MČR F5J - Veni, Vidi, Vici

Kategorie: F5J Zveřejněno: úterý 22. září 2015 21:02 Napsal Aleš Krátký

Je úterý večer, sedím s rukama na klávesnici a přemýšlím jak začít článek z dozajista nejdůležitější akce v ČR pro všechny piloty "velkých" elektrických větroňů, čili pilotů v kategorii F5J. A po chvíli mě to napadne, začnu tím, čím po většinou končím, a to kdo to vlastně vyhrál ? Ti co alespoň zpovzdálí jistě tuší, a taky že ano, Mistrem České republiky se stal Radek Malčík !! Myslím si že pilot, který je nejlepším českým zástupcem jak v InterTour i v EuroContestu si prostě zaslouží být nejlepším i v naší malebné krajině. Takže chlape jak říkáme my mladí, "respekt" a dobrá práce ;).

A můžeme pokračovat dále... Určitě by byla škoda to takto odfláknout, a o ničem více nepsat, neboť toho je naopak dost, oč se s čtenáři Stoupáku chci podělit.

První mistrovství České republiky se rozhodla uspořádat parta okolo Aloise Hrabáčka, neboli kluku z LMK Česká Třebová, a to na letišti v Sázavě u Lanškrouna. Zkušenosti mají mnohé a bohaté z kategorie F3J, a tak se nebylo čeho obávat. Jedná se o zkušené matadory a je třeba opravdu pochválit celý průběh soutěže, vše odsejpalo jak na drátkách, profesionální organizace po všech stránkách ! tak se mi to líbí a ještě jednou díky. Nikde nic nedrhlo, výsledky ihned promítány na velké TV v online přenosu, skvělé vedeno "startéry", dobré jídlo, ceny příjemné, zkrátka velký dík.

Já osobně jsem vyrazil s "nemocným" boreasem na cestu v sobotu ráno (Nepatrně jsem ho v Trnavě rozebral o pole při střemhlavém pádu, a doma zcela profesionálním způsobem smontoval pomocí epoxidu a lepící pásky ;-)). Počasí mělo být ten den ideální, krásně bez mráčku, cca 2 m/s, slunečno. Po cca 30 minutách cesty jsem ale vjel autem do něčeho, co se podobalo mlíku spojeného s lepidlem herkules a viditelnost byla v řádech metrů. Ve spojení s tím, že jsem prostě nebyl schopný zjistit přesné GPS souřadnice letiště (a to nejsem žádná IT "Lama") ve mne začalo být krapet obav, zda tam vůbec trefím. Jako do Sázavy u Lanškrouna jsem trefil, a poté v rychlosti cca 5 km/h jsem hledal záchrannou cedulku "F3J", která měla být někde u hlavní cesty :)  Našel jsem ji, a kousek za tou cedulkou i letiště, a na letišti spoustu aut, a okolo nich spoustu známých tváří. Jsem zde !

Za hodinu se ale mlha rozpustila pod slunečními paprsky a pomalu se blížil start soutěže. Provedla se registrace, poslechly se pravidla, příkazy, zákazy, pustila se česká hymna, a šlo se na věc.  První kol, dvě se létalo od cca 110 do 170 metrů vesměs nad tmavší pole po levé straně letiště, slunce pálilo a daly se už najít docela pěkné stoupáky a začalo se tak chodit níže a níže. S tím jak se slunce posouvalo, posouvali se i piloti na jiné místa. Chvíli to byla vesnice, pak zase topoly atd.. Zkrátka prostředí je tam zajmavé a dává prostor pro taktiku, ale i relativní jistoty. Okolo 3-4 kola se již lítalo okolo 60 metrů a začalo to byl poměrně pěkná podívaná, zkrátka fakt supr výkony hodné na MČR.  

Pravdou je, že kdyby bylo někdy v šestém měsíci, tak by to asi byly jiné jatka, ale berme to,co máme, a Mistr má být znám na konci sezóny, a ne na jejím začátku, žeano ?

Abych tu zase přidal pár osobních dojmů, tak opravované letadla létají nejlépe. S "borisem", jak byl familiárně přejmenován kolegy, jsem nelétal špatně, do šestého kola se zázrakem stále držel ve finále dokonce na nějakém sedmém místě ? to jsem čuměl já sám jak je to možné :). Další zákulisní zmínkou bylo dobré rozdělení pilotů na F5J a F3J :-D něco jako Sparta vs Slávie. Oba sice hrajou fotbal, ale jinak je to jiný svět.  Mezi piloty jsem zaznamenal také spoustu nových tváří, například kluky z Polanky (R.Barč a P.Slezák) a jejich nové stroje ZEN (F5J?). Kluci byli sice ze startu trošku vyjeveni, ale pak lítali jako draci. Určitě je uvidíme i na jiných akcích.

Zpět k faktům. V sobotu se chtělo odlétat co nejvíce kol vzhledem k špatné předpovědi na neděli, a tak se létalo až do 18 hodin. Stihlo se celkem 7 kol což je úctyhodný počet. Bohužel mi osobně strašně vadí, když se lítá "ve sračkách kde nic není" v podvečer, a luxusně jsem se vyšachoval z finále. Následně jsem prožíval velké dilema, zda zůstat přes noc na jedno kolo v neděli, které stejně již nic nezměním. Ikdyž jsme vedli velké diskuse na Stoupáku kdy to je a kdy není pěkné, nakonec jsem dal přednost jiné akci. Výčitky svědomí mám, a musím se dodatečně omluvit organizátorům, ale i týmovým kolegům... Sorry, a dělat se to určitě nemá. Jako plus beru to, že ostatní si oddechli, neboť byl na letišti alespoň chvíli klid, haha. 

Dolítalo se tedy sedm kol, a přicházíme na neděli. Tam jsem již chyběl, a protože je teď na Stoupáku nová tradice, že článek má psát vítěz, je to již na Radkovi. Sobotu jsem psal, protože jsem opustil dříve soutěž, a tímto jsem si svou část trestu odsloužil.

Jak tedy pronesl při vyhlášení I.Hořejší, "Radek napíše článek" :)

V neděli bylo sice na rozdíl od soboty zataženo vítr mírně zesílil, přesto se nedá říct že by termika nebyla. Ráno se dolétalo poslední základní kolo. To ještě mírně zamíchalo s pořadím a rozhodlo o finalistech. Po krátké pauze dostali nejlepší postupující možnost výběru startoviště. Možná, jak se později ukázalo, nebyl výběr pro všechny šťastný.

První finálové kolo bylo poměrně vyrovnané, rozhodovalo se hlavně v druhém kole. Ti odvážnější vypínali už pod 100 m. Bohužel se všem nepodařilo najít vytoužený stoupák a docházelo k bodovým ztrátám. V posledním kole už riskovali hlavně ti kteří neměli co ztratit. Konečné výsledky potom byli pro některé překvapením.
Na závěrečném nástupu byli odměněni nejlepší junioři ale také senioři (60+) a všichni finalisté.

Celkově to nakonec dopadlo :

  1. Malčík Radek
  2. Ducháň Jiří
  3. Malčík Zdeněk
  4. Leiner Jan
  5. Valenta Vojtěch jun.
  6. Pospíšil Luboš
  7. Perkovič Stanislav
  8. Svoboda Pavel
  9. Malčík Petr
  10. Vostřel Jaroslav
  11. Beran Věnek
  12. Hrubý Tomáš


První mistrovství ČR této nové rychle se rozšiřující kategorie bylo hlavně díky zkušenostem organizátorů pod vedením Lojzy Hrabáčka téměř dokonalé. Jediným maličkým nedostatkem je snad jen audio které neumí mluvit jen pípá. Jinak se nedá nic vytknou a nezbývá než ještě jednou poděkovat.

A zakončím to tím, čím jsem začal : Veni, Vidi, Vici ... tak by se dala shrnout Radkova letošní sezóna, alespoň tedy s porovnáním vůdčí všem ostatním českým soutěžícím. Gratulace všem zúčastněným.

BTW. TAKHLE vypadá pořádná kartička ;)

DSCN9783

Výsledky zde

Fotky zde

Zobrazeno: 4723

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám