O Polaneckého nakládače díl 2.

Kategorie: RCEV Zveřejněno: neděle 28. červenec 2019 6:41 Napsal Aleš Krátký

Dobrý den všem čtenářům a čtenářkám.

Klub LMK Polanka pořádá soutěže už mnoho let. Nutno podotknout, že vždy s velkým přehledem, precizností, disciplínou, ale hlavně v dobré atmosféře. Proto na jejich soutěže tak rád jezdím. Aby to každým rokem bylo zajímavější, a byla nová motivace, vymýšlejí nové výzvy. Pro tento rok vymysleli seriál tří soutěží v kategorii RCEV, a ten kdo v celkovém součtu získá nejvíce bodů, obdrží zvláštní cenu a bude oceněn titulem „Polanecký nakládač“.

První odstavec stejný jako minule, proč? Pro připomenutí hlavní myšlenky třídílného seriálu Polaneckého nakládače. Radim nechal klasicky otevřít přihlášky, a tak využívám první možnost k přihlášení. Těšíme se na druhý díl a na další cenné body. S napětím sleduji kdo se přihlásí, a kdo bude mít třeba dovolenou. Rivalita je rivalita. Den před uzavřením přihlášek je počet soutěžících 22. Gratuluji Radimovi za krásnou účast. To že konečné číslo bude 28 myslím nenapadlo nikoho. Na tuto kategorii je to nezvykle hodně. Díky všem, že tato kategorie zažívá opět vzestupnou tendenci zájmu.

Ráno po příjezdu na plochu už je depo plné. Počasí je nádherné, první testovací lety napovídají, že to bude opět tvrdý boj. Rozlosování je uděláno na 6 základních kol, po čtyřech skupinách, na 7 startovišť. Co jméno, to kvalitní pilot v této kategorii. Napříč celou republikou a díky účasti Richarda Vlhy, tak i na Slovensko.

Po krátkém nástupu, kde jsou opět připomenuta pravidla, zdůrazněn správný fimvare, a celková organizace soutěže, jdeme na to. Odpoledne mají přijít bouřky, tak není čas zdržovat.

První lety jsou maximálně těsně nad 100m nebo o hodně níž, každý podle svých možností a zvolené strategie. Ptáci opět napovídají kde je termika, ale taky dovedou pěkně pozlobit, sotva se k ním doletí, dají se na přelet, a termika nikde. Postupně jde kolo za kolem, vše jde jak na drátkách. Nad Beskydama je vidět bouřka a déšť, z dálky je dokonce slyšet hřmění. K nám, ale dorazí už jen oblačnost bez deště, pod kterou se vždy vytvoří stoupavý proud, a většina ze sedmi soutěžících se snaží ustředit v jednom stoupavém proudu. To má za následek, že po hodně dlouhé době v této kategorii dojde ke dvou srážkám za soutěž. Poprvé myslím Petr Němec s Honzou Hoňkem, bez škod dolétali kolo, a podruhé myslím opět Petr Němec tentokrát s Jirkou Kremerem. Vzhledem k tomu že si Jirka myslel, že řídí model který letěl dál, došlo k neřízenému pádu kousek od lesa. Stačil jen na poslední chvíli vytáhnout brzdy, a tak model měl naštěstí jen drobné poškození. Požádal o opravu, na základě které se losovala opravná skupina. Další škodu měl Petr Kvapil, který během letu složil křídla.

Postupně se bojovalo a na prvních místech a vůbec mezi kandidáty na pódium se střídali borci jako Radim Barč, Malčíci, Radek Novotný, Aleš Krátký, Petr Šnyrych. To vše do konce čtvrtého kola. Pak se otočil vítr, a bouřková fronta, která se blížila od severo-západu, přinesla silný vítr. Změnila se taktika a jen se stálo vysoko proti větru, kdo déle vydrží, a lépe přistane. Přistání nebylo jednoduché, a při složitém přistání Richarda Vlhy v těchto podmínkách, došlo k trefení modelu, Pavla Grumanna, který ležel vedle letové plochy. Trefení cizího modelu je vždy smutná záležitost, stát se to ale může, smutnější byla ale reakce Pavla, a jeho nepřiměřená reakce a nesportovní chování. Být vulgární si mohl odpustit. Pokud jsem spletl Petra a byl to Pavel, tak se omlouvám. Každopádně to nebylo sportovní chování.

A tak jsme dolétali další hodně zajímavou soutěž, a poslední dvě větrná kola zamíchala pořadím. Až tedy na malé škody, a jedno nesportovní chování, to byla skvělá soutěž. Velké poděkování patří opět Jardovi Osobovi za moderaci a organizaci od PC. A také celému týmu z LMK Polanka, kteří přiložili ruku k dílu a umožnili nám zažít další super soutěž.

Výsledky:

  1. Malčík Zdeněk

  2. Malčík Radek

  3. Novotný Radek

Vše je otevřené a až poslední soutěž Polaneckého nakládače rozhodne. Jen tak dál kluci z Polanky, vaše soutěže mají vysokou úroveň, dobré jméno, a skvělou organizaci. O tom nás opět přesvědčila velká účast pilotů. Těšíme se na další.

 

Za zúčastněné Kamil Kičmer

********************

Ještě malý dovětek Aleše Krátkého :

Já se  tedy dostal po delší době opět na soutěž, a byl jsem tomu moc rád. Zaprvé jsem dost lidí překvapil účasti :-D, a za druhé, bylo po dloooouhé době luxusní počasí, přesně takové jaké mě baví, a lítání si strašně užívám ! Před startem očima proskenovat okolí, najít si místo, poslat to tam a pak už jen kroužit a kroužit ! To je prostě lahoda pro duši modeláře, resp letce termické kategorie. O to více mě to těšilo, že je s kým soupeřit a bojovat o každý metr. Jak zmínil kamil, borci jako Malčíci, Novotný, Šnyrda, Kamil kičmer, Polanečáci... to je prostě paráda, a je moc dobře, že se v naší kategorii najdou lidé, co lítájí jako ďáblové :)

Škoda jen toho zvratu po 4tém kole. Ale zase na druhou stranu pilot musí umět zvládat všechny situace, a tak čest těm nejlepším. Já to prostě nedokážu, a tak pořád lítám jak jelito :)

 

Výsledky zde , diskuse zde

Zobrazeno: 1511

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám