Letní výškoměry na Trnávce

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: neděle 19. červen 2016 15:34 Napsal Aleš Krátký

Po delší době, kdy se nemohlo na Trnávce létat, jsme byli poctěni klubem Ikarus Ostrava pořádáním soutěže právě na tomto letišti. Je fajn občas zavítat na letiště, které zase tak moc pilotů nezná, neboť nemají výhodu oproti místním.

Podle předpovědi mělo docela foukat (teda na poměry malých letadel) a to cca 5-6 m/s. Jak předpověď řekla, tak bylo. Naštěstí do toho smažilo slunce a tak se termika bude dozajista střídat s klesáky a společně budou cestovat solidní rychlostí po větru.

Přihlášených pilotů bylo 16. Já byl na letišti jako jeden z prvních, a tak jsem koukal, kdo přijíždí. Viděl jsem pár starých známých, kteří se vrátili (to mě těší), také pár nových (to mě těší ještě více) a nakonec dorazil i jeden ze západního Německa, teda Chomutova, ale to je blízko (a to mě teda netěšilo ;-)). To si tak pan Novotný jede z Maďarska ze soutěže a omylem najde cestu na Trnávku. Ihned jsem si ho vyblokoval jako radiče. Zaprvé jsem si chtěl vyzkoušet jaké to je, když vás někdo sekýruje tak, že to slyší až v depu a zadruhé vím, že umí a tak ho zneužiji.

Chvíli po deváté začíná soutěž. Fučí přes les, kde se dělají docela solidní rotory a bohužel je i dost klesáků. Startovní pole se tříští na smolaře, šťastlivce a ty, co fakt umí. Termika se sice dá najít, ale není to vůbec jednoduché se odvážit s malým cestovat někam ze svahu po větru. Kdo se ale překoná, vyhrává a stoupá dost vysoko, aby se dokázal vrátit. Mistrem v tom je Radek Novotný, který ukazuje, jak se nebojí. Všiml jsem si pár dalších odvážných, jako třeba Kamila Kičmera, ale i navrátilec Jarda Šmehlík předvedl pár pěkně vytočených stoupáku s 1,1 Kg těžkým strojem !

Šest kol a jedna škrtačka se rychle blíží ke konci a je jasné, že "němce" už nikdo nezastaví. Někteří se ho snaží zastavit vlastním modelem, ale míjejí životně důležité části Radka Novotného, a tak se nedá nic dělat. Další ve snaze ho porazit házejí letadla do fakt vysoké, prorostlé a zabijácké řepky (že Jardo) a další si připomínají staré dobré léta pálením motorů na startu (že Aleši ?).

Zkrátka přijel, zalítal, zvítězil. A to o parník ! Ještě že neškrtal 1000.... a taky nevyhrál nejmenší výšku. To už by s ním bylo fakt k nevydžení. (mmj teď koukám že pán si zajel omylem i na RCEV Lomnice nad Popelkou a také udělal 1030 grr :-D)

  1. Novotný Radek (5000)
  2. Barč Radim (4816,92)
  3. Slezák Petr (4697,06)

Rozdíly propastné, ale i tak vyhráli ti nejlepší.

Co je třeba také říci, že se Kamil a jeho tým lidí postaral opravdu o pěknou soutěž. Nejen že bylo fajn počasí, fajn plocha, fajn párky, vše odsejpalo, výsledky na monitoru (supr vychytávka, která se ujala a je boží) ale i ceny pro každého (dokonce modelářské), takže určitě nejen za mne "Díky" a palec nahoru.

Fotky

Výsledky 

Zobrazeno: 6986

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám