Lutínské RC-óčko

Kategorie: RCEO Zveřejněno: neděle 2. říjen 2016 17:51 Napsal Aleš Krátký

Díky přesunu termínu ze soboty 1.10 na 2.10.2016 jsem se mohl zúčastnit mé poslední soutěže RCEO v tomto roce (úplně poslední je příští týden v Uničově pokud se nepletu) a to právě Lutínské RC-óčka ve Slatinicích. Změnou se uvolnil termín nejen mě, ale i dalším borcům, kteří měli v sobotu RCV2ky jako např. Petr Šnyrych nebo Ondra Matula. Celkem se nás sešlo 22, což není vůbec špatné číslo.

Jak jsme si včera užíval pěkného počasí, tak dnes mělo být o poznání hůře. Předpovědi se měnily a chvíli mělo pršet od rána, pak zase až ve čtyři a tak pořád dokola. Já jsem jako zkušená vědma předpověděl, že bude pršet přesně ve 13:00 středoevropského času.  To už většinou ale končíme a tak jsem doufal, že se to vše stihne na pohodu a nezmokneme. 

Pár dní předem jsem si také dovolil pozvat kolegy ze Slovenska, abych si připadal jako na mezinárodce, a protože to kluci mají kousek :-D haha (300 km+-) a oni fakt přijeli. Dostal jsem ale podmínku, že musím lítat se Storkem. Slibem nezarmoutíš a tak jsme domluveni. Ráno se, po špatně prospané noci a únavě z maximálního výkonu ze včerejška v Hořicích, vydávám na nedaleké letiště ve Slatinicích. Cestou ještě vidím slunce vycházejícími nad Hlubočkami, a pak už jen šeď a něco, co vypadalo jako dešťové mraky, a občas rozmazaný žlutý flek, což bylo asi slunce za tím vším. Oblíkám bundu, mikinu, a dokonce i boty :) Nic z toho včera nebylo odpoledne potřeba, ale dnes, dnes by to teda bez toho nešlo.

Jak jsem řekl, bylo nás 22, což je fakt pěkné číslo, až na to, že startovišť bylo jen t.ř.i. (ano, nechtěl jsem to "říct" nahlas). To je jeden z velkých nešvárů RCEO. Proč mít 3 startoviště a 8 skupin, když můžu mít 8 startovišť a 3 skupiny ? Dalo by se pak létat třeba 6-8 kol na pohodu a rozmělnily by se tak malé bodové rozestupy mezi soutěžícími. Argument, že nechci mít samoměření mi nepříjde jako správný, a jiný důvod proč ne, taky nevidím. Holt, možná by to chtělo zvážit.

Dost pravidel, vracím se k létání. Hned po prvním kole bylo jedno jisté : tráva neklouže, ale lepí :) letadlo se přilepilo na místě a donutilo mě vyměnit letadlo za to, které i na lepící trávě klouže, a to Stork (stejně jsem to slíbil, tak co). A tak letím. Zde mám druhou jistotu : po výměně letadla na lepivou trávu, se tato tráva změní v extrémně jezdivou a tak slyším hlášky typu "jeee, to letadlo ti krásně jezdí" nebo "kam jedeš?". Dneska jsem marný, a tak jen z povzdálí sleduju, jak to ostatním jde až extrémně dobře. To je samé "ále špatný, jen 398", "Sakra, nechal jsem tam 1 bod" a jiné motivační výkřiky ostatních soutěžících.

Skvělé životní rozhodnutí udělal právě Miro Rišo a vybral si mě za pomocníka, a tak se raduji, a jdu mu radit jak nalétat se Storkem pět minut :) První let byl docela na pohodu, u druhého ale vypínáme nízko, a tak jako skvělý rádce radím "leť rovně, tu nic není". Miro poslechne a letí, pak udělá první kolečko. S pořádnou dávkou nejistoty se ptám "jseš si jist?". Miro Zarputile mlčí a dělá druhé. Opět se ptám "Jseš si OPRAVDU jistý?".... Opět ticho, třetí, čtvrté a už bylo vymalováno.řítíme se vstříc přistávací lajně v čase 4:03. Jak je zvykem, v depu slyším "proč jsi ho nechal točit, když tam nic nebylo ?", "Proč jsi ho neposlal jinde" atd... Že já se divím :)

Naštěstí není nic ztraceno. Další kolo stačí nalétat dobrý výsledek a budeme (teda Miro bude) druhý! Prvního nemáme šanci porazit (kde jsem to jen včera četl ?). Petr Šnyrych lítá jako ďábel! No, jdeme na to. Let precizní, nálet na přistání brilatní, časový rozpočet takřka jak z učebnice mladého pilota, a pak .... a pak všichni koukáme jak Miro dokonale zamrzne a přistane za krásných 70. A přitom mu ty zápichy první kola šly, jak Železnému hody oštěpem. Upřímně mu gratuluji, a pak si ho přátelský půl hodiny dobírám. Kolektiv se totiž musí utužovat, stejně jako mezinárodní vztahy.

Mimochodem, pamatujete na to, jak jsem řekl, že ve 13 bude pršet ? Bych se tím mohl živit. Začalo pršet, ale to na výsledky nemělo si myslím vliv, a tak se bezkonkurenčně nejlépe umístili na prvních třech místech tito borci :

  1. Šnyrych Petr
  2. Faltičko Martin
  3. Horník Vladimír

Gratulujeme, a pořadatelům děkuji za soutěž, bylo to ve výsledku moc fajn.

Nesmím zapomenout na diskusi, kterou se nám podařilo rozvířit na téma SMČR, resp individuálního členství, klubů, peněz ze svazu atd. Tomu bych se chtěl asi věnovat v samostatném článku, nebo vlákně na fóru.

Fotky

Zobrazeno: 3400

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám