- Obdržená poděkování: 0
Pravidla F5J na rok 2014
- Tomas Hruby
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 2 měsíce nazpět - 12 roky 2 měsíce nazpět #12094
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Ten překlad je podle mě OK, prostě se musí vzlétat přímo do směru, určeného ředitelem soutěže (o tom určení ředitelem to je v pravidlech o kus vedle), nesmí se startovat do opačného směru atd. Fakt mě nenapadá, jak jinak byste to chtěli přepsat česky, ono to popravdě až tak geniální není ani v ENG originálu... Doslova to je spíš rovně vpřed než přímo vpřed, ale ve výsledku mi to nepřipadá o nic lepší ![:-( :-(]()
Jinak si ale Petře myslím, že v odstavci e) jde především o penalizaci startu BEZ BĚŽÍCÍHO MOTORU, tu část odstavce Straight forward tam v originále dali dost nelogicky. Ona totiž penalizace za chybný směr startu je primárně v odstavci b):
Směr vzletu stanoví ředitel soutěže. Všechny starty musí být provedeny určeným směrem i v případě bezvětří nebo proměnlivého slabého větru. Za porušení tohoto pravidla bude udělena penalizace 100 bodů.
A bohužel k tomu, po jaké vzdálenosti lze zatočit nenajdeš výklad ani v originále, já bych se důsledně držel bezpečnosti - pokud pilot odstartuje správně a třeba 10 metrů před sebou zatočí o 180st, tak je vše OK za předpokladu, že bude při otočce dost vysoko nad přístupovým koridorem a neohrozí jiný model.
Jinak si ale Petře myslím, že v odstavci e) jde především o penalizaci startu BEZ BĚŽÍCÍHO MOTORU, tu část odstavce Straight forward tam v originále dali dost nelogicky. Ona totiž penalizace za chybný směr startu je primárně v odstavci b):
Směr vzletu stanoví ředitel soutěže. Všechny starty musí být provedeny určeným směrem i v případě bezvětří nebo proměnlivého slabého větru. Za porušení tohoto pravidla bude udělena penalizace 100 bodů.
A bohužel k tomu, po jaké vzdálenosti lze zatočit nenajdeš výklad ani v originále, já bych se důsledně držel bezpečnosti - pokud pilot odstartuje správně a třeba 10 metrů před sebou zatočí o 180st, tak je vše OK za předpokladu, že bude při otočce dost vysoko nad přístupovým koridorem a neohrozí jiný model.
Poslední úprava: 12 roky 2 měsíce nazpět
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 2 měsíce nazpět #12095
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Podle mě je v tomto případě překlad blbě, on totiž přesný český ekvivalent asi neexistuje, musí se to "okecat". Smysl té věty je ten, že se má startovat "normálním způsobem", s motorem v chodu, ne třeba hodem z otočky nebo ze žebříku
. Pokud je v pravidlech ustavení o tom, že ředitel soutěže určuje směr, kterým se startuje, tak to s touto větou nijak nesouvisí (ostatně i Tomáš píše, že mu to tam připadá nelogické, ono je to nelogické v překladu, v originálu ne).
Jinak mně osobně je to fuk, díky Tomášovi, že si s překladem dal práci.
Ještě mě napadá, jak by se řešil protest proti startu kolmo vzhůru, případně i mírně na zádech vzad, kdy pilot samozřejmě poctivě zírá do směru vytýčeného ředitelem. H.
Jinak mně osobně je to fuk, díky Tomášovi, že si s překladem dal práci.
Ještě mě napadá, jak by se řešil protest proti startu kolmo vzhůru, případně i mírně na zádech vzad, kdy pilot samozřejmě poctivě zírá do směru vytýčeného ředitelem. H.
- Tomas Hruby
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 2 měsíce nazpět #12096
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Já si právě myslím, že ty pojmy "do směru" a "přímo vpřed" extrémy typu startu kolmo, na zádech, hodem s otočkou, atd. dost filtrují, v tom problém nebude (nehledě k tomu, že nevidím důvod, aby to někdo dělal).
Jediná díra je pro mne skutečně v tom, že není nijak definováno, jak dlouho se ten směr musí držet, ale obávám se, že s tím nic nenaděláme, tohle v originálu není.
Jediná díra je pro mne skutečně v tom, že není nijak definováno, jak dlouho se ten směr musí držet, ale obávám se, že s tím nic nenaděláme, tohle v originálu není.
12 roky 2 měsíce nazpět #12097
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Tak to se řešilo dost i minulý rok. Dost lidí startovalo odhodem rovně, a ihned co se chytli kniplu to zalomili na druhou stranu.
Stejně tak i nějaká odchylka v řádu stupňů od vytýčeneného směru ...
Stejně tak i nějaká odchylka v řádu stupňů od vytýčeneného směru ...
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 2 měsíce nazpět #12098
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Tomáši, promiň, ale nesouhlasím. (a) přímo vpřed v originálních pravidlech není (pokud chceš překlad, tak nejbližší vhodný termín je jednoduchý nebo nekomplikovaný); (b) problém to není teď, ale až ten protest někdo podá, bude ho muset někdo řešit. Podle mě jde o naprosto zbytečné ustanovení, ale když už to tam jednou je, mělo by se dodržovat. Pokud mohu nabídnout svou interpretaci (a promiň, dopředu se přiznávám, že jsem pravidla nestudoval), vyžaduje se odhoz modelů jedním směrem a poté dodržení bezpečné výšky na jistými koridory nebo oblastmi (což mi dává smysl).
A proč by to někdo dělal? Třeba proto, že to bude výhodné. Zažil jsem mnohokrát, že se otočil vítr nebo že se vylíhl stoupák hned za startovní linií. Když budu jediný, kdo si toho všimne a ostatní poletí někam daleko dopředu do pryč, určitě to výhoda bude. Podle mě je potřeba, aby před startem všichni koukali a trupy mířily přibližně stejným směrem, aby nedošlo ke křížení drah modelů, kolmý start nebo i start vzad nebo i půlpřemet je OK, pokud bude mít nad koridorem model dostatečnou výšku.
Další, co mě napadá, je to, že bezpečnost se týká lidí, ne modelů, takže křížení drah při startu (nebo i přistávání) je vlastně OK (i když podle mě prasárna). Ale nevím, je to někde popsáno?
Dík, H
A proč by to někdo dělal? Třeba proto, že to bude výhodné. Zažil jsem mnohokrát, že se otočil vítr nebo že se vylíhl stoupák hned za startovní linií. Když budu jediný, kdo si toho všimne a ostatní poletí někam daleko dopředu do pryč, určitě to výhoda bude. Podle mě je potřeba, aby před startem všichni koukali a trupy mířily přibližně stejným směrem, aby nedošlo ke křížení drah modelů, kolmý start nebo i start vzad nebo i půlpřemet je OK, pokud bude mít nad koridorem model dostatečnou výšku.
Další, co mě napadá, je to, že bezpečnost se týká lidí, ne modelů, takže křížení drah při startu (nebo i přistávání) je vlastně OK (i když podle mě prasárna). Ale nevím, je to někde popsáno?
Dík, H
12 roky 2 měsíce nazpět #12100
napsal ROB
Odpověď od ROB na téma Re: Pravidla F5J na rok 2014
Když už se tu řeší ta pravidla, tak se zkusím také na něco zeptat. Týká se to startu a nejde mi to do palice. V pravidlech se píše, že start probíhá takto : 1) Motor nesmí být spuštěn před signálem začátku pracovního času. 2) Vzlet musí být "přímo vpřed" , s běžícím motorem. 3) Pokus se měří od okamžiku vypuštění z ruky soutěžícího nebo jeho pomocníka ....
Takže po zaznění signálu mohu teprve zapnout motor, ale nemohu hned model odhodit, protože musím počkat až se viditelně roztočí vrtule abych splnil podmínku odhodu modelu s běžícím motorem. Pokud bude mít pilot nastaven pomalý rozběh motoru tak ztratí část pracovního času. Tohle ustanovení pravidel se mi hodně nelíbí. Odporuje to smyslu soutěže. Úloha by se měla měřit od signálu začátku pracovního času a pilot by měl mít povinnost odhodit model s běžícím motorem např. do 5 sekund. Pokud navštívím soutěž F5J s kamerou a budu si natáčet jak pilotí startují do soutěžních letů, tak si myslím že se porušení stávajících pravidel na 100% najde.
Tahle bych v pravidlech pro příští sezóny vážně změnil.
No - a teď do mne ......
Takže po zaznění signálu mohu teprve zapnout motor, ale nemohu hned model odhodit, protože musím počkat až se viditelně roztočí vrtule abych splnil podmínku odhodu modelu s běžícím motorem. Pokud bude mít pilot nastaven pomalý rozběh motoru tak ztratí část pracovního času. Tohle ustanovení pravidel se mi hodně nelíbí. Odporuje to smyslu soutěže. Úloha by se měla měřit od signálu začátku pracovního času a pilot by měl mít povinnost odhodit model s běžícím motorem např. do 5 sekund. Pokud navštívím soutěž F5J s kamerou a budu si natáčet jak pilotí startují do soutěžních letů, tak si myslím že se porušení stávajících pravidel na 100% najde.
Tahle bych v pravidlech pro příští sezóny vážně změnil.
No - a teď do mne ......
Vygenerováno za 0.222 sekund