanu, a odebrali jsme se do peřin. Někteří do hotelů, někteří do karavanů nebo stanů, a někteří spali v autě. Mě osobně pokrouceného nad ránem probudilo bubnování deště o střechu auta a zima. Bohužel ráno se nic nezměnilo. Pršelo, byla zima, prostě počasí na prd. Když jsme mrkli na radar, tak mělo pršet od dvou v noci až do 17 večer. Okolo jedenácté se rozhodlo, a soutěž se pro nepřizen počasí ukončila, a výsledky tedy zůstaly po včerejších pěti kolech. Již se nedalo nic zvrátit, a tak bohužel v polovině skončilo MČR. Vtipné je, že do pátku bylo vedro jako kráva, a jsem si jist, že od pondělí bude zase. 

Přistoupíme k těm nejlepším.

Nakonec nekompromisním výkonem vyhrál Jiří Tůma, se 4*1000 body a stal se tak mistrem !

Vícemistrem se stal Novotný Radek, a jakožto trenérovi gratulujeme :) ještě stále se má kam posunout.

Druhým vícemistrem se stal Šnyrych Petr, který září  v nejedné kategorii.

Bramboru si odvezl tentorkáte Radim Barč, ale nesl to velmi statečně, klobouk dolů.

Perličkou byl Gagarin Ladislava Jiráska, který nalétl do výšky, a teď pozor, 412 metrů !! Gratulace :)

Ze statistik pod výsledovkou se dá vyčíst spoustu zajmavých informací, ale fakta zde nahoře prostě mluví za vše.

 

Ještě bych rád zmíníl jednou organizační tým : Chlapi naprosto precizní akce, vše perfektní, ceny pro každého, jídlo výtečné, počasí zajmavé, zkrátka jste borci, a v rámci mezí to bylo naprosto bezchybé !! Díky určitě nejen za mě.

Výsledky zde

Fotografie zde - Aleš Krátký, Kamil Kičmer

Youtube video od Vaška Jeništy

 

Zobrazeno: 3124

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám