RCEV 2016 – malé ohlédnutí za sezónou

Kategorie: RCEV Zveřejněno: úterý 3. leden 2017 17:52 Napsal Radek Novotny

V našem 2.5 metrovém republikovém světě jsme si v sezóně 2016 podle mého názoru nevedli vůbec špatně.
V ČR se pod záštitou SMČR podařilo uspořádat v této kategorii celkem 12 soutěží, které zahrnuly i jednu mistrovskou soutěž, která byla považována za náhradu svazem nepřiděleného MČR.

Ve srovnání s rokem 2015 (19 soutěží) jde sice o znatelný pokles, ale způsobený právě četnými povzdechy nad kalendářově „přecpanou“ sezónou 2015, kdy se těch 19 RCEV soutěží míchalo ještě se spoustou dalších akcí RCEK, a národních i mezinárodních F5J, a soutěžní zatížení pilotů a organizátorů těchto kategorií bylo veliké.

Pro srovnání, na sezónu 2017 je/bude přihlášeno celkem 17 soutěží, včetně jednoho plnotučného MČR v Nové Pace. Pohledem na pořádající kluby je vidět 5 soutěží na severní Moravě, a zbytek pak od Hořic na západ na ší republiky. Kupodivu na jižní Moravě a v jižních Čechách se RCEV stále ještě nějak nevylouplo ze skořápky. Zvýšení počtu soutěží oproti 2016 je dáno již zmíněným faktem, že životnost, a tím i počet soutěží, v RCEK a RCEJ je u konce, a pořádající kluby v nastávající sezóně již jednoznačně upřednostňují pořádání soutěže RCEV před jinými staršími elektrokategoriemi.

V roce 2016 nás létalo soutěžně celkem 66 pilotů včetně 3 žáků, ze kterých se pak klasifikovalo se 3 a více soutěžemi do konečného žebříčku 36 seniorů, a 2 žáci. Opět jen pro srovnání v roce 2015 nás létalo 68 a 2 žáci. Pár dobrých pilotů odešlo do F5J a v RCEV skončili úplně, ale jak je vidět, byli v RCEV nahrazeni piloty v této kategorii novými.

RCEV stroje v sezóně zahrnovaly typy jako Tilie, BrĎas, Zen, Element, Daidalos, Nymbus, Etalon, Django, Cumulus, a spousta dalších, včetně domácích konstrukcí, s letovkami někde mezi 600g (extrém) až do nějakých 750-800g u těch těžších a bytelnějších kusů.

V národní žebříčku RCEV za 2016 se na pomyslné bedně srovnali:

  1. Radek Novotný, LMK Chomutov, model Tilia 25
  2. Luděk Novotný, LMK Chomutov, modely Nymbus, Daidalos 2m
  3. Radim Barč, LMK Polanka, model ZEN

Mezi žáky pak skončili 1. Štěpán Horák, a 2. René Novotný. Třetí žák Tomáš Váňa neměl potřebné 3 soutěže k započítání do celkového žebříčku SMČR, ale příští rok to prý určitě napraví… ;-)

Ze sezóny 2016 si osobně odnáším tyto pocity a zkušenosti:
Kategorie je pro piloty atraktivní, což dokazuje i stabilním počtem pilotů.
RCEV soutěže mají širokou základnu i díky tomu, že se nejedná o top světovou kategorii, a může si v pohodě s relativně levným modelem zalétat a vyzkoušet výškoměry téměř každý

Na příští rok se dokonce můžeme těšit i na dalších pár nových jmen, už jsem slyšel, že se něco vaří :)
Organizování soutěží se zjednodušilo, nároky na ozvučení a použití PC jsou snadno zvládnutelné kterýmkoliv klubem, a v případě těžkostí se vždy najde nějaký přespolní, který vypomůže

Létání RCEV jde kombinovat příjemně i s létáním ve velké výškoměrové F5J, což dokazuje řada pilotů, kteří se velmi dobře umístili na předních místech národních žebříčků obou výškoměrových kategorií.

Jako velice pozitivní hodnotím sjednocení specifikací výškoměru v pravidlech pro RCEV a F5J, což jsme si poprvé, a myslím úspěšně, odzkoušeli právě v uplynulé sezóně 2016. Extrémně kladně se povedl závěr sezóny RCEV, kde se nás na soutěži v Hořicích sešlo 32 pilotů, a to včetně 3 žáků!

Co mne osobně mrzí velmi je fakt, že kategorii chybí více mlaďasů. Ale to je bohužel skutečnost nejen pro RCEV, ale pro celou modelářskou kulturu obecně. Konkrétně ze situace v našem regionu mám pocit, že by na vině mohla snad být i totální neexistence modelářských kroužků, kde by mohl dorůstat nový modelářský potěr.

Sám jsem se dostal k pilotování RC modelů postupně, přes stavění v kroužku a doma. Dnešní trend je ale často přesně opačný, kdy noví RC piloti nejdříve pilotují letadla ze stavebnic a továrních polotovarů, a teprve poté, jen někteří z nich, se dostanou i ke stavění samotnému. To je přesně případ i mého synátora Rendy, který zatím o stavbu moc zájem neprojevuje, ale pilotování a soutěžení ho naštěstí pořád ještě baví.

Závěrem chci poděkovat všem za dobré výkony, férový a fajn přístup k lítání a soutěžení, a popřát všem do nové sezóny 2017 spoustu dalších hezkých zážitků z létání soutěžního i mimosoutěžního.

Radek Novotný, trenér RCEV

Zobrazeno: 2562

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám