Ostravské podzimní F5J 2019 na Trnávce - aktualizováno

Kategorie: F5J Zveřejněno: pondělí 14. říjen 2019 20:49 Napsal Aleš Krátký

Zdravím všechny modeláře, ostatní čtenáře, ty co se zúčastnili, ale taky ty, kteří udělali chybu a nepřihlásili se.

Závody původně plánované na minulou sobotu jsme díky dešti museli zrušit, a opět posunout na náhradní termín. Je už to u nás taková tradice. Každopádně se to opět vyplatilo. Účast byla větší a i počasí bylo lepší. Tedy nepršelo. Krásně svítilo sluníčko, ale foukal studený vítr, který byl okolo 5m/s, a v nárazech okolo 8m/s. To že bylo krásných 22°C tedy nebylo ani cítit.

Tradičně v 7:00 dorážíme na excelentně upravenou plochu, připravíme vše potřebné, a začnou se sjíždět účastníci. Co pilot, to známá osobnost v kategorii F5J, a tak se dá očekávat velice zajímavá soutěž. Dorazilo všech 31 přihlášených, za což jim patří velký dík.

Při nástupu si děláme hromadnou fotografii, aby při dlouhých zimních večer bylo při prohlížení, na co vzpomínat, a věděli jsme s kým jsme si to tak krásně užili. U nástupu zopakuji základní informace k bezpečnosti, k pravidlům, k bezpečnostním zónám, ať na konci sezóny nemáme zbytečné škody, a také k systému občerstvení. Soutěž krásně plyne, je čas si i popovídat, SORG funguje, prostě nemá to chybu. Diskutujeme, co bude příští rok, s čím se bude létat, a kam se soutěžení bude ubírat.

Co se techniky týká, tak byla zastoupena asi hlavní škála dnes používaných modelů. Od Pike-Perfection, Explorer, EOS, ENJOY, INFINITY, ale i nový Prestige, se kterým Jarda Vostřel jun. létal velice pěkně, tak i nový Panther při pilotáži Radka Malčíka se představil.

Po druhém kole, kdy se Petrovi Neherovi podařilo přistát v poli, a kdy se připravoval na třetí let, a nebyl si jistý, jestli si ve svém karavanu vypnul plyn, jsme ho kolektivně podrželi, ať si to tak nebere, že na radikální řešení je dost času, se vše vyvíjelo nádherně. SORG tentokrát vstřebal i zapsání penalizace za předčasné zapnutí motoru, zvládl i přemístění pilotů při požádání o opakování letu po srážce. Což bylo na posledních závodech sezóny překvapivé, že k tomu došlo, a hned dvakrát, naštěstí bez větších škod na modelech, tedy pokud se nepletu. Ale ono i drobná škoda a nutná oprava velice mrzí. To vše až do doby, kdy mi, a to jsem o tom mluvil na nástupu, se podařilo při poslední zatáčce před přistáním, ztrátě rychlosti, a nereagování modelu na plné výchylky, vletět do depa. Mé pocity vám popisovat nebudu, kdo zažil, asi ví. Ten pocit kdy jdete na místo a nevíte co jste způsobili… Naštěstí je Mazda odolná a měla otevřenou kapotu, takže to odneslo jen letadlo. Dodatečně se ještě jednou omlouvám. A tak jsme mi napsali právem penalizaci a ejhle SORG řekl dost. Do dané skupiny už se nešlo dostat a nic změnit. Pozor na to všichni pořadatelé, nic s tím na místě neuděláte. Aleši podívej se na to prosím tě! Každopádně jsme soutěž dolétali, a pak celou soutěž přepsali do druhého notebooku a připravené zálohy. Ještě že jsme ji měli. Jen všichni soutěžící museli dlouho čekat, jak soutěž vlastně dopadla. Za toto patří velký dík Pavle Malčíkové a Jindrovi Potůčkovi, který se zhostil obsluhy PC během celých závodů a musím říct, že to řídil skvěle. Děkuji. A tak se diskuze stočily na téma, který program příští rok používat. Jestli SORG, nebo GliderScore. No mi jako pořadateli je to jedno, za podmínky, že to bude fakt fungovat. Takže klidně GliderScore. Nebo bude Aleši SORG fungovat a bude dodělán?

Nakonec se nám to povedlo a těm co vydrželi až skoro do setmění, jsme mohli vyhlásit výsledky. Těm, co nevydrželi to nevyčítám, přeci jen byla neděle večer a domů to měli mnohdy daleko. Díky vám všem, že jste přijeli.

A jak to dopadlo?

  1. Hlavinka Tomáš

  2. Malčík Radek

  3. Vostřel Jaroslav jun.

Létali jsme to bez finále, létali jsme to na 7 kol, víc bychom asi nestihli, a musím říct, že to bylo fajn, a že si všichni krásně zapouštěli.

Díky Radimu Barčovi za video a technickou pomoc, díky Mirkovi a Martinovi za organizaci a přípravu, a opět díky za zapůjčení plochy na Trnávce.

Sezóna 2019 pro kategorii F5J skončila a nastává dlouhé „zimní“ období pro přípravy, vzpomínky, a třeba i odpočinek. Budete mi chybět kamarádi, piloti, přátelé. Těšíme se na další sezónu, a na setkání se všemi co této zálibě propadli.

 

Za tým organizátorů Kamil Kičmer

Fotky - https://lmkikarus.rajce.idnes.cz/Ostravska_podzimni_F5J_2019/

Video R.Barč : https://www.youtube.com/watch?v=jNknRKmOuE8

 Výsledky : zde

 

 

Zobrazeno: 1986

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám