F5J Bořetice - Největší akce sezóny

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 19. srpen 2014 20:43 Napsal Aleš Krátký

Když před rokem končila největší akce F5J široko daleko s celkem 61 účastníky, jistě si všichni zúčastnění řekli, že se v Bořeticích sejdeme za rok znova. Čas plynul jako voda a za 377 dní jsme opět budovali stanové a karavanové městečko v tomto líbezném koutu jižní Moravy. Tento rok byla soutěž termínově o cca 14 dní později než minulý rok a to mělo za následek dvě základní věci. 1) už nebyly meruňky (což na funkci živočicháře nemá jistě vliv) a za 2) nebyla okolo letiště vysázená kukuřice jako tomu bylo v roce 2013 - Sláva. Soutěžících se sešlo ještě o šest více než loni, i když se tento rok létala "jen" jedná kategorie a to F5J. Tento rok tedy bez malých bohužel... Ostatně, jak by se to stíhalo, toť otázkou. Takže nakonec je to asi dobře. Celkem bylo přihlášo 67 soutěžících z České republiky, Slovenska, Maďarska, Argentíny, Slovinska, Německa, Rakouska, Polska a Ruska a to je už pořádná skupinka soutěžících.

My jsme vyjížději z Olomouce už v pátek ráno, aby jsme nemuseli chodit stovky metrů ke startovišti. Ti co přijeli až v sobotu ráno, si při závodech udělali pěknou procházku na startoviště. Plocha je tam totiž velká, ale karavany, stany, auta a altány prostě zaberou tak velkou plochu, že se to jinak nedá. Minulý rok se to vše "páskovalo" do jedné řady pod stromy a tak to z konce depa na poslední startoviště bylo opravdu extra daleko (téměř 500 metrů!). Z tohoto důvodu šetření podrážek soutěžících a možná i lepším týmovým a národnostním vztahům se tentokráte stavěly řady rovnou tři a tak se to dalo odchodit docela v klidu. A jak se liší soutěž v roce 2013 se soutěží v roce 2014? V první řadě jsem měl z celé akce lepší pocit než minulý rok.

Co se organizace týče, kluci z RMK Dubnica odvedli dobrou práci. Jídlo bylo, pití bylo, zpěv byl, termika byla, výsledky byly zkrátka vše bylo super. Co velmi potěšilo mě, tak to byla možnost se každý večer jít osprchovat do nedalekého hotelu Kraví Hora do luxusních sprch. Po parném dnu na letišti to byl relax jako v lázních. Také přibylo golfové vozítko, které vozilo choré, nemocné nebo ty, co startovali ze zadních startovišť na jejich startovací body. Super :)

Na letišti bylo nachystáno 14 startovišť a létalo se po 5 skupinách celkem 10 kol s jedním škrtáním. Poté 3 finále pro 14 nejlepších. Ti nejlepší si zalétali trošku více, ale o tom později.

V pátek panovalo na letišti naprosto geniální počasí. Ti, co tam byli o den dříve, byli nadšení. Termika byla "jako kráva" a borci to nalétávali i z 11 metrů a podobných "výšek" naprosto bez problémů. Létaly snad i vrata od stodoly. Mírný vánek, teploty atakující 32st Celsia, slunce nad hlavou ... To jistě namlsalo nejednoho soutěžícího na zítra při vymýšlení taktiky na ostré boje, které měly přijít o víkendu. Na letišti se dokonce pouštěly i modely raket a jejich odpalovači je poté lovili z nedalekého rybníčku (prý jim bylo horko, tak nevím).

Mno, páteční tréninky byly za námi, všichni natěšeni na zítra. Pod rouškou tmy usedli do křesel v letištní hospůdce pod širým nebem, případně se opíjeli ... pardon, diskutovali, ve vlastních příbytcích přímo na ploše.  Ráno bylo pro mnoho pilotů bezpochyby těžké, ale zmákli to všichni a chvíli po desáté mohlo začít oficiální zahájení akce s vlaječkami, cedulkami s názvy států, hymnou, prezidentem recesistické republiky Kraví Hora a dalšími náležitostmí, které dávají akci nádech nevšednosti.

Začíná se létat. Hned první kolo, ale nastane podivná věc, a to, že všichni piloti přistanou podle zvuku a velkých LED hodin v 9:59 +- a na stopkách, ale všichni mají o 10 vteřin méně. Schází se porota a rozhoduje se jak tuto nemilou situaci řešit. Nakonec se stejně přepočitává, a tak mají všichni co opravdu naletěli a v přepočtu je tisíc jako tisíc. Asi jsem s řešením spokojen, ale zůstává nedůvěra v hodiny a audio, které jsou ovšem pro piloty naprosto stěžejní, dalo by se řící životně důležité. Dále se již situace neopakovala až na občasné vypadnutí číslice v odpočtu, ale to se dá přežít, stejně tak jako občasné vteřinové zaseknutí. Naštěstí se to děje tak, že to spíše všem nahrává (máte o vteřinu déle, takže nepřelítáte atp.) než aby to bylo naopak ... To by bylo protestů a protestů. Dost kritiky, pojďme k tomu dobrému. Jak jsem již zmiňoval, tak organizačně bylo vše super, vše odsejpalo, lítalo se jedna báseň, jedlo se, pilo se (to už jsem zmiňoval že?) prostě supr akce. Počasí už ale nebylo takové termické a bezvětrné jako v pátek. Začalo pofukovat, sice s termikou, ale přece jen už to fučelo a dost často přímo na meruňkový sad přímo u plochy, čehož využívalo dost pilotů. Po soutěži se ozvalo pár lidí, že se tam svahovalo, ale ti co tam byli ví, že to extra svahování nebylo, spíše využití hrany stromů k urvání termiky a následném kroužení až do nevidím. No...svahováním, při kterém 99% pilotů krouží "na svahu" a jde s tím cca 1 km daleko, může nazvat svahováním jen velký odvážlivec teda.

Lítá se tedy proklatě nízko, a využívá se všeho co se dá. Tady může výhrát jen opravdový masér, který se nebojí jak vypínat proklatě nízko, tak i létat daleko a hlavně v chumlu s ostatními. Pokud totiž někdo našel termiku, okamžitě tam měl hlouček dalších 7-8 pilotů a byla to často docela mela. Bohužel bylo i dost srážek a někdy totálních. Kupodivu bylo i pár "nevidím" nebo občas "neřídím", ale to bylo spíše minoritní záležitost. Pokud si pamatuji (omlouvám se všem, na které jsem zapoměl) tak tam postupně zrušil (nebo spíše byl zrušen) s dvěma Maxama Petr Nehera a dále utrpěli srážky K. Chyba, R. Malčík, T. Hrubý, J. Pečar, O. Wachtler a hromady dalších. Bylo toho opravdu moc... 

V sobotu se stihlo odlétat šest kol a už se točilo na mega grilu prasátko :). Jelikož na soutěž dorazilo spoustu rodin, přichystali orgánizátoři i akci na odreagování pro děti a dospělé. A co se jednalo? Byla to soutěž s vlastně vyrobenými vlaštovkami, které vydrží nejdéle ve vzduchu.... Ač se zprvu zdálo, že účast byla minimální opak byl pravdou. Účastnilo se spousta dětí ale i dospělých, kteří ukazovali nejen um s modely ale taky s vlaštovkami. Po soutěži byly oceněné dětské kategorie a pak byla vyhlášena i verze dospělá. Po bonusové soutěži, se všichni uchýlili k večeřím a těšili se na prasátko, které se stále grilovalo... K prasátku jsme si mohli dopřát pivo nebo chlazené nealko z místního bufetu a taky dobré víno. Těm co se nechtělo spát, pokračovali v "pařbě až do ranních hodin." Ti, co chtěli na soutěž dobře vyspat, zalehli do svých stanů, karavanů či hotelů... K nočnímu usínání hrála zpovzdálí hudba, ze svatby konané v nedalekém hotelu.


Ráno o deváté už prasátko na grilu nebylo, ale za to byli soutěžící na ploše a chvíli po deváté hodině se startovalo sedmým kolem z deseti. Počasí bylo jako v sobotu, čili slunečno, i když trošku více s mráčky a hlavně variábl vítr, který se točil jak chtěl. Stromy již nebyly jistotou a dost lidí létalo daleko nad vesnici zcela opačným směm než včera. Bylo zajímavé sledovat, jak se s tím soutěžící poperou. Dost lidí si odplácalo svoje chvíle zoufalství nad stromy v naději, že jim "to dýchne," třeba podotknout, že často dost marně.

Nemá smysl rozepisovat co a jak dále. To poví nejlépe výsledky. Máme odlétany základy a do finále postupuje 14 nejlepších borců.

  1. Rižner Primož
  2. Malčík Radek
  3. Vostřel Vlastimil
  4. Eder Stefan
  5. Chyba Karol
  6. Pospíšil Luboš
  7. Gaľa Marko
  8. Dudáš Juraj
  9. Hajnšek Sebastjan
  10. Hrubý Tomáš
  11. Adamek Juraj
  12. Dudáš Matúš
  13. Rodrigo Salvador
  14. Krátký Aleš

Finále začíná. Výšky jsou fakt kruté a rozletáváme se do všech stran a nalétavame všichni patnáct minut. Jde se na druhé kolo. Tam už pár lidí vypadává, ale stane se srážka a tak se bude opakovat. Očekávám "střelce,nn," kteří jdou po tisícovce... Většina lidí se vypíná okolo třiceti metrů a jde se tvrdě do boje. Nastává třetí kolo, opět stejný scénař i se srážkou a tak letíme už páté finálové kolo. Kdo by to byl čekal :)

Nakonec už pět kol stačí všem a je rozhodnuto.

  1. Vostřel Vlastimil 1000
  2. Pospíšil Luboš 995,52
  3. Stefan Eder 993,55
  4. Rižner Primož 992,36
  5. Dudáš Juraj  991,57
  6. Malčík Radek 991,4
  7. Adamek Juraj 990,14
  8. Gaľa Marko 990,07
  9. Dudáš Matúš 984,18
  10. Krátký Aleš 982,08
  11. Tomáš Hrubý 980,01
  12. Hajnšek Sebastjan 979,68
  13. Rodrigo Salvador 974,52
  14. Chyba Karol 810,44

Rozdávají se ceny, gratuluje se nejlepším, vyhlašují se nejlepší junioři +60 soutěžící, nejlepší týmy a vyráží se domů s tím, že se potkáme za týden v Dubnici nad Váhom, kde se bude pokračovat v bitvě na poli F5J InterTour 2014!

Fotky + videa + výsledky + informace jsou zde

Rozhodně patří poděkování organizátorům, za tuto super akci, která u nás nemá obdoby! Díky kluci

Zobrazeno: 6259

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám