Eurocup 2011 - Slovinsko

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: úterý 13. září 2011 17:35 Napsal admin

sloveniaNa první školní dny byl naplánován poslední ze čtyř dílů závodů seriálu Eurocup. Tentokráte se mělo bojovat o výhru a cenné body do celkového hodnocení a to právě ve Slovinsku a to ve dnech 10. - 11. září. Cesta do Slovinska je daleká a právě to možná byl důvod, proč bylo přihlášeno relativně málo soutěžících a to v obou kategoriích. V malých bylo celkem 21 lidí a ve velkých 27. Co se nepodařilo na počtu, ukázalo se v úrovni přihlášených. Dalo by se říci, že co jméno to mistr ... Bodejť by ne, když šlo především o body do celkového hodnocení Eurocupu. To se s průběžným pořadím objevilo cca týden před samotným slovinským závodem, a tak se mohli všichni podívat, jak na tom jsou a zda to má smysl osm hodin sedět v autě. Pro českou výpravu to vypadalo velmi nadějně, neboť na prvních osmi místech byli samí Češi, a tak se dal očekávat boj o titul Mistra Eurocupu právě v řadách české výpravy. Nakonec se tedy rozhodli, že protrpí tu dlouhou cestu stálice těchto závodů a to Novotní (Radek, Luděk a Luděk ml.), Malčíci (Radek, Petr, Zdeněk) společně s Krátkým Alešem a Zemančíkem Kristiánem a jako vždy i otec a syn Vaňurovi. Nakonec se tedy sešli všichni soutěžící včetně Čechů na místě a v 9 ráno mohl začít briefing.  Co se týče zázemí tak bylo super. Skvělý bufet, kde měli ledové nápoje, obědy byly dobré a vůbec organizačně pěkně zvládnuté. Jediné co nás trápilo, bylo ukrutné vedro. Už od rána jsme chodili jen v kraťasech, ale i to bylo asi mnoho protože spotřeba chlazených nápojů byla obrovská. Když tak nad tím přemýšlím, tak pocit horka nebyl dost možná způsoben pouze horkem, ale i tím, že šlo mnoha pilotům i o celkové umístění v seriálu Eurocup 2011 a tím pádem získat titul Mistra Eurocupu v kategorii F5-J nebo F5-J-400.

Vraťme se tedy k závodění. Hned po prvním kole se všichni Češi umístili na finálových pozicích a jediný, kdo se vklínil mezi nás byl Slovák Juraj Adámek. Následovalo kolo druhé, třetí a zde začaly problémy.

Po klidném dopoledni, kdy byla termika téměř všude a bezvětří, tak začalo poměrně silně foukat a co bylo nejhorší začaly se objevovat poměrně masivní klesáky, které si vybraly oběť téměř u každého a to v podobě zhruba šestiminutového letu neboli škrtacího kola a nejen pro ně nebylo jednoduché se do finále dostat, protože po pátém kole už bylo jasné, že aby jste se tam dostali musíte zalítat alespoň 99,4 % z maximálního skóre! Což je v šesti kolech ztráta zhruba 35 bodů z 5000. Česky řečeno za dva dny můžete ztratit maximálně na prvního 25 vteřin letu nebo přijít o 25 bodů za přistání. Opravdu těžké a navíc vyostřeno tím, že bylo pouze 8 finálových míst.

Následoval poslední let a obrovská taktická bitva v hlavách soutěžících. Všichni věděli, že buď prostě MUSÍ nalítat deset minut a nebo hold musí extrémně riskovat aby případnou ztrátu dohnali. Bohudík ostřílení piloti zvolili správnou taktiku a tak se nakonec dostali do finále téměř výhradně Češi a dokonce téměř ti samí co se objevili na prvních osmi místech už po prvním kole. Tedy : 1. Výborně lítající Novotný Luděk, 2. SK – Adamek Juraj, 3. Vaňura Lubomír, 4. Malčík Radek, 5. Krátký Aleš, 6. Novotný Radek, 7. Malčík Petr a 8. Novotný Luděk jr. Ten měl neuvěřitelnou smůlu, protože nakonec se organizátoři rozhodli udělat pouze 7 startovišť a chudák mladý teprve rok létající Luděk vypadl z finále. V „malých" tedy bylo jasno, ale musíme zmínit i „velké" F5-J, které lítají Notovný L., Malčík R. a Vaňura L. Tam se do finále dostal pouze Novotný L. a to z osmého místa. Finále odsejpalo a poměrně rychle vše rozhodnuto a čekalo se jen na zpracování výsledků. Na stole u ředitelské boudy byla hromada pohárů a medailí až oči přecházely. Začalo se tedy „Velkými", kde v seniorech vyhrál 1. Primož Rižner, 2. Marko Gala, 3. Juraj Adamek. Jediné želízko v ohni a to Luděk Novotný zůstal na osmém místě, i když předvedl v druhém finále krásný let snad pouze s dvouvteřinovým motorem. V juniorech vyhrál 1. Marko Gala, 2. Korber Rok a 3. Nino Jerebič. A přišly na řadu F5-J-400, které jsou naší doménou, i když zrovna v tomto kole to tak neplatilo, neboť nám všem vypálil rybník Juraj Adamek, který si ve finále vylítal první místo, druhý byl Novotný Luděk, třetí skončil nakonec Radek Malčík. První dva měli na zbytek finalistů poměrně pěkný náskok a je vidět, že se opravdu nebojí a mají na termiku nos. V juniorech byla situace veselejší. První Vaňura Lubomír, druhý Petr Malčík a třetí Novotný Luděk jr. Rozdaly se ceny, poháry, medaile a mohlo se čekat pouze na celkové pořadí ale to v následujícím článku.

Zobrazeno: 5523

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám