Přehled soutěží v roce 2018 a jejich vývoj

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: čtvrtek 12. duben 2018 13:47 Napsal Aleš Krátký

Rok 2018 zde již máme pár měsíců, ale ten modelářský pro nás začíná za pár dní. Všichni již mají dozajista nazbrojeno, a je čas začit trénovat, aby byly výsledky lepší než léta minulá :) A protože jen tréning doma na poli nám nedá to samé, co soutěžní nervy, tak jezdíme po různých akcích ruzně daleko. Někteří jsou ochotní jet stovky kilometrů, jiní zase jen stovky metrů :-D ale nakonec si každy zalítá dle libosti. I tento rok se nám naše repulika tříští na několik kategorií a částí. Pojďme se tedy na to podívat.

Jako první bych snad jen uvedl takový osobní pohled na věc ( i když je asi mírně ohnutá mou ne zcela masivní účastí na všech možných akcích). Z grafu níže je zřejmé, že se nám pěkne profiluje naše národní soutěžní pole. Je zde vidět poměrně velký přesun (občas i nová krev) lidí ze starých kategorí jako RCEK a RCEJ nebo jiných náročných kategorií jako třeba F3J. Holt naše elektro-větroňářská sekce má asi něco do sebe a tak mě těší, ikdyž místně lokální a tříštivy, zájem o nejrůznější kategorie.

Trošku mě zaráží úpadek F5J u nás, ale asi to je dáno tím, že už prostě nejde stíhat objíždět všechny F5J akce po evropě, a do toho ještě hromadu českých akcí. Vzhledem k tomu, že už tento rok hrajou roli body do REPRE, tak je logický přesun ostřílených borců, co mají sílu, chuť a moc objíždět půlku světa právě na tyto velké akce. Takových lidí je třeba si vážit, neboť tomu objetují nejen spousty času, ale i materiálních hodnot. Díky nim budeme mít na ME / MS kvalitní zástupce.

Co se týče nás obyčejných, tak mě velmi těší stále rostoucí počet RCEV a jiných RCEP akcí. Je vidět, že lidi baví taktické termincké létání, ale nechtěj investovat kolikráte téměř stovky tisíc do techniky. A právě tyto malé akce jsou dle mého ještě důležitější než monstr mega soutěže, protože právě zde se "rodí" lidé, kteří pak chtějí pokračovat a mají kde.

Toliko myšlenovká smršť, a pojďme na to.

vyvojpoctusoutezi

Graf zobrazuje data od roku 2005 až do současnosti. Zajmavá podívaná, která dává tušit směr vývoje u nás :) Výškoměry, výškoměry a zase výškoměry. Spravedlivé, a funkční.

Trošku smutné je tříštění naší republiky dle lokálních nadšenců v určitých kategoriích.

F5J

f5j

 

RCEJ

rcej

 

RCEN

rcen

 

RCEO

rceo

 

RCEP

rcep

 

RCEV

rcev

S podivem je, že nejvíce "celorepublikově" je na tom právě RCEV. Pokud by se ještě dalo spojit RCEP a RCEV (víceméně velmi podobné) tak máme parádně globální kategorii.

Jinak co se týče soutěží a přihlášek, tak je na stouáku kalendář, kde by měly být všechny soutěže z SMČR + IT,EC,WT. Přihlášky fungují jako minulé roky, takže se netřeba bát. 

Od počátku věků již stoupákem prošlo 5483 přihlášení na soutěže, registrovalo se zde na 331 soutěží a ve výsledovkách je registrováno 283 soutěžících.

Pro rok 2018 jsou tu opět kategorie F5J,RCEV,RCEN,RCEO,RCEP se základním popisem, a interaktivní mapou. V kalendáři se dá hledat podle krajů, vzálenosti, kategorií atd. Však to známe :)

Více asi netřeba rozepisovat. Hlaste se, soutěžme, vyhrávejme, a bavme se :)

Za krátko se zde již určitě objeví první reportáže z roku 2018 !

 

 

Zobrazeno: 4386

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám