file Problém rušení 2,4GHz HITEC Optima 7-je to možné

Více
05. zář 2010 22:48 #2347 od Bedřich Koros
Vážení pánové Modeláři,
zkušení RC matadoři, dovoluji se na vás obrátit s prosbou o názor (radu) k následující situaci.
Již 3x v této sezoně jsem ztratil kontrolu nad svým RCEK Relaxem a to vždy za zcela stejných podmínek.
Nedávno 27.8.2010 a nyní dnes 5.9.2010.
Cca. 3min. po staru s motorováním 30 sec kroužím v klidu (hýbu pouze křidélky) v cca.200m asi 200m před sebou tj.ve zdálenosti 300m. Náhle letadlo sklopí špičku a letí svisle dolů bez jakékoliv rotace nebo zhoupnutí což končí zapíchnutím cca. 8cm do trávníku. Vůbec nereaguje na moje zoufalé pohyby s kniply a ani na vyklopení brzdících klapek spínačem. Po mém příchodu k rozbitému letadlu (naražená gondola, zlomená trubka, zlomená polovina křídla) se vše hýbe V,S,KŘ,KL a po vytažení za kužel a očištění od hlíny i motor.
Techniku používám následující:
Vysilač HITEC Optic 6 s modulem Spectra 2,4 GHz
Přijimač HITEC Optima 7 2,4GHz
Regulátor DUALSKY XC3012BA 30A; Motor DUALSKY XM2826-10; vrtule 10x6
Aku v prvém případě Hyperior 2s1100 45C a ve druhém DUALSKY 2s1200 45C.
Serva HS 45-HB.
Letadlo je seřízeno tz. Dive Testem jako mírně natažené. V klidu létá samo a to i když vypnu např. na 5sec vysilač - po zapnutí se naváže spojení do 3sec. Z toho plyne že Fail Save je nastaveno na základní polohy.
Před letem jsem provedl zkoušku dosahu což systém umožňuje. Telemetrie mi za letu nehlásila nízké napětí pro přijimač a aku ve vysilači bylo nabité 10,8V, neboť se jednalo o první let.
Je mi divné, že střemhlavý let je vždy bez jakéhokoliv houpání, cukání nebo točení naprosto rovně, kolmo dolu jako by ho někdo řídil.
Ztráta dosahu při 300m snad není ani možná, neboť jsem ve čtvrtek létal na hranici viditelnosti.
Budu velice vděčen za názor nebo radu. Třeba jste se s takovým případem setkali.
Děkuji
Bedřich Koros - Hradec Králové

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

vpmodel

Více
06. zář 2010 05:54 #2348 od Aleš Krátký
ano je velmi velmi divne,ze se ero samo nakloni do zeme a leti,ikdyz dive test je OK :-/
hlasi system ztratu signalu (resp umi to ?)

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 06:43 #2349 od Tomas Hruby
V podstatě jsou dvě možnosti, které sedí tak na 95% případů (ale těch 5% "podivností" tu vždy bude).
Nejčastější zdroj problémů s 2,4GHz je výpadek napájení. On třeba Duplex a některé další systémy hlásí pokles, ale pokud se BEC úplně resetne, tak prostě přijímač vypadne a nemá co hlásit, že... :( Já bych tomuto dával asi největší pravděpodobnost.
Druhá varianta je to, že je zkrátka nějak načatý přijímač, výjimečně i TX modul. Co si budeme říkat, občas se to stane a výsledkem je pak třeba pokles dosahu atd. Sám tu mám jeden takový "divný" přijímač od Futaby - takový submicro parkfly, který občas ztrácí signál. Argumentem proti je, že v tomto případě by obvykle měla kormidla zůstat v poslední poloze a při výpadku v klidném kroužení by spíš hrozil úlet modelu, ale možné je všechno. Pokud máš možnost zkusit jiný přijímač, tak by to nebylo od věci, TX asi vyměníš těžko.
Tyhle dvě věci m připadají nejpravděpodobnější, ale samozřejmě to může být i nějaká nečekaná "divočina" :(

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 06:51 #2350 od Aleš Krátký
tak to je jasne,nicmene velkou neznamou zde hraje fakt,ze model se uz potreti ? otoci cumakem dolu a leti krasne rovne primo do zeme ... to je to divne.

Je to rebel ! při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... jednoho zesměšnil, navrhuji zavřít ho nadoživotí! To jako do konce života?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 08:15 #2352 od Tomas Hruby

Aleš Krátký napsal: tak to je jasne,nicmene velkou neznamou zde hraje fakt,ze model se uz potreti ? otoci cumakem dolu a leti krasne rovne primo do zeme ... to je to divne.

No však jsem psal, že je tohle divné... Skoro mi vrtá hlavou nějaká chyba vysílače. Na druhé straně ale při výpadku napájení serva mohou při "dojezdu" škubnout a ve většině případů je to vždy na stejnou stranu, takže bych ani toto nevylučoval.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 11:55 #2357 od Stanislav Vinklárek

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 12:30 - 06. zář 2010 13:05 #2359 od Boris Menšík
Dovolím si taky přispět do diskuse. Z popsaného jevu bych hned nevinil přijímač, elektroinstalace zahrnuje ještě serva, regulátor, motor, konektory a popř. i vypínač a vše se za letu ovlivňuje. Na internetu je mnoho stránek s popsaným rušením od BEC regulátoru, popř. serv. Z popisu u úvodního dotazu nevyplývá, jestli v modelu byl dříve přijímač na 35MHz a vše bylo O.K. Tyto přijímače Optima 7 mám dva a s jakýmsi "rušením" jsem se taky setkal:
- V modelu, kde je přijímač těsně před servy (2x HS81) jsem měl podobné problémy i s přijímačem Hitec s dvojím směšováním, na 35MHz - a to ve dvou místech nad letištěm, jinde ne. S modelem létám 3 roky a rušení se objevilo letos. Projevovalo se tak, že model zamířil k zemi. Po výměně přijímače za Optimu 7 se jev opakoval. Naštěstí výsledek "pokusů (celkem 3 ve stejném místě a výšce)" nedopadl tak fatálně, model vždy začal tak 10metrů nad zemí reagovat na řízení a po vylétnutí z problémového místa letěl, jak by nic... Trup je laminátový a dipól antény je v trupu pod křídlem, vedle táhel z ocelového drátu 0,9mm k ocasním plochám.
- U IONa mám přijímač Optima 7 umístěný v trupu pod křídlem, mimo serva a používám regulátor HD 70 A, jsem neměl doposud žádné problémy a schválně jsem létal v místech, kde jsem měl s druhým modelem popsané potíže. Trup je laminátový a dipól je vyveden otvorem na trup. V obou případech používám přímé napájení přijímače z baterie, mimo regulátor....
- Ve Swishovi mám nejjednodušší HFS 05, který je umístěn před servy, anténa volně vlaje. Model létá přes kritická místa bez problémů.
Tím popisem jsem chtěl říct to, že asi hodně záleží na konkrétním způsobu a provedení instalace v modelu. Já postupně přecházím na 2,4GHz, další Optimu 7 mám připravenu, bude zase s přímým napájením.
Pokud přijímači nevěříte, tak jej pošlete na přezkoušení do servisu. Tím se určitě nic nezkazí. Možná by stálo za to jej přesadit do "houboletu", nebo jiného prověřeného modelu a vyzkoušet, jestli se stejný jev bude opakovat.
Přeji rychlou opravu a létání bez potíží. S pozdravem Boris Menšík
Poslední změna: 06. zář 2010 13:05 uživatelem Boris Menšík.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
06. zář 2010 12:43 #2360 od Zbyněk Smola
Přesně tak, antény ven z trupu. Zeptám se, je tam hodně uhlíku, gondola nebo trubka. případně mohlo dojít zastínění antény k vysílači např. trupem či trubkou v křídle. I když 300m je fakt málo.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
08. zář 2010 16:28 #2373 od Bedřich Koros
Vážení děkuji za zý´ájem a vyjádření k mému problému a upřesním některé dotazy:
Aleš - ano to je právě to divné že to jde krásně rovně do země bez jakéhokoliv zaváhání-systém HITEC Spectra 2,4 GHz signalizuje z přijimače pokles napětí na kritickou mez, ale ztrátu signálu hlásí modul ve vysilači pouze při počáteční zkoušce dosahu se sníženým výkone.
Boris - přijimač mám pod křídlem před servem výškovky a směrovky-anténa je vytažena ven z boku před náběžkou křídla takže od uhlíkové trubky ocasu je to dosti daleko-nejblíže je roving v křídle cca.10cm, ale ten je kolmo na anténu tak nevím-divná je ta občasnost ale vidím, že jsi se v některých místech letiště setkal s něčím velmi podobným.
Vysilač i přijimač včetně regulátoru jsem již dal na přezkoušení p.Čečotkovi zítra asi budu znát výsledek tak ho potom zde sdělím.
Zbyněk - v gondole od LS v místě antény uhlík není.

Takže zatím se mějte a ať vás nic podobného nepotká.
Ahoj BK-HK
:shock:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
09. zář 2010 18:30 #2387 od Petr Staněk

HITEC Spectra 2,4 GHz signalizuje z přijimače pokles napětí na kritickou mez, ale ztrátu signálu hlásí modul ve vysilači pouze při počáteční zkoušce dosahu se sníženým výkone.


Nebude tam reset procesoru nebo "fail safe" ci jina ochrana reakce prijmace na pokles napeti BEC?
Zda ma signal nebo ne pak nebude hrat zadnou roli. Dal bych do poradku elektroinstalaci v modelu.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 0.425 sekund

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám