3.9.2011 - Paskovské elektry - Dinoletiště

Kategorie: Reportáže Zveřejněno: neděle 4. září 2011 12:41 Napsal admin

dinosoutezTak a máme to za sebou. První Paskovské elektry pořádané na novém klubovém letišti „Dinolešti“ které se nachází v Doubravě právě kousek od Dinoparku. Po týdnu příprav se v sobotu ráno po půl sedmé začalo s přípravami a od půl osmé se začali sjíždět i první soutěžící, kterých se nakonec  z přihlášených 26 dostavilo slušných 22, což není špatné. Od rána bylo jasné, že bude opravdu velmi pěkné počasí, horko a bez mraků. Toto počasí předpovídalo velmi dobrou termiku. Nebe bez mraků však komplikovalo letcům možnost vidět svůj model ve výškách. Létalo se pět základních kol a dvě finále na sedmi startovištích po čtyřech skupinách.

Kolem deváté hodiny se po krátkém briefingu začalo soutěžit. Pro mnohé soutěžící zde bylo několik novinek. V první řadě to bylo naše letiště, které je ze dvou stran ukončeno srázem a ze třetí strany je stromořadí, které lemuje přilehlou silnici. Další novinkou bylo použití tzv. trhacích kartiček, které mají jisté výhody oproti klasickým kartičkám, používající se na jiných soutěžích. Jde o jednu základní kartu a k ní přidělaných další pět kartiček (podle toho, kolik je kol), které se po každém kole odtrhnou a „rychlá spojka“ je posbírá a odnese do velitelského stanu. Soutěžící tak nemusí S a PRO kartičky každé kolo a navíc mají u sebe neustále tu hlavní kartičku, na které vidí, co nalítali v předchozích kolech. Snad se všem novinka líbila.

Kola odsýpala jedno po druhém a po zvládnutí pár drobných technických problémů, zvláště v začátku, jsme byli téměř před branami finále. O velké vzrůšo se postaral Matula František, který po opakovacím letu začal kroužit v slabé bublince nad cestou a bohužel se mu do cesty postavil vzrostlý topol, na jehož špičku pověsil svůj model. Bohužel bylo jasné, že bez pomoci profesionálních hasičů se model na zem rozhodně nedostane. Obětavá paní Krátká tak zavolala na pomoc zástupce hasičského sboru. Bohužel první auto s hasiči, nedisponovalo tak velkým žebříkem a tak museli zavolat posily s vysokým žebříkem. Hasiči za pomocí vysokého žebříku s plošinou sundali model ze stromu a následně jej předali do rukou šťastného majitele. Velmi jim děkujeme!

Po této akční vsuvce se dolétalo páté kolo. Po odlítaných základních kolech se z pozic 1. Krátký Aleš, 2. Malčík Petr, 3. Kurečka Ivo, 4. Malčík Zdeněk, 5. Barč Radim, 6. Vaňura Lubomír, 7. Kristián Libor probojovali do finálových kol. Těsně před branami asi o jeden bod zůstal Ivan Havlík. Nebyl, ale jediný, kdo se do finále nedostal. Tentokráte se neprobojoval ani Radek Malčík, jehož neuvěřitelnou sérii vítězství ukončily dva škrtací lety právě na Dinoletišti.


Finále se létalo na dvě kola a obě byly velmi zajímavé … Odpolední hodiny již nedopřávaly tolik termiky jako ráno a tak se stalo, že polovina pilotů spadla okolo sedmé minuty. Někteří z nich dokonce i opakovali let, a tři soutěžící se udrželi až do patnácté minuty. Po prvním kole to tedy bylo velmi zamotané a ani druhé kolo nevneslo mnoho světla do celkového pořadí. Nakonec, ale vyhráli bezesporu ti nejlepší a těmi se stali:
1. Malčík Zdeněk, který po dlouhé době konečně pokořil své výborně létající syny, 2. Kurečka Ivo, 3. Barč Radim, 4. Krátký Aleš, 5. Vaňura Lubomír, 6. Malčík Petr, 7. Kristián Libor.


Děkujeme sponzorům RPG, Ypsi a Hořejší, díky kterým jsme měli přichystány ceny jak pro soutěžící, tak pro časoměřiče. Velmi děkujeme časoměřičům, kteří i přes velká vedra vydrželi a my nemuseli, znova povolat tentokráte jiný záchranný sbor :) Velké díky také patří ostatním pomocníkům, kteří byli ochotni nám se soutěží pomoct.

Doufáme, že se všem soutěžícím a účastníkům na soutěži líbilo. Budeme se na vás těšit i v příští letecké sezóně.

Výsledky základních kol ZDE
Výsledky po finále ZDE
Výsledky s body pro svaz ZDE
Video ze záchrany modelu hasiči ZDE
Fotogalerie ZDE a ZDE (Malčík) a ZDE (LMK Polanka)


 

 

Zobrazeno: 6994

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám