Stopalcovky / F5J100 aneb létám nízko, létám rád.

Kategorie: F5J Zveřejněno: neděle 19. květen 2013 10:10 Napsal admin


dinof5j100Dne 18.5.2013 nastala ta slavná chvíle a proběhla první "Stopalcová" soutěž v ČR. Podmínky rozhodně nebyly nejlepší a celé se to dělalo "na rychlo," nicméně výsledek dle mého stál za to.

Soutěž se měla původně konat až 25.5.2013 v rámci RCEK na Dinu, ale po dohodě mezi Alešem Krátkým (LMK Dinoklub) a Radimem Barčem (LMK Polanka) se soutěž uskutečnila již nyní. Díky tomu, že došlo k výpadku "RCEV" na Trnávce (fixní výška vypnutí v 175 metrech) jsme měli všichni chuť si zase soutěžně zalétat a toto přání se nám díky oběma pořadatelům splnilo (určitě nejenom nám). Vyhlásili jsme přihlášky, zajistili potřebnou techniku, poháry a sledovali počasí. Nakonec se přihlásilo krásných 21 soutěžících, což je rozhodně úspěch, když vezmeme v potaz to, že to nikdo z nás vlastně nikdy neletěl :-D. Bohužel počasí vypadalo docela nepěkně, hlavně co se větru týkalo. Nárazy byly úplně běžně přes 10 m/s  a průměr tak +- 5m/s. Ráno k tomu ještě sprchlo, takže jsme to měli skoro komplet a chyběl tak už snad jen sníh. Odpoledne se ale na oplátku ukázalo místy i slunce, a nějaká ta bublina byla taky ... Teda pokud jste ji stihli než uletěla v tom vichru někam do vesnice za letištěm. O termickém létaní bohužel nemohla být moc řeč, a tak nemohu tuto stránku soutěže hodnotit... Muselo se stát proti větru, prolétávát bublinami nebo klesáky, které se nechaly unášet mohutně dujícím větrem.

Co se pravidel týká, zvolili jsme F5J pravidla, ale vypustili startovací koridor, start jedním směrem a povolili restart. Jinak snad vše "klasicky."

K celkovému průběhu můžu snad říct, že vše probíhalo hladce, i když bylo samoměření (kdo jiný umí číst lépe výškoměr, než jeho vlastník). Technika jela, hodiny hodinovaly (poprvé jsme vyzkoušeli LED hodiny přimo k SORG programu, na kterých poslední týden krutě pracovali P. Koláska a P. Kurjan (DÍKY KLUCI) - nějaké dodatečné foto zde). Letadla létaly a tak nebýt toho počasí by to bylo LUXUSNÍ. Technika byla klasická RCEK, až na dva speciály a to ZEN z Polanecké produkce, a 2,5 Daidal od Ypsi.cz... Co se týká výkonu všech soutěžících, tak to už byla větší hrůza.Průměrné časy byly od 3 do 6ti minut a jen zcela vyjímečně tam někdo zůstal déle. Nikdo nechtěl nad 200 metrů, kde je penalizace opravdu pro většinu pilotů nepřekonatelá hranice. Když koukám na výsledky, tak se všichni snažili přiblížit oné 200 metrové hranici, ale bez zkušeností to jde dost těžko, takže se volila technika 200 metrů děleno stoupání v m/s a vyšel motorový čas :)  Víceméně to fungovalo, ale chce to asi opravdu trénovat. Jinak tady se krásně projevily zkušenosti těch, co létají F5J soutěže, neboť po prvním kole bylo s tisícovkami trio Zdeněk, Radek a Petr Malčíkovi, pak dlooouha mezera (140 bodů) a poté zbytek soutěžících.

Inu létalo se dále, kolo za kolem a nakonec po pěti kolech do finále postoupili

  1. Radek Malčík
  2. Zdeněk Malčík
  3. Miroslav Prašivka
  4. František Odehnal
  5. Martin Drápal
  6. Petr Grümann
  7. Petr Slezák

Poslední (tedy sedmý) postoupil do finále se ztrátou 549 bodů na max!! V RCEK je to mnohdy 10x a vícekrát méně.

Finále bylo dle očekávání velmi rychlé :) maximální čas byl 7:26 a bohužel z 230 metrů, což na první místo nestačilo. Celkově stačilo na vítězství o celou minutu méně ale z 177 metrů.

Zasloužene vyhrál Miroslav Prašivka a celkově to nakonec bylo

  1. Miroslav Prašivka
  2. Zdeněk Malčík
  3. František Odehnal
  4. Radek Malčík
  5. Petr Grümann
  6. Petr Slezák
  7. Martin Drápal

Co se mně týče, soutěž byla plná zvratů. Poté, co přistanete nemáte nejmenší tušení jak jste vlastně dopadli. Klidně už můžete sedět v křesle, sledovat soupeře jak ještě letí a nakonec stejně dostanete 1000, neboť byl o 150 metrů výše než vy. Přidává to do soutěže prvek napětí, ale i mnohem více strategie a především se zde klade důraz na pilotní schopnosti! Kdo prostě neumí čichat termiku, ten bude "v pasti" jak se říká. Samozřejmně svou roli zde hraje i počasí a v neposlední řadě i štěstí... Ale tyto dvě zmiňované složky úspěchu jsou v každé letecké kategorii.

Výsledky jsou nakonec zde a fotogalerie zde. Článek a fotky R. Barče jsou zde. a fotografie od Malčateamu ZDE

Nakonec chci poděkovat všem, co přiložili ruku k dílu (David Kovář, Radim Barč, František Odehnal, Petr Koláska, Petr Kurjan a snad jsem na nikoho nezapoměl)

Grafy z mých "skvělých" letů jsou zde

 dinokolo1dinokolo2dinokolo3dinokolo4

Tož my jsme vyšlapali cestičku, teď je řada na ostatních. U nás bude rozhodně i další 100'' (F5J100) soutěž a snad se přidají i další kluby. Z řad soutěžících zájem byl, a snad budou i nějaké komentáře, připomínky, názory tady na fóru. Byl bych velmi vděčen.

 

Aleš Krátký

Zobrazeno: 4063

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám